Omvårdnad och nattlig inkontinens (nokturi)

Om du tillhandahåller vård under natten till vårdtagare som är inkontinenta, eller behöver stöd för att fortsätta vara kontinenta, är det viktigt att kunna ta till effektiva verktyg och knep som baserats på en förståelse för sömnens funktioner och effekterna av sömnbrist. I den här artikeln hittar du användbar information om en rad relaterade ämnen som alla syftar till ett enkelt mål: en bättre nattsömn för din vårdtagare.

Ett par TENA ProSkin Pants Night framför sin förpackning. På en överlagrad text står det “lie-down protection”.

Varför är sömn så viktigt?

Det finns en anledning till att perioder av oavbruten sömn är så viktigt för de flesta av oss. Sömnen hjälper vår återhämtning, den vitaliserar och reparerar muskelvävnad efter en aktiv och stimulerande dag. Medan du vilar identifierar ditt immunsystem inkräktande element och ”sparar” igenkänningen av dessa element i sitt minne för att stå emot infektioner bättre. Sömn konsoliderar också dina minnen, vilket gör dig mer skärpt under de vakna timmarna.

Vad händer när vårdtagare förlorar sömn?

För äldre vårdtagare som behöver speciell omvårdnad, kan brutna sömnmönster leda till en rad negativa konsekvenser, inklusive humörsvängningar, nedsatt omdömesförmåga och minne, ökad känslighet för smärta, ökad risk för infektioner, ökad fallrisk och svårigheter att hantera dagliga aktiviteter och rehabiliteringsprogram.

Samtidigt förändras våra kroppar när vi blir äldre och vissa av dessa förändringar kan göra det svårare för äldre att få en god natts sömn. Vår sömn blir generellt ytligare, med frekventa uppvaknanden. Vår njurfunktion minskar också och vår urinblåsan blir mindre elastisk, vilket gör att vi behöver gå på toaletten oftare på natten.

Hög ålder ökar också de risker som finns vid nattliga besök på toaletten. Forskning1 som utförts på fler än 400 fall bland patienter på sjukhus som var över 60 år visade att fler än 1/3 av all fallen var relaterade till toalettbesök och nästan hälften av dessa inträffade på natten. Studien visade att majoriteten av fallen inträffade på grund av brist på tillräcklig hjälp.

Tips för en effektiv omvårdnadsrutin på natten

Att ta bra hand om vårdtagare som är inkontinenta kräver en individanpassad vårdplan med lämplig kontinenshantering, bra personalsamarbete och kunskap om hur olika faktorer påverkar sömnen. Det finns kurser i ämnet och det kan visa sig värdefullt att skaffa sig djupare kunskap om det. Här kommer några steg du kan vidta under tiden, för att minimera sömnstörningarna och effektivisera din rutin för nattlig omvårdnad.

Börja med grunderna

Till synes uppenbara åtgärder som att inte dricka kaffe eller för mycket vätska innan läggdags och att tömma tarmen och blåsan är en bra start. Det kan också hjälpa att samordna vårdtagarens sömnschema under dagtid för att minska frekvensen och längden på tupplurarna. Se till att de har en konsekvent sömncykel, där de alltid går och lägger sig på samma tid, och tänk på deras medicinering. Vissa läkemedel som urindrivande ger ökad törst och vätskeintag och bör ges tidigare på dagen så att nya vätskor hinner passera genom systemet.

Bra vanor för bättre sömn

Överväg beteendemässiga faktorer som kan bidra till förlorad sömn. Får vårdtagaren tillräckligt med frisk luft och motion i sin dagliga rutin? Kanske upplever de nya källor till smärta eller irritation som gör det svårt att sova som förändringar av deras smärtstillande mediciner skulle kunna lindra. Att titta på tv på kvällen kan vara för stimulerande för vissa vårdtagare, och även om alkohol ger dåsighet stör det faktiskt kroppens sömnreglerande mekanism. Uppmuntra istället aktiviteter som försiktig stretching, läsning eller att lyssna på lugn musik för att skapa en lugn sinnesstämning.

Säkerhet

Brådskande besök på toaletten på natten är en risk för äldre människor. Ett sätt att förbättra säkerheten och förenkla hela processen är att installera en stolliknande bärbar toalett bredvid sängen. Om detta inte kan införas eller inte är önskvärt, se åtminstone till att vårdtagaren har möjlighet att se vart han/hon ska gå på natten och att inget står i vägen. Om det är möjligt, installera lampor med rörelsesensor och se till att inga lösa mattor och andra hinder ligger i vägen. Om vårdtagaren är dement och nattvandring är ett problem kan ett sänglarm vara användbart för att avisera dig om vårdtagaren är uppe och går.

Ta hand om ömtålig hud

Obehaget från irriterande hud kan få allvarlig påverkan på en vårdtagares sömn och kan i vissa fall bidrar till ett ökat behov av att urinera på natten. För att bibehålla naturlig hudhälsa har TENA utvecklat en lösning för god hudhälsa i tre steg för personer med inkontinens.

 Ett paket TENA ProSkin Comfort inkontinensskydd

Håll torrt med hjälp av TENA ProSkin snabbt absorberande produkter för att minska fukt på huden, både dag och natt.

Ett paket TENA ProSkin Våtservetter

Rengör huden med våtservetter eller tvättkräm från TENA ProSkin.

En förpackning TENA ProSkin Barriärkräm

Skydda genom att applicera Barriärkräm från TENA ProSkin.

Erbjuder skydd, stöd och komfort

Trots att du anstränger dig kan episoder av inkontinens på natten helt enkelt vara ett faktum för vissa vårdtagare. Men du kan hjälpa till att göra deras upplevelse betydligt mindre obekväm med skyddande åtgärder och specialanpassade produkter. Att säkra deras madrasser är en bra början och genom att skydda deras sängar slipper du byta sängkläder mitt i natten. När det gäller inkontinensprodukter, se till att använda rätt typ av produkt, storlek och absorptionskapacitet samt att produkten sitter på rätt sätt.

TENA ProSkin Pants Night – utformade för nattanvändning

TENA ProSkin Pants Night är speciellt utformade för nattanvändning. Med 16 % bättre absorptionsförmåga baktill2 där det behövs som mest i liggande position håller de ömtålig hud torrare och skyddad längre. TENA ProSkin Pants Night är tillverkade i andningsbara material och erbjuder trippelt skydd för torrhet, mjukhet och läckagesäkerhet. Hela 99 % av alla vårdtagare håller sig torra på natten3 och laboratorietester visar att de är 32 % torrare efter 7 timmars användning4 Slutligen är de, liksom alla produkter i TENA ProSkin sortimentet, dermatologiskt testade och godkända av Skin Health Alliance.

Läs mer
TENA ProSkin Pants Night – utformade för nattanvändning

1 Rose G, Decalf V, Everaert K, Bower WF. Toileting-related falls at night in hospitalised patients: The role of nocturia. Australas J Ageing. 2019;00:1-7. https://doi.org/10.1111/ajag.12696

2 Jämfört med TENA ProSkin Pants Super

3 5602: TENA Pants Night, Quant In-home CUT, Poland, Nov 2019, n=128

4 Laboratorietester visar att TENA ProSkin Pants Night är betydligt torrare (32 %) efter sju timmar (Rewet Lab Data and 7th hr measurement of TENA ProSkin Pants Night vs TENA ProSkin Pants Super).