Dubbel inkontinens – vad det är och hur man behandlar det

När blås- och tarminkontinens sker samtidigt kallas det för dubbel . I den här artikeln beskriver vi orsaker och behandlingar av dubbel inkontinens och hur du kan hjälpa någon som lever med detta problem.

Tarminkontinens

eller tarminkontinens betyder att du inte kan kontrollera dina tarmrörelser, vilket leder till att avföring läcker ut. Det finns olika nivåer av tarminkontinens, från mindre läckage till att du förlorar kontroll över tarmarna. Tarminkontinens kan vara väldigt känslomässigt då en så stor del av en persons värdighet påverkas när hen inte kan kontrollera sina kroppsfunktioner längre. Tyvärr är det vanligt att man väljer bort socialt umgänge, vilket är något du som vårdgivare kan försöka hjälpa till med. Hudirritation är en annan viktig sak att vara medveten om. Det uppstår när huden kommer i upprepad kontakt med avföring, vilket kan leda till att huden börjar göra ont eller klia.

Vad orsakar tarminkontinens?

Tarminkontinens är ett symptom som kan orsakas av en rad olika saker som diarré, förstoppning eller genom en nerv- eller muskelskada. De senare orsakas oftast av tidigare ingrepp eller förlossning. Om det är orsakat av diarré eller förstoppning är det i de flesta fall bara tillfälligt, men kan ibland bli ett kroniskt problem. Statistiskt sett är tarminkontinens vanligare hos äldre människor, men det är viktigt att förstå att det inte är en naturlig del av åldrande.

Nervskada

Skador på slutmuskeln från exempelvis förlossning, ryggmärgsskada eller stroke kan leda till

Muskelskada

Om muskulaturen i ändtarmen skadas kan du få problem att hålla tillbaka avföring ordentligt. 

Förstoppning

Kronisk förstoppning kan göra att hård avföring formas i ändtarmen och som sen blir för hård för att få ut. Detta kan så småningom leda till svagare muskler, vilket resulterar i avföringsläckage.

Diarré

Avföringsläckage vid diarré är vanligtvis inte ett tecken på kronisk men är svårare för ändtarmen att hålla kvar än vanlig avföring.

Hemorrojder

Om du lider av hemorrojder kan det vara svårt att sluta anus helt, vilket kan leda till att avföring läcker ut.

Blåsinkontinens

Urininkontinens är ett vanligt förekommande problem och kan variera från mindre läckage vid nysning eller hosta ibland till mer akuta trängningskänslor och större läckage under dagen. Urininkontinens är definitivt vanligare bland äldre människor men kan drabba vem som helst. Det finns flera olika typer av urininkontinens:
 
Detta händer oftast när någon hostar, nyser eller skrattar. Det är den vanligaste inkontinenstypen bland kvinnor, men ovanlig bland män.
 
Trängningsinkontinens 
Inkontinensproblem med en påtaglig trängningskänsla. Varierande mängder läckage, från små till full tömning av blåsan. Detta kan orsakas av en rad anledningar som till exempel förstorad prostata, en urinvägsinfektion eller för att du helt enkelt dricker för mycket. 
 
 
En kombination av ansträngningsinkontinens och , vilket innebär att personen kan ha läckage som uppstår både plötsligt och vid ansträngning.
 
Överrinningsinkontinens 
Detta uppstår när blåsan inte kan tömmas helt och sedan gradvis fylls av resurin. Den vanligaste orsaken till detta är en tilltäppning i urinröret, till exempel på grund av en förstorad . Det kan även bero på en inaktiv blåsmuskel, normalt som en konsekvens av nervskador runt urinblåsan (till exempel via multipel skleros eller diabetes) eller som en biverkning från vissa läkemedel.
 
Efterdropp 
Ofrivilligt urinläckage direkt efter att man kissat. Detta beror på att det fortfarande finns urin kvar i urinröret. Problemet är vanligare bland män och kan ibland undvikas genom att trycka bäckenbottnen framåt för att tömma kvarvarande urin. Det kan även drabba kvinnor som har ett svagt muskelstöd runt urinröret.
 
Funktionell urininkontinens 
När en person inte hinner till toaletten i tid på grund av någon form av orörlighet. Nedsatt syn, sänkt kognitiv funktion och nedsatt rörelseförmåga kan orsaka funktionell urininkontinens.

Vilka behandlingar och rekommendationer finns att tillgå?

Först och främst måste du ta reda på grundorsaken till din för att få den mest passande behandlingen. Kontakta en läkare och planera din behandling därifrån.
 
är en väletablerad övning som du kan göra var som helst som en förebyggande åtgärd och som en allmän behandling för alla typer av inkontinens. Genom att stärka din bäckenbottenmuskulatur får du bättre kontroll över din blåsa.  
 
kan, beroende på underliggande orsak, underlättas med dessa två åtgärder:
 
Undvik förstoppning
Träna, drick mycket vatten och lägg till mycket fiberrik mat i din diet.
 
Behandla diarré
Att behandla orsaken till diarré, som kan bero på en infektion i tarmarna, kan även ta bort din avföringsinkontinens.
 
Vi rekommenderar även att du försöker att hålla en normal kroppsvikt för att förhindra och behandla dubbel inkontinens. Forskning har visat att övervikt är en av de största riskfaktorerna för både tarm- och blåsinkontinens.

Vad kan jag som vårdgivare göra om min patient har dubbel inkontinens?

är generellt, dubbel inkontinens speciellt, ett känsligt ämne att prata om, så se till att ta upp det på ett finkänsligt sätt. Var lyhörd för personens behov och försök att hitta den bästa produkten för personens specifika preferenser, livsstil och aktiviteter. Människor drar sig ofta för att berätta för sin läkare om , men det finns hjälp att få. Ju snabbare din närstående får en diagnos, desto snabbare kan du börja att behandla deras symptom.
 
Tänk på att personer med större tarmläckage kanske behöver en helt annan produkt än någon med ett urinläckage. Du kan behöva prova olika produkter tills du hittar den som passar bäst. 
 
Vi vill betona vikten av korrekt hudvård för människor som lider av inkontinens då läckage ofta ger dermatit (hudskador och irritation), särskilt om personen i fråga lider av dubbel inkontinens då effekterna från dermatit ökar kraftigt.
 
Se till sist till att personen du har hand om har tillgång till en toalett när det behövs och blir ordentligt torkad. Använd produkter med en mjuk yta som är snälla mot huden och lägg till fuktgivande crème och hudvårdsprodukter vid behov.