Praktiska tips för att hantera ditt barns inkontinens

Det är till stor hjälp att lyssna på andra som har befunnit sig i samma situation och upplevt allt som du genomgår. Det talas normalt inte öppet om sängvätning och inkontinens och därför kan det vara svårt att få tag på denna typ av rådgivning. Nedan följer en samling med praktiska tips från föräldrar, lärare och vårdpersonal.

Rutiner innan sänggåendet

Om ditt barn kissar i sängen kan en bra rutin innan sänggående vara till stor hjälp: 
 
  • Upprätta hälsosamma och regelbundna mat- och dryckesvanor som följs under dagen. 
  • Se till att ditt barn går på toaletten innan sänggåendet. 
  • Det kan också vara en god idé att prova ett sängvätningslarm för att minimera olyckor på natten.

Se till att barnet dricker tillräckligt med vatten

Om ditt barn uppvisar tecken på förstoppning måste det behandlas effektivt, eftersom förstoppning ökar trycket på urinblåsan och orsakar sängvätning. Därför är det viktigt att se till att ditt barn följer en hälsosam diet och bajsar regelbundet. 
 
Om ditt barn har överdriven törst och svårt att tömma urinblåsan, är det bäst att du talar med din läkare eller vårdpersonal.

Förbered extra sängkläder

Håll en extra uppsättning med lakan, pyjamas och ett täcke till hands i barnets rum för att underlätta byten mitt i natten. Det är till stor hjälp när du blir väckt och är sömnig. Det hjälper även till att göra situationen mindre problematisk när olyckan har varit framme.

Investera i ett madrasskydd

Ett sängunderlägg från TENA (madrasskydd) är ett utmärkt sätt att skydda barnets säng när sängvätning inträffar. Du kan också förbereda sängen för ett byte genom att först lägga på ett underlakan, sedan madrasskyddet och till slut ännu ett underlakan. Då är redan halva jobbet gjort när du ska byta sängkläderna – du behöver bara ta bort det våta översta lakanet och madrasskyddet.  

Neutralisera lukt

Lukter kan väcka misstankar och leda till att barnen känner sig obekväma och generade. Numera innehåller moderna inkontinensprodukter material som neutraliserar lukt och gör att barnen slipper obehag, även efter en olycka. 
 
Om du vill se vilka produkter som passar bäst för ditt barn kan du läsa om vårt kompletta TENA produktsortiment för barn.

Se till att ingen retas

Barn kan vara elaka mot varandra, i synnerhet när det handlar om sängvätning. Därför är det viktigt att förklara (inte genom att säga ifrån) att alla är olika – vissa bär glasögon, vissa är allergiska osv. Påminn barnen om att varje barn utvecklas i sin egen takt och att det är något som de inte har kontroll över. Alla kan dock vara snälla mot och hjälpa andra människor.

Gör andra vuxna medvetna

Berätta för lärarna eller föräldrarna till ditt barns vänner om ditt barns situation, så att de är medvetna om den när ditt barn är hos dem. På detta sätt kan de vara till hjälp för dig och ge ditt barn stöd när det behövs. Det kan handla om att ha enkel tillgång till toaletten eller att hitta på ett kodord som de kan använda i händelse av sängvätning när barnet sover över hos en kompis. En annan god idé är att packa ner ett extra par byxskydd i gymnastikpåsen eller skolväskan.

Sova över och skolresor

Det är en god idé att investera i en tvättbar sovsäck åt ditt barn. När du packar för en skolresa eller en natt hos en kompis kan du gömma en inkontinensprodukt i barnets sovsäck eller pyjamas, så att han eller hon kan byta i hemlighet när det är dags att gå till sängs. 
 
Om nödvändigt kan du tala med kompisens föräldrar, lärarna eller vårdgivarna som kommer att se efter ditt barn, så att ni kan ta fram en bra strategi tillsammans. Det kan exempelvis bestå av att en vuxen väcker ditt barn innan de själva går till sängs, så att barnet kan gå på toaletten en gång till. Eller också kan de placera inkontinensprodukter i badrummet så att ditt barn har lätt att hitta dem. Lärare och andra föräldrar har ofta hanterat sängvätning tidigare, och de kan ibland ge nya tips som du kan använda hemma.

När kompisar kommer på besök

Förhindra alla onödiga generande situationer genom att kontrollera ditt barns säng och se till att den är torr och ren. Om ditt barn oroar sig för att råka ut för en olycka i närvaro av kompisar, kan han eller hon känna sig lugnare och leka fritt genom att bära en lämplig inkontinensprodukt.

Urinläckage hos tonåringar

När det handlar om tonåringar är det inte ovanligt för flickor att råka ut för små läckage när de skrattar – det är något som ofta försvinner av sig självt. Det är dock ändå en känslig och potentiellt generande situation och därför bör du hjälpa din tonåring genom att tillhandahålla en diskret inkontinensprodukt. Den kan vara till hjälp för att minska risken för irritation och neutralisera dålig lukt. Om någon av er tror att det rör sig om en urinvägsinfektion är det bäst att gå till doktorn för en kontroll.
 
Om du behöver ett diskret skydd för din tonåring kan du leta bland trosskydden i TENA Lady-sortimentet​​. Om du söker efter tips och rådgivning om att ta hand om ett barn eller en tonåring kan du hitta mer information på vår hemisda för ​​​​​​​​​​​​​​anhöriga.