Inkontinens och hygien

Inkontinens och hygien

Renlighet är ett viktigt område när man tar hand om personer med . Det är också ett område där man kan göra en stor positiv skillnad för deras lycka och komfort. 

Varför är hygienen så viktig?

De äldres hud är ömtålig redan från början och kan försvaga den ytterligare. Detta kan inträffa om fukten från urin och/eller avföring stannar kvar på den närståendes hud. Då kan det hända att huden inte kan bilda en skyddande barriär. Resultatet blir att huden börjar försvagas. När huden väl har öppnats kan bakterier tränga in och orsaka ett obehagligt utslag.

Varför inte vanlig tvål?

Du tror kanske att man kan lösa problemet genom att tvätta området regelbundet. Men om man gör det med vanlig tvål och vatten kan det faktiskt förvärra situationen. Tvätt med vanlig tvål kan torka ut huden och därmed försvaga den ytterligare. Detta kan leda till ett utslag som tillsammans med kan minska hudens förmåga att förhindra infektioner. 
 
Detta låter ganska obehagligt, men det finns som tur är flera metoder som du kan använda för att ta god hand om din närståendes hud.

Hudvårdstips för dig och din närstående

Många vårdgivare har upptäckt att deras rutiner förenklades när de bytte ut traditionell tvätt med tvål och vatten mot produkter som inte kräver sköljning. Dessa produkter hjälper också till att ge den äldre personens hud ett uppehåll från ständigt tvättande med vatten, som kan torka ut den. 
 
Vår TENA Tvättkräm är en mild rengörare som inte behöver sköljas och dessutom återfuktar och skyddar huden hos de äldre.
 
Du blir kanske förvånad av att få veta att det till och med finns schampo som inte behöver sköljas bort. Detta är till stor hjälp för vårdgivare vars närstående tillbringar den största delen av sin tid till sängs. Du kan få din närståendes hår att lukta gott och kännas fräscht genom att prova vår TENA Shampomössa.
 
Det är ingen nyhet att kan leda till obehaglig lukt som i sin tur kan innebära att din närstående känner sig besvärad och obekväm. Det är dock viktigt att inte använda alltför starkt parfymerade produkter som bara döljer lukten. Hudvårdssortimentet utan sköljning från TENA kommer att hjälpa din närstående att känna sig uppfriskad och hjälper dessutom till att motverka dålig lukt. 
 
Det är också bra att ha flera olika typer av engångsdukar till hands, eftersom det förenklar och underlättar din närståendes dagliga hygienrutiner. 
 
  • Torra engångsdukar kan hjälpa till att minimera risken för spridning av infektioner, vilket ibland kan ske med återanvändbara handdukar.
  • för engångsbruk är mycket praktiska, eftersom de ger ett snabbt och enkelt sätt att känna sig fräsch mellan duschar eller när du hjälper din närstående med bytet av inkontinensprodukten.
Nedan kan du se mer information om de särskilt sammansatta dukarna från TENA. De kommer att hjälpa dig att göra din närståendes hygienrutin snabb och enkel. Dukarnas särskilda struktur och mjuka material innebär att du kan vara säker på att de rengör och lugnar din närståendes ömtåliga hud. 
 

En bra checklista

Det är bra att alltid vara utrustad med rätt produkter och beredd att göra din närstående ren när han eller hon behöver din hjälp. Nedan följer en lista med saker som är bra att ha till hands, både i hemmet och när ni är ute. Om du har dessa produkter tillgängliga, kan du hjälpa din närstående att känna sig ren och bekväm dygnet runt. 
 
  • för engångsbruk (för snabb rengöring) och torra dukar för tvätt med vatten
  • Engångshandskar
  • Extra , extra produkter för inkontinensskydd (allt-i-ett-skydd eller byxskydd i händelse av olyckor oavsett om ni är hemma eller ute) 
  • Skonsam rengörande tvättprodukter för användning med vatten eller lösningar utan sköljning (i synnerhet om din närstående ofta råkar ut för olyckor eller om ni inte är hemma)
  • Extra stora förslutningsbara plastpåsar (för nedsmutsade kläder och/eller använda produkter för inkontinensskydd)