Hudens hälsa

Hudens hälsa hos de äldre

Du kan hjälpa till att hålla din närståendes hud frisk och se till att den löper mindre risk att skadas. Du kanske redan har hittat en daglig hudvårdsrutin som passar din närståendes hudtillstånd och känslighet. Oavsett fallet kan det vara nyttigt för dig att läsa mer om hur man tar hand om den ömtåliga huden.

Hur huden förändras

Du har kanske upptäckt hur din närståendes hud har förändrats med åren. När vi åldras förlorar huden fett på naturlig väg och då är den inte längre lika mjuk och len som tidigare. Den blir tunnare och svagare. Det kan ta längre tid för rispor, skärsår eller blåmärken att läkas. 
 
Olika faktorer kan skada huden på längre sikt:
 
  • hälsotillstånd
  • rökning 
  • torr luft
  • otillräckligt vätskeintag
  • stress
  • många års solbadande
  • förändringar som resultat av dålig näring
Med åldern producerar huden dessutom mindre mängder av sina naturliga skyddande oljor. Det kan leda till rynkor, torrhet och åldersfläckar. 
 
Samtliga av dessa faktorer utsätter den äldre personens hud för risk att skadas. Det är därför som du måste skydda din närståendes hud så mycket som möjligt mot . Utan skydd kan den skadas av urin och/eller avföring. De områden som har störst behov av skydd är nära höfterna, könsorganen och mellan bäckenet och ändtarmen (underlivshuden).

Skydda ömtålig hud

Det finns ett vanligt hudtillstånd som drabbar äldre inkontinenta personer (inkontinensförknippad dermatit). Tillståndet kallas underlivsdermatit och producerar mycket obehagliga utslag. Det inträffar när huden har alltför stor kontakt med fukten och kemikalierna i urin och avföring. Resultatet är att huden blir irriterad och spricker. 
 
Den goda nyheten är att du kan hjälpa till att skydda din närstående mot detta tillstånd. Eller, om han eller hon redan har det, hjälpa till att förbättra tillståndet så att huden känns bättre och ser bättre ut.

Hitta rätt produkter

När din närstående kissar eller bajsar på sig måste du se till att tvätta honom eller henne med en skonsam rengörare (inte vanlig tvål som torkar ut huden). Applicera dessutom en fuktkräm och en hudbarriär eller en skyddande produkt. TENA Wash Cream innehåller alla tre och är särskilt sammansatt för huden hos äldre inkontinenta personer. 
 
 
Det är lätt att blanda ihop alla olika produkter som är tillgängliga. Skillnaden mellan en fuktkräm och en barriärkräm är exempelvis inte tydlig. Du kan lära dig mer om fördelarna med att använda olika produkter på vår hudvårdssida. Då kan du hitta de rätta produkterna för din närståendes särskilda behov.

Andra praktiska tips

Behöver du fler tips om hur du kan hjälpa till att hålla din närståendes intima hudområden friska? Då kan du hämta vår hygienrutin (PDF).