Omvårdnad och nattlig inkontinens (nokturi)

  Om du tillhandahåller vård under natten till vårdtagare som är inkontinenta, eller behöver stöd för att fortsätta vara kontinenta, är det viktigt att kunna ta till effektiva verktyg och knep som baserats på en förståelse för sömnens funktioner och effekterna av sömnbrist. I den här artikeln hittar du användbar information om en rad relaterade ämnen som alla syftar till ett enkelt mål: en bättre nattsömn för din vårdtagare.

  Ett par TENA ProSkin Pants Night framför sin förpackning. På en överlagrad text står det “lie-down protection”.

  Varför är sömn så viktigt?

  Sömn hjälper vår återhämtning och förnyar och reparerar muskelvävnad efter en aktiv och stimulerande dag. När du sover producerar immunsystemet skyddande ämnen så att du kan stå emot infektioner bättre. Även våra minnen bearbetas när vi sover, vilket gör oss mer skärpta under de vakna timmarna.

  Vad händer när vårdtagare förlorar sömn?

  För äldre vårdtagare som behöver speciell omvårdnad, kan brutna sömnmönster leda till en rad negativa konsekvenser, inklusive humörsvängningar, nedsatt omdömesförmåga och minne, ökad känslighet för smärta, ökad risk för infektioner, ökad fallrisk och svårigheter att hantera dagliga aktiviteter och rehabiliteringsprogram. 

  Våra kroppar förändras när vi blir äldre och vi sover ytligare, vilket innebär att vi vaknar lättare. Vår njurfunktion minskar också och urinblåsan blir mindre elastisk vilket gör att vi behöver gå på toaletten oftare på natten. 

  Hög ålder ökar också de riskerna som finns vid nattliga toalettbesök. Forskning1 som utförts på fler än 400 fall bland sjukhuspatienter över 60 år visade att mer än 1/3 av alla fallen var relaterade till toalettbesök och nästan hälften av dessa inträffade på natten. 

  Det finns medicinska tillstånd och läkemedelsbiverkningar som kan orsaka och öka behovet av nattlig urinering. Några exempel är hjärt- och njursjukdomar, diabetes, trängningsinkontinens och urindrivande läkemedel. Kontakta din läkare om du misstänker att det finns ett underliggande hälsotillstånd eller att din medicin orsakar nattlig urinering. Ibland kan du minska biverkningarna genom att helt enkelt ta din medicin vid en annan tidpunkt. 

  Sömnlöshet kan leda till mer frekvent nattlig urinering eftersom vi producerar mer urin när vi är vakna. Det finns många kroniska medicinska tillstånd som kan orsaka sömnlöshet, till exempel rastlösa ben, sömnapné, Alzheimers och Parkinsons. 

  Många kroniska sjukdomar orsakar också obehag eller smärta, så behandling av underliggande medicinska tillstånd och rätt smärtlindring kan gynna sömnen och minska urinproduktionen under natten.

  Tips för en effektiv vårdrutin på natten

  Vi har sammanställt några steg för att minimera sömnstörningar och effektivisera din vårdrutin på natten, så att vårdtagarna kan få en god natts sömn.

  1. Börja med grunderna

  Se till att vårdtagaren har tömt tarmen och blåsan innan det är dags att sova. Risken för nattliga toalettbesök minskar genom goda rutiner där vårdtagaren tömmer tarmen under dagen. Undvik att erbjuda någon form av vätska två timmar innan sänggående för att förhindra urinering nattetid. Drycker som kaffe påverkar inte bara vår sömn, de ökar även risken för att bli kissnödig och är därför bäst i måttliga mängder. Det finns även medicinska tillstånd och läkemedelsbiverkningar som kan orsaka och öka behovet av nattlig urinering som diabetes och urindrivande läkemedel. 

  Inför färre och kortare sovstunder under dagen för att förbättra nattsömnen. Använd stödstrumpor och lägg benen i högläge under eftermiddagen då det hjälper kroppen att hantera vätska som samlas i benen och kan minska risken för nattlig urinering.

  2. Använd ett skydd utformat för nattanvändning

  Om vårdtagaren lider av nattlig inkontinens, använd ett inkontinensskydd som är specifikt utformad för användning nattetid. TENA Proskin Pants Night erbjuder skydd i liggande position och har 16 % bättre absorptionsförmåga som skyddar skör hud längre. 99 % av vårdgivare uppger att deras vårdtagare håller sig torra hela natten3 och laboratorietester visar att de är 32 % torrare efter sju timmars användning4. TENA ProSkin Pant Night tar hand om nattliga läckage om vårdtagaren inte hinner till toaletten eller drabbas av läckage i sömnen.

  3. Skapa bra sovrutiner

  Se över vårdtagarens dagliga aktiviteter. Får hen tillräckligt med frisk luft och motion? Lägg gärna till enkla stretchövningar under dagen. Tittar hen på tv innan läggdags? Föreslå läsning eller avslappnande musik i stället. Dricker hen alkohol? Minska alkoholintaget eftersom alkohol påverkar kroppens sömnreglerande funktioner, även om det bidrar till en känsla av avslappning. Se till att skapa hälsosamma rutiner för vårdtagaren, så att det finns tid till att varva ner på ett bra sätt. 

  4. Se till att vårdtagarna är säkra

  Brådskande toalettbesök under natten är en risk för äldre människor. En lösning är att installera en stolliknande bärbar toalett bredvid sängen. Om detta inte fungerar eller inte är önskvärt är det viktigt att kontrollera att inget hindrar vägen till toaletten. Överväg att installera lampor med rörelsesensorer och se till att inga lösa faror finns på vägen. Om vårdtagaren är dement och nattvandring är ett problem kan ett sänglarm vara användbart för att meddela dig om vårdtagaren är uppe och vandrar.

  5. Ta hand om skör hud

  Obehaget från hudåkommor kan påverka vårdtagarens sömn i stor utsträckning och öka behovet av att urinera på natten. TENA har utvecklat en lösning för god hudhälsa i tre steg så att personer med inkontinens kan bibehålla en naturlig hudhälsa:

   Ett paket med TENA ProSkin Comfort inkontinensskydd

  Håll torrt med hjälp av TENA ProSkin snabbt absorberande produkter för att minska fukt på huden, både på dagen och natten.

  Ett paket TENA ProSkin Våtservetter

  Rengör med våtservetter eller tvättkräm från TENA ProSkin.

  En förpackning TENA ProSkin Barriärkräm

  Skydda genom att applicera Barriärkräm från TENA ProSkin

  6. Erbjud skydd, stöd och komfort

  Trots dina insatser kan episoder av inkontinens på natten helt enkelt vara ett faktum för vissa vårdtagare. Men med skyddande åtgärder och specialanpassade produkter kan du underlätta för dessa vårdtagare. Inkontinensprodukter är bra hjälpmedel, men det är viktigt att välja rätt storlek, rätt typ av skydd och rätt absorptionsnivå samt se till att de har bra passform.

  TENA Proskin Pants Night – utformade för nattlig användning

  TENA ProSkin Pants Night är specifikt utformade för nattlig användning. Skör hud hålls torr och skyddas under längre tid med 16 % bättre absorptionsförmåga baktill2, där det behövs som mest när man ligger ner, och en högabsorberande dubbel kärna med snabbt insläpp och antiläckagebarriärer. Byxskydden underlättar även toalettbesök på egen hand. De är lika lätta att ta på och av som vanliga underkläder, vilket uppmuntrar till större självständighet. 

  TENA ProSkin Pants Night är tillverkade av textilliknande material som gör att luften kan cirkulera och erbjuder trippelt skydd för läckagesäkerhet och en torr och mjuk känsla. Hela 99 % av vårdgivare anger att vårdtagare som använder TENA ProSkin Pants Night förblir torra hela natten3. Dessutom visar laboratorietester att byxskydden är 32 % torrare efter 7 timmars användning4. Samtliga produkter i produktsortiment från TENA ProSkin är dermatologiskt testade och godkända av Skin Health Alliance.

  Läs mer
  TENA Proskin Pants Night – utformade för nattlig användning

  1 Rose G, Decalf V, Everaert K, Bower WF. Toileting-related falls at night in hospitalised patients: The role of nocturia. Australas J Ageing. 2019;00:1-7. https://doi.org/10.1111/ajag.12696

  2 Jämfört med TENA ProSkin Pants Super

  3 5602: TENA Pants Night, Quant In-home CUT, Poland, Nov 2019, n=128

  4 Laboratorietester visar att TENA ProSkin Pants Night är betydligt torrare (32 %) efter sju timmar (Rewet Lab Data and 7th hr measurement of TENA ProSkin Pants Night vs TENA ProSkin Pants Super).