Typer av inkontinens

Vanliga typer av inkontinens

Du vill ge din närstående bästa möjliga vård. Därför kommer du att upptäcka att det är till god hjälp att veta vilken typ av det handlar om. Med denna information kommer du att kunna förse din närstående med rätt produkter för hans eller hennes situation. Och du kommer även att kunna hjälpa till att hantera tillståndet mer effektivt. Det innebär att din närstående får känna sig bekväm och trygg.
 
Nedan beskriver vi sju typer av inkontinens och deras olika orsaker och symtom. Vissa är unika för kvinnor, medan andra endast drabbar män. De vanligaste typerna är och – en person kan faktiskt ha en kombination av båda. 
Ansträngningsinkontinens
Denna typ kallas ibland stressinkontinens och är den vanligaste typen hos kvinnor. Omkring 10 % av inkontinensfallen hos människor är av denna typ. Det inträffar ofta när bäckenbottenmusklerna som stödjer urinblåsan blir försvagade. Trycket på urinblåsan ökar exempelvis när man skrattar eller hostar. Musklerna i bäckenbotten kan inte hålla emot tillräckligt för att hålla all urin inne. Därför läcker en del ut – vanligtvis en liten mängd, men i vissa fall kan det bli mer.
 
Kvinnor – det är mest sannolikt att drabbar kvinnor under graviditet, efter barnafödande och efter 40 års ålder. Dessa är de tider då det är mest sannolikt att bäckenbottenmusklerna skadas och/eller försvagas. Kvinnor kan dock ha denna typ i alla åldrar. En av tre upplever det vid något tillfälle under livets gång. Det är vanligt att det förekommer hos kvinnor när de idrottar.
Trängningsinkontinens
Det kallas ibland ”överaktiv blåsa”. Det inträffar när man har ett plötsligt trängande behov att kissa och urinblåsan trycker ut urin automatiskt, utan att man kan stoppa det. Kroppen ger vanligtvis mycket kort, om ens någon, varning om detta. Urinläckaget kan vara ganska stora mängder. Den genomsnittliga personen tömmer urinblåsan mellan fyra och åtta gånger om dagen. Behöver din närstående kissa oftare än så? Vaknar din närstående flera gånger under natten, regelbundet, för att gå på toaletten? Dessa kan vara tecken på
 
Män – trängningsinkontinens är den vanligaste typen av hos män. Denna typ är ofta resultatet av en förstorad
Andra typer för kvinnor och män
 • Funktionell
  Vissa personer hinner inte till toaletten i tid på grund av svårigheter som orsakas av fysisk eller psykisk sjukdom. De har den typ som kallas   


 • Detta är normalt en kombination av och , där en av typerna är mer framträdande än den andra.

 • Neurologiska blåsrubbningar
  Hos vissa personer kan deras hjärna inte kommunicera korrekt med urinblåsan. Resultatet är att de inte kan kontrollera urinblåsan eller tömma den fullständigt. Sådana neurologiska blåsrubbningar kan orsakas av ett antal olika sjukdomar. Om du tror att din närstående kanske har denna typ av inkontinens, bör du försöka låta bli att dra dina egna slutsatser. Ta i stället med honom eller henne på ett läkarbesök så snart som möjligt. En professionell diagnos kommer att hjälpa er att få sinnesfrid.
Andra typer för män

 • Detta är ett tillstånd där urinblåsan (urinröret) inte töms helt och hållet och fortsätter att läcka efter urinering. Det är vanligt i samband med försvagade bäckenbottenmuskler. 

 • Överrinningsinkontinens
  Om någon lider av ett mer eller mindre konstant urinläckage, kan den personen ha överrinningsinkontinens. Det kan orsakas av en tilltäppning eller nervskada. 

Är du osäker på symtomen?

Om din närståendes symtom inte är tydliga är du eventuellt inte säker på vilken typ av han eller hon har. Var dock inte orolig, här följer information om hur du kan ta reda på det. 
 
Försök med att föra en dagbok för att registrera urineringsmönstret under ett par veckor. Då har bra information att diskutera med din läkare. Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare för att en korrekt diagnos och råd om hur du kan hantera din närståendes tillstånd.
 
 
När du lär dig mer om inkontinens kommer du troligtvis att se en del termer som du inte känner till. Se vad de betyder i vår ordlista.