Vård på distans

Det kan hända att du bor på längre avstånd från närstående, t.ex. äldre föräldrar, som behöver din hjälp. Och du kanske undrar vad du kan hjälpa dem med. Många vårdgivare befinner sig i denna situation. Från deras erfarenheter har vi lärt oss att du kan vara till hjälp, även på stort avstånd. Du kan:
 
  • ge dina närstående känslomässigt stöd genom gemensamma kontakter
  • samordna tjänster för dem (t.ex. arrangera besök från lokala vårdgivare eller städare och sedan följa upp genom att kontakta dem vid en viss tidpunkt för att se till att allt fungerar som det ska)
  • hantera deras hälsorelaterade dokumentation och resa till dem för att följa med på läkarbesök
  • ta reda på när de vill ha sällskap och arrangera besök från familjemedlemmar eller vänner vid sådana tidpunkter
Det kan vara svårt ge god vård om du och din närstående inte bor på samma ort. Det finns dock olika sätt att få det att fungera. Nedan följer några förslag som kan vara bra när du ska hjälpa din närstående som bor på en annan ort:

Skapa en plan

Ett bra sätt att komma igång är att ta reda på mer om de närståendes situation, de potentiella svårigheter de har och hur mycket hjälp de behöver. Försök identifiera lokala resurser och alternativ som du kan hantera på avstånd. Gör anteckningar om din närståendes hälsotillstånd och eventuella juridiska eller ekonomiska situationer. 
 
Skriv ned kontaktnummer, försäkringsuppgifter, kontonummer och andra viktiga detaljer. Ta också reda på så mycket som möjligt om din närståendes sjukdom och alla nödvändiga behandlingar.

Hygien- och inkontinensprodukter

Så länge din närstående bor själv kan han eller hon antagligen sköta sig själv den största delen av tiden. Även om det är fallet kan du hjälpa till att underlätta din närståendes liv genom att delta aktivt i valet av rätt inkontinensskydd. Absorberande engångsunderkläder från TENA är utformade som vanliga – lätta att sätta på och ta av utan behov av hjälp.
 
Via sin läkare eller distriktssköterska kan din närstående kan få inkontinensprodukter kostnadsfritt förskrivna till sig. 
För de produkter från TENA som inte finns upphandlade i din kommun går de istället att beställa online på Tenabutiken.se och få hemlevererade. 

Upprätta ett lokalt nätverk med kontaktpersoner som du kan nå

Om du bort långt bort från den person som du försöker hjälpa, kan du arrangera regelbundna besök från grannar, vänner och familjemedlemmar. Då kan de hålla dig informerad om din närståendes tillstånd. Du kan till och med erbjuda dem att anlita en lokal professionell vårdgivare som kan ta hand om och hålla din närstående sällskap. Oavsett vad ni kommer överens om är det viktigt att det finns en lokal kontaktperson i händelse av en nödsituation. 

Gör regelbundna kontroller och håll kontakten

Det är förstås utmärkt om du själv besöker din närstående så ofta du kan. Då får du se hans eller hennes fysiska, emotionella och ekonomiska behov med egna ögon. Om du inte har möjlighet att komma på besök kan smarta mobiler, surfplattor och webben vara bra sätt för er att hålla kontakten med varandra. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger och Apple FaceTime är utmärkta kontaktmetoder. 
 
Om din närstående har en mobil är det en god idé att tillbringa lite tid på att visa hur den fungerar. Du bör också se till att viktiga telefonnummer är sparade i mobilens adressbok. Vissa teleoperatörer erbjuder kostnadsfria kurser online eller i butik och abonnemang till lägre pris för äldre som endast använder sina mobiler i nödsituationer. 
 
Det är också väl värt att ta en titt på hjälpsamma telefonmodifieringar som är tillgängliga för äldre personer – t.ex. röstaktiverade kommandon, större knappar och kompatibilitet med hörapparater. 

Var beredd på nödsituationer

Försök tänka framåt i tiden och på vad du skulle göra om din närstående råkar ut för en nödsituation. Det är en god idé att ha en lista med lokala kontaktpersoner som kan bli tillgängliga med kort varsel. Du måste också vara beredd, med sparade pengar, att resa till din närståendes hem – när som helst.
 
Om du får lov kan du eventuellt köpa, eller få låna från hemvården, ett larmarmband som han eller hon kan bära. Dessa enheter kan aktiveras genom att trycka på en knapp för att varna dig eller en lokal vårdgivare i en nödsituation. 

Skaffa professionell hjälp

Kontakta din kommun för att få hjälp med exempelvis hemtjänst som kan stötta din närstående med måltider, personlig vård och andra tjänster.