Hur du väljer rätt inkontinensprodukt

  Sjuksköterska talar med en äldre kvinna som ler

  Det är aldrig skönt att ha på sig något med dålig passform. Det gäller framförallt vid användning av produkter för personlig vård, som inkontinensbindor, allt-i-ett skydd och byxskydd. Förutom att det är irriterande att ha på sig en produkt som är för liten eller för stor så ökar även risken för läckage eller skavsår. Detta kan i sin tur leda till skador på huden, oönskad lukt och påverka individens känsla av värdighet.

  Här följer några tips som gör det lättare att välja rätt inkontinensprodukt och grundläggande information om vikten av rätt produkttyp, kvalitet, storlek och bytesfrekvens.

  Börja med att göra en bedömning

  Du behöver göra en bedömning av vårdtagarens specifika behov för att ta hand om personens inkontinensproblem på bästa sätt och även sammanställa en personlig vårdplan. Detta gör det lättare att utveckla fungerande vårdåtgärder samt att bedöma vilken inkontinensprodukt som är mest lämplig för vårdtagaren. Bedömningen ger även vårdtagaren en inblick i när och hur ofta produkterna kommer att bytas, så att hen kan planera sina toalettbesök.

  Välja rätt typ av produkt

  Valet av produkt ska baseras på vårdtagarens individuella behov. Genom att välja rätt produkt höjer du vårdtagarens livskvalitet och underlättar även ditt arbete.

  • För vårdtagare som behöver assistans vid byte och toalettbesök är bältesskydd ett bra alternativ eftersom de är enkla för vårdgivaren att hantera och byta och passar de flesta kroppstyper.
  • Byxskydd är ett bra val för vårdtagare som är rörliga nog för att kunna ta sig till toaletten på egen hand. Byxskydden ger dem mer självständighet och en känsla av värdighet.

  Välja rätt storlek

  Rätt mått och storlek på inkontinensprodukten är grundläggande för att kunna ge bästa möjliga vård, oavsett vilket inkontinensproblem som vårdtagaren lider av. Mät vårdtagarens höft för att hitta en lämplig storlek på produkten. Läs mer om hur du mäter och väljer storlek i vår artikel hur du väljer rätt storlek på inkontinensprodukter.

  Rätt absorptionsförmåga

  Produktens absorptionsförmåga ska alltid baseras på mängden läckage, vilket kan variera beroende på tiden på dygnet, vätskeintag, intag av urindrivande produkter och bytesfrekvens.

  Ta även hänsyn till vårdtagarens möjlighet att besöka toaletten när du väljer absorptionsförmåga. Se till att göra det så enkelt som möjligt för vårdtagaren att ta sig till toaletten. Inkontinensprodukter ska inte ses som ett substitut för toalettbesök.

  Produkter från TENA med hög absorptionsförmåga kan vara ett bra val för vissa vårdtagare medan lägre absorptionsnivåer passar andra. Tänk på att produkter med högre absorptionsförmåga endast ska användas om det är nödvändigt eftersom de oftast innebär mer avfall och högre kostnader.

  Vikten av kvalitet

  Utöver att välja rätt storlek och absorptionsförmåga är det även viktigt att produkten

  • sitter bekvämt
  • består av mjukt material som är skonsamt mot huden
  • håller huden torr och skyddar mot läckage
  • andas för att främja god hudhälsa
  • skyddar mot oönskad lukt.

  Optimal passform och bytesfrekvens

  Se till att inkontinensprodukten sitter säkert på plats och tätt runt ljumskarna när du provar den. På så sätt förhindrar du skavsår, läckage och att produkten sitter obekvämt.

  Bytesfrekvensen beror på vårdtagarens specifika behov, som identifierats under din bedömning. En person med känslig hud eller avföringsinkontinens behöver byta oftare än en person med frisk hud som är mer rörlig.

  Mer information och fler exempel på hur du hittar rätt passform för inkontinensprodukten finns i våra Användarinstruktioner.

  Gör en vårdplan

  Vårdplanen för varje enskild vårdtagare ska innehålla lämpliga toalettbesöksrutiner och produkttyper i rätt storlek och med lämplig absorptionsnivå. Anpassa bytena efter personens specifika behov. Detta kan ta tid men resultatet blir bättre. En välsittande produkt i kombination med passande bytes- och toalettbesöksrutiner kommer att förbättra vårdtagarens livskvalitet genom att

  • skydda mot läckage
  • minska risken för oönskad lukt
  • bidra till bättre hudhälsa
  • ge komfort
  • öka personens känsla av värdighet.

  En välsittande produkt underlättar även för vårdpersonalen som kan optimera sina rutiner, minska antalet byten och minimera avfallet.