Vårdrelaterad ordlista

Ordlista med termer inom inkontinensvård

Om din läkare eller apotekspersonal har använt ett ord som du inte känner till eller om du läser något på en förpackning som inte har sett tidigare kan du läsa igenom vår ordlista för att få förklaringar.

Allt-i-ett-skydd

Dessa är underbyxor som är specialutformade för att skydda mot inkontinens. TENA® allt-i-ett-skydd för män och kvinnor passar perfekt för att ge en närstående god vård. De fästs säkert med flikar och är lätta att ta av. Allt-i-ett-skydden kallas ibland vuxenblöjor och ger maximal uppsugningsförmåga för skydd mot kraftig inkontinens.

Ansträngningsinkontinens

Inkontinens som inträffar i samband med plötslig fysisk ansträngning som när man hostar, nyser eller tränar eller vid tunga lyft. Det omfattar vanligtvis endast små mängder urin och är i allmänhet kopplat till en försvagning av musklerna i bäckenbotten.

Avföringsinkontinens

Denna typ av inkontinens är ett ofrivilligt läckage av avföring.

Bäckenbottenträning

De är övningar som omfattar sammandragning och avslappning av muskulaturen i bäckenbotten. De är avsedda att göra musklerna starkare och möjliggöra ökat slutningstryck i urinröret.

Bäckenmuskler

Muskulaturen i bäckenbotten bildar en bred slunga mellan benen, från pubisbenet framtill mot ryggradens nedre del baktill. Vi behöver stöd från musklerna i bäckenbotten för att kunna förbli kontinenta. Dessa viktiga muskler hjälper till vid urin- och avföringskontinens.

Bindor

Utformade för mycket lätta till kraftiga urinläckage och kvinnors behov vid inkontinens. De flesta bindorna från TENA är enstycksförpackade och har en självhäftande remsa så att de kan bäras med vanliga trosor.

Blandinkontinens

Detta är, precis som det står, blandade symtom. Det är vanligtvis en kombination av ansträngningsinkontinens (se nedan) och trängningsinkontinens (se nedan). Om du råkar ha båda typerna är det normalt en som orsakar större problem än den andra. I så fall du bör fokusera på att hantera det oftast förekommande symtomet först.

Droppskydd

Dessa är inkontinensbindor som är specialutformade för män. Droppskydden från TENA är skålformade för att följa konturerna på den manliga kroppen för att skapa en tät och säker passform. En självhäftande remsa håller dem säkert på plats. De ska bäras med åtsittande kalsonger. Passar bäst för svag till måttlig inkontinens hos män.

Efterdropp

Detta är ett tillstånd där urinblåsan (urinröret) inte töms helt och hållet och fortsätter att läcka efter urinering. Detta är även vanligt i samband med försvagade muskler i bäckenbotten.

Enures

Sängvätning (den medicinska termen är enures) är ett ofrivilligt urinläckage i sängen. När det inträffar nattetid i sömnen benämns det nattlig enures.

Funktionell inkontinens.

Detta är en oförmåga hinna till toaletten i tid på grund av svårigheter orsakade av fysisk eller psykisk sjukdom. 

Inkontinens

Ofrivillig förlust av urinblåse- och/eller tarmfunktion.

Klimakteriet

Perioden som markerar att mensen upphör permanent.

Läckage från urinblåsan

Benämns även urinläckage eller inkontinens. Det innebär att en person har svårt att kontrollera urinblåsan. Detta kan leda till ett ofrivilligt urinläckage.

Miktion

Att kissa (miktera eller kasta vatten).

Neurologiska rubbningar i urinblåsan

Skada på nerverna som resultat av en sjukdom kan påverka kommunikationen mellan hjärnan och urinblåsan. Detta resulterar i en oförmåga att kontrollera urinblåsan eller att den inte töms ordentligt.

Överrrinningsinkontinens

Detta är ett konstant eller episodiskt urinflöde som normalt orsakas av en tilltäppning eller nervskada. Överrinningsinkontinens inträffar när urinblåsan inte kan tömmas helt och fylls av resturin.

Prostata

En körtel hos män som sitter vid botten av urinblåsan och som omger urinröret. Den producerar en vätska vid ejakulation. Hos äldre män börjar körteln ibland att växa och störa urinröret. Ett symtom på detta är ett svagt urinflöde.

Sängskydd

Sängskydd är stora absorberande underlägg. De är utformade för att skydda de ytor där du sitter eller ligger, t.ex. sängar, stolar och andra möbler. TENA sängskydd finns tillgängliga i ett urval av storlekar och stilar.

System med binda och fixeringsbyxa

Detta är en inkontinensprodukt med två delar som är utformade för att bäras tillsammans. Bindan ger en mer diskret passform nära kroppen när den används tillsammans med TENA fixeringsbyxor, som är återanvändningsbara . De är avsedda att skydda mot medelstor till kraftig inkontinens.

Trängningsinkontinens

Detta benämns även ”överaktiv urinblåsa med urinläckage” och är den vanligaste typen hos män. Du upplever en plötslig trängning för att kissa och urinblåsan trycker ofrivilligt ut urin. Den trängande känslan kan göra det svårt att gå på toaletten i tid och kan leda till små, ofta förekommande läckage mellan urinering eller fullständig tömning av urinblåsan. Olika faktorer kan ligga bakom detta, t.ex. förstorad prostata, urinvägsinfektion, konsumtion av kaffe eller energidrycker, gallsten, flytningar efter klimakteriet, gynekologiska tillstånd som framfall eller äggstockstumör samt förstoppning.

Trosskydd

Dessa är marknadens minsta och tunnaste typ av binda. TENA trosskydd mot inkontinens är utformade för skydd mot mycket små urinläckage och en fräsch känsla på dagen.

Ultratunna trosskydd

TENA Ultratunna trosskydd är särskilt avsedda för att vara diskreta. De har en tunnare profil och kan ändå ge lika mycket skydd som vanliga inkontinensbindor.

Underkläder

Vi använder ordet underkläder när vi talar om inkontinensunderkläder för män och kvinnor. Underklädesprodukterna från TENA är utformade för att dras upp och ned och användas som vanliga underkläder. De tillhandahåller skydd mot medelstor till kraftig inkontinens.

Våtservetter

TENA våtservetter för inkontinens finns i särskild vuxenstorlek. De används för att skonsamt rengöra och lugna huden.