Varför är sömn så viktigt?
Det finns en anledning till att perioder av oavbruten sömn är så viktigt för de flesta av oss. Sömnen hjälper vår återhämtning, den vitaliserar och reparerar muskelvävnad efter en aktiv och stimulerande dag. Medan du vilar identifierar ditt immunsystem inkräktande element och ”sparar” igenkänningen av dessa element i sitt minne för att stå emot infektioner bättre. Sömn konsoliderar också dina minnen, vilket gör dig mer skärpt under de vakna timmarna.
Vad händer när vårdtagare förlorar sömn?
För äldre vårdtagare som behöver speciell omvårdnad, kan brutna sömnmönster leda till en rad negativa konsekvenser, inklusive humörsvängningar, nedsatt omdömesförmåga och minne, ökad känslighet för smärta, ökad risk för infektioner, ökad fallrisk och svårigheter att hantera dagliga aktiviteter och rehabiliteringsprogram.
Samtidigt förändras våra kroppar när vi blir äldre och vissa av dessa förändringar kan göra det svårare för äldre att få en god natts sömn. Vår sömn blir generellt ytligare, med frekventa uppvaknanden. Vår njurfunktion minskar också och vår urinblåsan blir mindre elastisk, vilket gör att vi behöver gå på toaletten oftare på natten.
Hög ålder ökar också de risker som finns vid nattliga besök på toaletten. Forskning1 som utförts på fler än 400 fall bland patienter på sjukhus som var över 60 år visade att fler än 1/3 av all fallen var relaterade till toalettbesök och nästan hälften av dessa inträffade på natten. Studien visade att majoriteten av fallen inträffade på grund av brist på tillräcklig hjälp.
Tips för en effektiv omvårdnadsrutin på natten
Att ta bra hand om vårdtagare som är inkontinenta kräver en individanpassad vårdplan med lämplig kontinenshantering, bra personalsamarbete och kunskap om hur olika faktorer påverkar sömnen. Det finns kurser i ämnet och det kan visa sig värdefullt att skaffa sig djupare kunskap om det. Här kommer några steg du kan vidta under tiden, för att minimera sömnstörningarna och effektivisera din rutin för nattlig omvårdnad.
Börja med grunderna
Till synes uppenbara åtgärder som att inte dricka kaffe eller för mycket vätska innan läggdags och att tömma tarmen och blåsan är en bra start. Det kan också hjälpa att samordna vårdtagarens sömnschema under dagtid för att minska frekvensen och längden på tupplurarna. Se till att de har en konsekvent sömncykel, där de alltid går och lägger sig på samma tid, och tänk på deras medicinering. Vissa läkemedel som urindrivande ger ökad törst och vätskeintag och bör ges tidigare på dagen så att nya vätskor hinner passera genom systemet.
Bra vanor för bättre sömn
Överväg beteendemässiga faktorer som kan bidra till förlorad sömn. Får vårdtagaren tillräckligt med frisk luft och motion i sin dagliga rutin? Kanske upplever de nya källor till smärta eller irritation som gör det svårt att sova som förändringar av deras smärtstillande mediciner skulle kunna lindra. Att titta på tv på kvällen kan vara för stimulerande för vissa vårdtagare, och även om alkohol ger dåsighet stör det faktiskt kroppens sömnreglerande mekanism. Uppmuntra istället aktiviteter som försiktig stretching, läsning eller att lyssna på lugn musik för att skapa en lugn sinnesstämning.
Säkerhet
Brådskande besök på toaletten på natten är en risk för äldre människor. Ett sätt att förbättra säkerheten och förenkla hela processen är att installera en stolliknande bärbar toalett bredvid sängen. Om detta inte kan införas eller inte är önskvärt, se åtminstone till att vårdtagaren har möjlighet att se vart han/hon ska gå på natten och att inget står i vägen. Om det är möjligt, installera lampor med rörelsesensor och se till att inga lösa mattor och andra hinder ligger i vägen. Om vårdtagaren är dement och nattvandring är ett problem kan ett sänglarm vara användbart för att avisera dig om vårdtagaren är uppe och går.
Ta hand om ömtålig hud
Obehaget från irriterande hud kan få allvarlig påverkan på en vårdtagares sömn och kan i vissa fall bidrar till ett ökat behov av att urinera på natten. För att bibehålla naturlig hudhälsa har TENA utvecklat en lösning för god hudhälsa i tre steg för personer med inkontinens.