Hjälp män med inkontinens att behålla kontrollen

  1 av 4 män upplever urinläckage1, men endast 5–7 % av dem använder ett specialanpassat skydd2. Med TENA Men kan du överbrygga det här gapet, stötta män med inkontinens och få din verksamhet att växa. Det innebär en bättre omsorg för alla.

  Bryt tabun kring inkontinens hos män

  ”Urinläckage är vanligt hos män, särskilt när de blir äldre. Men många får fortfarande ingen diagnos och går därför miste om fördelarna med modern behandling”, säger professor Ian Milsom, chef på forskningscentrum för inkontinens vid Göteborgs universitet. 

  ”Män skäms ofta över sitt problem eller så vet de inte att det finns hjälp att få”, säger Ian Milsom. 

  Att avstigmatiera inkontinens kan främja dina manliga kunders välbefinnande. Det ökar även sannolikheten att de köper rätt produkt av dig, om och om igen.

  Män öppnar upp sig om känsliga hälsoproblem

  Typer av och orsaker till inkontinens hos män

  Det finns många typer av inkontinens hos män som framför allt drabbar män över 40 år. Här kan du läsa om några av de vanligaste typerna. 

  Obs! Det är bäst att rekommendera ett besök hos en läkare eller annan sjukvårdspersonal för att ta reda på vad som kan orsaka inkontinensen, samt möjliga behandlingar.


  Trängningsinkontinens

  Trängningsinkontinens är en oavsiktlig urintömning kopplat till ett trängande eller brådskande behov av att kissa. Det kan vara svårt att avgöra orsaken till trängningsinkontinens eftersom det finns flera olika faktorer som kan ligga bakom, allt från urinvägsinfektioner till läkemedel eller en förstorad prostata.

  Att dricka för mycket kan förstås leda till frekventa toalettbesök, men detsamma gäller även om du dricker för lite, eftersom urinen då blir för koncentrerad och irriterar blåsan.


  Ansträngningsinkontinens (SUI)

  Ansträngningsinkontinens uppstår när blåsan utsätts för tryck, t.ex. under träning eller en nysning, och bäckenbotten inte kan ge urinvägarna det stöd som behövs för att förhindra läckage. Det här är den vanligaste typen av inkontinens hos kvinnor. Hos män är det ofta en bieffekt efter en prostataoperation.


  Efterdropp

  Vissa män upplever att det droppar och rinner efter ett toalettbesök. Det här inträffar om det finns urin kvar i urinröret efter urinering.


  Slutdropp

  Slutdropp är när urinflödet saktar ner och sedan sipprar eller droppar ut, vilket är svårt att få stopp på.


  Neurogen blåsrubbning

  Problem relaterade till hjärnfunktionen (till exempel MS eller Parkinsons) och skador på ryggmärgen eller nerverna kan också orsaka en försämrad blåskontroll.


  Överrinningsinkontinens

  Överrinningsinkontinens inträffar när urinblåsan inte kan tömmas helt och fylls mer än den klarar av. Det här orsakar en överutvidgad blåsa och ofrivilliga läckage och går ofta att koppla till en förstorad prostata. Även vissa typer av läkemedel eller nervskador kan ligga bakom. Symtomen kan innebära: svårigheter att börja urinera, en känsla av att blåsan inte är tömd efter urinering, ett avbrutet eller försvagat urinflöde, samt frekventa toalettbesök på natten.

  Om tillståndet verkar vara allvarligt är det viktigt att hänvisa kunden till en läkare.

  Möt kunden – Peters berättelse

  Det är vanligare med inkontinens hos män än du kanske tror, särskilt hos män över 40. En av fyra män drabbas av inkontinens och Peter är en av dem. Här kan du läsa om hur det har påverkat honom.

  Rekommendera rätt produkt

  TENA Men ger ett diskret skydd mot lätta till svåra urinläckage, med ett brett utbud av skydd och byxskydd. Produkterna är särskilt utformade för den manliga anatomin och kapslar in läckage och motverkar lukt. Oavsett vad dina kunder behöver har TENA Men rätt produkter för dem.

  Läs mer här

  Hur pratar man med män om urinläckage?

  TENA har varit ledande i dialogen om inkontinens i över 60 år. Den erfarenheten har vi använt för att sätta ihop en guide som är full av råd för hur du uppmuntrar dina manliga kunder till samtal, så att du kan rekommendera de produkter som passar dem bäst.

  Ladda ner samtalsguiden nu

  Audited by Josefine Grandin, District nurse, urotherapist, 2022-11-01

  Läs mer

  Referenser

  1Male Urinary Incontinence Prevalence Study 2013 (US,UK,DE,IT,FR,MX,RU).  

  2Irwin DE et al, Department of Epidemiology, University of North Carolina, Chapel Hill, NC. Worldwide prevalence estimates of lower urinary tract symptoms, overactive bladder, urinary incontinence and bladder outlet obstruction. September 14; 2010  

  3Gfk. Male Consumer Journey, DE, 2012. Data on file.  

  4Men Consumer Journey research, 2012, Germany, 608 interviews  

  5Healthwatch Cornwall, Community Pharmacies in, Cornwall Report, October 2015