Bidra till god hudhälsa: praktiska tips för sjuksköterskor

  Vid inkontinens finns tre viktiga steg att tänka på för att bibehålla hudhälsan: håll huden torr, ren och skyddad.

  En äldre kvinnlig vårdtagare och hennes sjuksköterska arbetar i en trädgård.

  Hudvård för äldre är en grundläggande del i vårduppgifter och därför kan sjuksköterskor spela en viktig roll i att fastställa orsakerna till inkontinens och bidra till att förhindra inkontinensrelaterade hudproblem genom att skapa en effektiv vårdplan. 

  I denna artikel utforskar vi några av de viktigaste faktorerna som kan störa hudens balans när det handlar om omvårdnad vid inkontinens och personlig hygien.

  För mycket eller för lite fukt kan störa hudens balans.

  Våt hud ger större friktion mot material än torr hud. Friktionen uppstår när en person dras i sängen istället för att lyftas, eller när överkroppen höjs, vilket orsakar en nedåtgående glidning. Det kan även ske när en fot eller armbåge gnids mot en fast yta. Vid överhydrering kan huden reagera mer negativt mot dessa friktionskällor än vanligt. 

  Skjuv uppstår när inre och yttre lager av hudvävnad dras horisontellt i motsatta riktningar. När huden är fuktig kan den fastna mot en hård yta, trots att resten av kroppen rör sig, vilket kan orsaka en hudskada. 

  Mycket torr hud är å andra sidan obekvämt och kan leda till sprickbildning, flagor och klåda. Att klia sig förvärrar problemet genom att ytterligare skada huden och störa hudens barriärfunktion. Vissa mediciner och sjukdomar kan också torka ut huden, och naturligtvis tenderar stigande ålder att göra huden torrare, fjällande och grövre. Vissa tvålar kan också påverka hudens pH-nivåer genom att ta bort naturliga hudoljor som smörjer och skyddar.

  En sjuksköterska hjälper en kvinnlig vårdtagare att sätta sig vid matbordet.

  Högt pH och höga temperaturer kan påverka mikrofloran och hudhälsan.

  Ett lågt pH-värde håller huden i balans och bidrar till att skydda den viktiga hudbarriären. Snälla hudbakterier kan leva i lägre pH-värde (pH 4–6), medan patogener (infektuösa) bakterier föredrar ett högre pH-värde (5). Överhydrerad hud, högt pH-värde och en hög temperatur ökar risken för skada på huden. För att bevara bakteriekontroll och skydd är det viktigt att de produkter och vårdrutiner vi använder inte stör hudens naturliga pH-värde.

  Vem löper större risk för skada på huden?

  Eftersom åldrande hud ofta är känslig och mer benägen att drabbas av infektioner löper äldre i allmänhet större risk att drabbas av skador på huden. Även människor med vissa sjukdomstillstånd som diabetes, näringsbrist eller kognitiv nedsättning riskerar att få försämrad hudhälsa.

  TENA ProSkin trestegsmetod för hudhälsa

  TENA ProSkin™ trestegsmetod för hudhälsa är en hudvårdsrutin och ett produktutbud specifikt utformat för att hantera inkontinens och åldrande hud. Vill du veta mer?

  Ja, låt oss prata
  TENA ProSkin trestegsmetod för hudhälsa

  Hur du förhindrar IAD och tryckskador

  Långvarig kontakt med fukt eller fekala enzymer ökar risken för att utveckla IAD, vilket är en oberoende riskfaktor för utveckling av tryckskador. En effektiv vårdplan börjar med en daglig undersökning av vårdtagarens hudstatus. Här är fyra av de viktigaste sakerna att tänka på:

  Nummer ett, visas över ett par absorberande byxskydd från TENA

  Håll huden torr

  Upprätta en effektiv rutin för kontinensvård och tarmtömning. Gör toalettbesök så ofta som behövs för att förhindra urin- och avföringsläckage. Kom ihåg att absorberande produkter inte ska ersätta vanliga toalettbesök. 

  Använd andningsbara, hudvänliga, absorberande inkontinensprodukter som snabbt transporterar bort vätska från huden utifrån behov. Kontrollera produkterna noggrant för att säkerställa att de matchar personens rörlighet, kroppsstorlek och grad av inkontinens. Se alltid till att produkten sitter rätt, eftersom det ger komfort och värdighet och förhindrar läckage på kläder och sängkläder. Byt produkter vid behov och var särskilt noga med att ta bort produkter med avföringsläckage direkt. Rengör sedan huden försiktigt innan du tar på en ny absorberande produkt.

  Nummer två visas över en förpackning med TENA Våtservetter

  Håll huden ren

  För att förhindra IAD och andra hudproblem i underlivet är det viktigt att bibehålla hudens naturliga pH-värde genom att undvika ansamling av fukt och värme. Följ en daglig rutin och inspektera och rengör huden noggrant efter varje produktbyte – särskilt hudvecken. Använd alltid rätt produkter och se till att huden är torr efter rengöring. 

  De ytaktiva ämnena i en tvättkräm är skonsammare mot känslig hud i underlivet än de som finns i tvål. De hjälper också till att bevara pH-balansen. De sköljfria produkterna från TENA (tvättkräm, våtservetter, tvätthandske) används för att skonsamt rengöra, återfukta och skydda även den mest känsliga och ömtåliga huden, vilket bidrar till att upprätthålla hudens viktiga barriärfunktion.

  Nummer tre visas över en tub med TENA Barriärkräm

  Håll huden skyddad

  Se till att upprätthålla en daglig rutin där du återfuktar hela kroppen med en lotion för att hålla den mjuk och smidig och förhindra klåda. 

  Använd en barriärkräm när huden behöver extra skydd. Det ger huden ett extra lager som skyddar den från överskott av fukt och irriterande ämnen som urin och avföring. När barriärkrämen är transparent kan du enkelt bedöma hudens tillstånd efter applicering. Utvärdera din vårdplan och gör nödvändiga ändringar om du inte ser en förbättring inom fem dagars behandling.

  En sjuksköterska hjälper en vårdtagare att tvätta sig.

  Minska mekaniska skador vid praktisk omvårdnad

  Vårdtagare löper ökad risk för friktion, skjuv eller tryckrelaterade hudtrauman. Det kan uppstå när vårdtagaren flyttas, på grund av kroppens fysiska position, vid långvarig brist på rörelse eller om man utsätts för gnuggningar och skav. Försök att minska trycket på utsatta områden på kroppen som benutskott och andra ömtåliga delar. Åtgärder kan inkludera användning av minnesskumkuddar, alternerande tryckluftsmadrasser eller andra hjälpmedel för tryckreducering. 

  Använd mekaniska hjälpmedel för lyft vid behov. Friktion, skjuv och tryckrelaterade trauman är mer benägna att uppstå när överhydrerad hud kommer i kontakt med kläder, inkontinensprodukter eller den hårda ytan på en säng eller stol. 

  Undvik friktion genom att vara mycket försiktig när du rengör och behandlar underlivsområdet. Istället för att gnugga ska du klappa området torrt och sedan fästa det nya skyddet försiktigt. Kontrollera att vårdtagarens inkontinensprodukt sitter rätt, har lämplig storlek och modell samt en passande absorptionsförmåga. Och se till att byta den när det behövs.

  Relaterad läsning