Omvårdnad och nattlig inkontinens: hur du kan förbättra sömnen för din närstående och dig själv

Sömn är minst lika viktigt som kost och motion för vår hälsa. Men när du tar hand om någon som är inkontinent eller behöver stöd för att förbli kontinent kan det vara svårt att få till en god nattsömn. Det finns lyckligtvis strategier som kan göra livet lite lättare för er båda. Här är några steg du kan ta för att minska sömnstörningar och effektivisera din rutin för nattlig omvårdnad. 

Uteslut om tillståndet är behandlingsbart

När vi blir äldre förändras vår kropp på sätt som kan innebära att vi behöver gå på toaletten oftare på natten. Sömnen blir ytligare, vår njurfunktion försämras och urinblåsan blir mindre elastisk. Ibland kan dock ett behandlingsbart tillstånd vara orsaken till symtomen. Kontakta din läkare om du tror att du har en urinvägsinfektion eller något annan åkomma som kan behandlas.  

Anpassa dagsrutinerna för natten

Till synes uppenbara åtgärder som att undvika koffein eller för mycket vätska innan läggdags och att tömma tarmen och blåsan kan göra stor skillnad. Om din närstående sover middag är det viktigt att hen inte sover så länge att det påverkar nattsömnen. Se till att din närstående har en jämn sömncykel, och alltid går och lägger sig vid samma tid. Vissa läkemedel, som urindrivande, kan också öka törsten och innebära ett större vätskeintag. Om det resulterar i flera toalettbesök på natten kan du be en läkare att byta medicinerna eller ge dem tidigare på dagen.  

Uppmuntra till vanor som ger bättre sömn

Se över vanor som kan påverka sömnen negativt. Får din närstående tillräckligt med frisk luft och motion i sin dagliga rutin? Kanske känner hen av smärta eller irritation som gör det svårt att sova? I så fall kan det vara dags att se över den smärtstillande medicineringen. Kvällsaktiviteterna kan också behöva förändras. Kanske ger tv-tittande före sänggående för mycket intryck? Att dricka ett glas vin sent på kvällen kan ersättas med lätt stretching, en god bok eller lugn musik för att skapa en rofylld sinnesstämning. 

Undvik olyckor genom planering

Ett ostadigt besök på toaletten i mörkret kan lätt leda till en olycka. Minska riskerna och förenkla processen med en stolliknande bärbar toalett bredvid sängen istället. Alternativt kan lampor med rörelsesensorer installeras så att din närstående ser vägen till toaletten lättare på natten. Kontrollera att inget står i vägen och ta bort lösa mattor och andra hinder.  

Skapa en sovvänlig miljö

Kom ihåg att din egen sömn också är viktig. Sov i ett eget rum om du behöver det och gör det till en lugn plats där du lätt kan somna utan stimulans eller andra intryck som kan ge ångest eller stress. Investera i en babymonitor så att du har kontroll under natten. Om din närstående har långt gången demens och lämnar sängen på natten kan ett larm vid sängen varna dig när hen stiger upp. 

Oroa dig inte i onödan

Även om du vet att det är meningslöst att vara vaken på nätterna och oroa dig för vården av din närstående kan det vara svårt att stänga av tankarna och somna. Ett tips för att lösa detta är att sätta av särskild tid under dagen för att fundera och planera. Skriv en att-göra-lista och lägg undan den till nästa dag. När du har gjort det kan du lättare koppla av och somna. 

Bidra till god tarmhälsa

under natten kan vara frustrerande och genant. Äldre personer får lätt hudskador vid kontakt med avföring. Genom att tömma tarmen under dagen minskar man risken att något inträffar under natten. Vid diarré kan en läkare skriva ut medicin som ger fastare avföring. Förstoppning kan å andra sidan avhjälpas med kostförändringar, som till exempel ett ökat vätskeintag och mat med högt fiberinnehåll. Övningar som stärker bäckenbottenmuskulaturen kan också bidra till bättre tarmrörelser. 

Ta hand om ömtålig hud

Obehaget från irriterad hud kan påverka sömnen i stor utsträckning och i vissa fall leda till ett ökat behov av att besöka toaletten på natten. För att bibehålla en naturlig hudhälsa har TENA utvecklat en trestegslösning för personer med .

TENA ProSkin Pants Night

Utformad för god nattsömn. Håller din närstående torr.

En äldre kvinna sover gott i sin säng. I bakgrunden syns en förpackning med TENA ProSkin Pants Night.

En förpackning med TENA ProSkin Comfort inkontinensskydd

Håll torrt med hjälp av snabbabsorberande produkter från TENA ProSkin och minska fukten på huden dag som natt.

En förpackning med TENA ProSkin Våtservetter

Rengör med våtservetter eller tvättkräm från TENA ProSkin.

En förpackning med TENA ProSkin Barriärkräm

Skydda huden mot irriterande ämnen med TENA ProSkin Barriärkräm.

Erbjud komfort, stöd och skydd

Du kanske inte kan kontrollera din närståendes nattliga men du kan göra upplevelsen mindre obekväm. Se till att använda en inkontinensprodukt med en absorptionsförmåga som räcker hela natten. Det är också viktigt med rätt passform för att undvika hudirritation och läckage på kläder och sängkläder. Om inkontinensprodukten ändå läcker kan det hända att den har för låg absorptionsnivå eller att den flyttas eller dras i under natten. I så fall kan man behöva skyddslakan eller madrasskydd. 

Titta på dessa videor om att hitta rätt passform för TENA produkter

En miniatyrbild som visar en äldre person med ett par TENA ProSkin Pants Night som sover gott i sin säng.

TENA ProSkin Pants Night – utformade för användning på natten

Vi på TENA är väl medvetna om att det kan vara en utmaning att få en hel natts sömn när du vårdar en äldre person med . Därför har vi utvecklat TENA ProSkin Pants Night med Lie Down Protection – särskilt framtagna för att hålla ömtålig hud torr längre.