Min närstående behöver lite hjälp

Vad du behöver göra för dina närstående för att ge dem rätt mängd och typ av stöd är beroende av deras fysiska tillstånd.
 
Om de är rörliga och kan sköta sina dagliga rutiner nästan helt på egen hand eller med endast lite hjälp, ska du läsa detta avsnitt. Här får du tips om hur du kan ge dem bästa möjliga omvårdnad.

Främja god hygien

Den personliga hygienen är en viktig daglig rutin. Det kan hända att din närstående kan klara sig själv och tvätta sig utan din hjälp. Eller med bara lite hjälp från dig. Det är utmärkt om så är fallet. Försök uppmuntra din närstående till att fortsätta med att tvätta sig själv så länge han eller hon klarar det. Det kan vara lämpligt att du kontrollerar det då och då för att se efter om din närstående behöver hjälp.

De äldres hud behöver särskild vård

Du har säkert lagt märke till att vår hud åldras i takt med att vi blir äldre. Den blir till slut ganska skör. Det är anledningen till att äldre personer behöver en särskild hygienrutin som är utformad med deras ömtåliga hud i åtanke. Detta gäller särskilt om de har , eftersom urin och avföring irriterar och skadar deras hud. Skonsam rengöring och gott skydd förhindrar hudirritation och infektioner. Därför är det bra om din närstående håller sig till en hygienrutin som är avsedd för den ömtåliga huden. Det kommer att hjälpa honom eller henne att känna sig ren, bekväm, fräsch och frisk, vilket kan bidra till ökat självförtroende. 
 
Hudvården består av tre olika steg: rengöra, återställa och skydda. Du kan se produkter som är avsedda för dessa steg och utformade för ömtålig äldre hud genom att ta en titt på hudvårdssortimentet från TENA.

Inkontinensprodukter

Om din närstående kan klä på sig själv kan han eller hon antagligen även hantera inkontinensskydd utan hjälp. Det är särskilt sannolikt om din närstående bär en lättanvänd produkt som exempelvis absorberande engångsunderkläder. TENA Pants är lika lätta att ta på sig som vanliga . De hjälper din närstående att vara oberoende och behålla sin värdighet och de tillhandahåller samtidigt tillförlitligt skydd mot läckage.  
 
Gå till sidan med produkter från TENA för att ta reda på mer om produktsortimentet från TENA.

Hjälpa dem förbli säkra

Det kan hända att din närstående är nästan helt oberoende och inte behöver mycket hjälp. Det är dock ändå viktigt att komma ihåg att äldre personers ben är bräckliga. Även en liten olycka eller ett fall kan skada dem och sätta stopp för deras rörlighet. Hjälp därför din närstående att förhindra skador genom att försöka göra hemmet så säkert som möjligt.

Hjälpa till med kosthållning och vätskeintag

Det kan hända att din närstående är benägen att dricka mindre på grund av oro om att större vätskeintag ökar behovet att gå på toaletten. En sådan oro kan dock innebära att urinen blir mer koncentrerad och det kan skapa ökade hälsorisker. Försök därför uppmana din närstående att dricka som vanligt, när han eller hon känner sig törstig. 
 
Du kan hjälpa till att säkerställa att din närstående äter god och näringsrik mat genom att äta tillsammans. Men måltiderna handlar dock om mer än bara näring. De är också stunder för att umgås, prata med varandra och få sig ett gott skratt. Det vore kanske en god idé att bjuda in andra familjemedlemmar och vänner på middag tillsammans med dig och din närstående. Umgänget hjälper din närstående att känna närhet och att de har ett sammanhang: en viktig del av livet som vi behandlar närmare nedan.   

Känna närhet

När vi åldras njuter vi fortfarande av att hålla någon i handen, få ryggen masserad och få varma kramar. Detta blir ännu viktigare om vi tillbringar den största delen av vår tid i ensamhet. 
 
Erfarna vårdgivare säger att om man bara gör små saker tillsammans – till och med saker som verkar obetydliga – kan det hjälpa till att förgylla den närståendes dag. Var öppen om din situation och be om hjälp när du behöver det.

Hitta personer som kan hjälpa dig

Erfarna vårdgivare rekommenderar att man söker efter andra som kan hjälpa till med vården av en närstående. Dessa kan vara familjemedlemmar, vänner, hemvården eller socialtjänsten.