Demens och inkontinens

En vanlig biverkning

Om dina äldre närstående utvecklar demens kan de komma att skilja sig från de personer du alltid har känt. Och nu behöver de din kärlek, omvårdnad och förståelse mer än någonsin tidigare, i synnerhet om de är inkontinenta. 
 
Någonting som du måste vara beredd på om dina närstående har demens är att de kanske inte vet när de måste gå på toaletten. De kan börja råka ut för små olyckor som att kissa och bajsa på sig. är en vanlig biverkning till demens och precis som andra vårdgivare har lagt märke till, krävs det mycket tålamod att tillhandahålla bästa möjliga vård.

Hantera deras inkontinens

Nedan och på de efterföljande sidorna kan du läsa information om hur man vårdar en person som har demens och . Detta kommer att hjälpa dig att hålla din närstående ren och bekväm. 
Inkontinensprodukter och demens
Personer med demens förstår eventuellt inte varför de måste bära något annat än deras vanliga kläder och . Det kan, beroende på din närståendes tillstånd, bli nödvändigt för dig att förklara exakt varför du vill att han eller hon ska bära inkontinensbindor eller byxskydd. I syfte att hjälpa din närstående att slippa obehag, är det lämpligt att börja använda dessa produkter som en del av hans eller hennes vanliga rutin. Utöver användningen av skyddande produkter kan det också vara lämpligt att skydda sängar, stolar och andra möbler. Detta kommer att förenkla den dagliga städningen och hjälper till att hålla din närståendes miljö ren och fräsch. Ytterligare information finns i sortimentet med inkontinensprodukter och hygientillbehör från TENA.
Hur man förenklar klädbyten
När personer blir inkontinenta måste de normalt byta kläder oftare. Om de dessutom även är dementa kan det bli ännu svårare, eftersom de behöver mer hjälp. I syfte att göra det lättare för dig själv och din närstående bör du försöka se till att det är lätt att byta hans eller hennes kläder. Kläder med blixtlås och kardborreband är mycket lättare att hantera än krångliga knappar och knäppen. Om du kan förenkla klädbytet kommer din närstående troligtvis att känna sig mindre orolig eller generad. I synnerhet om han eller hon då kan klä på sig och klä av sig med mindre hjälp.
Dietförändringar
Det kan hända att du upptäcker en förändring av dina närståendes kostvanor kan förbättra deras allmänna välbefinnande. Tänk dock på att de kan motsätta sig sådana förändringar, i synnerhet om de på grund av demens har börjat ogilla eller gilla vissa matvaror. I syfte att se till att de äter välbalanserad kost är det en god idé att diskutera eventuella förändringar med läkare eller dietister. Det är också viktigt att se till att se till att dina närstående får tillräckligt med vätska. Försök därför hålla ett öga på deras vätskeintag för att säkerställa att det är regelbundet.
Anpassningar i hemmet
I syfte att förbättra din närståendes komfort ytterligare bör du försöka installera en portabel toalettstol i de rum som används oftast. Detta är till hjälp om en person har svårt att ta sig till toaletten i tid, i synnerhet på natten. 
 
Du måste dock eventuellt förklara varför du gör detta. Det är viktigt att du tar hänsyn till din närståendes känslor och diskuterar dina föreslagna förändringar med honom eller henne, eftersom det kan vara mycket känsliga frågor.
Läkemedel för kontroll över urinblåsan
Din läkare kan ordinera läkemedel som behandlar urinblåsans trängning för att urinera. Eller också kan det vara ett läkemedel som ändrar hur ofta urinblåsan informerar kroppen om att urinering kommer att ske. Dessa läkemedel drar i allmänhet ned på antalet trängningar för att urinera när din närstående inte kan ta sig till toaletten tillräckligt snabbt.
 
Dessa läkemedel kan ha biverkningar som förstoppning och muntorrhet. Se till att du får information om alla biverkningar, så att du kan följa upp läkemedlens verkan och biverkningar.
Hjälp med att bli tvättad
Hygienen är viktig – i synnerhet om din närstående är inkontinent. Med demens kan han eller hon eventuellt låta bli att tvätta sig, och det kan kräva mer hjälp såväl som mer tålamod från din sida. 

> Skaffa fler nyttiga tips om hygien här.