Vanliga frågor

Nedan följer några av de vanligaste frågorna om .

Mina symptom skiljer sig från dem som anges på webbplatsen för TENA. Vad ska jag göra?
Det kan hända att vi inte har tagit upp dina specifika symptom, eftersom vi beskriver de vanligaste typerna av urinläckage/inkontinens på TENA. Vi rekommenderar därför att du kontaktar din läkare så att du kan få råd om din individuella situation. För mer tips kan du gå till sidan Vilka frågor bör jag ställa till min läkare?.
Jag trodde att bara äldre människor drabbades av urinläckage?
Urinläckage är väldigt vanligt. En av tre kvinnor över 35 år drabbas av . Graviditet, barnafödande och är några bidragande faktorer, men även kost och livsstil spelar in. Du kan läsa mer om olika typer av inkontinens och orsaker till inkontinens i vårt avsnitt om inkontinens.
Vad kan jag göra mot urinläckage?
Det finns många typer av och orsaker till det. Därför är det bra att kontakta din läkare för att ta reda på orsaken till ditt urinläckage. Vi rekommenderar också att du gör övningar för bäckenbotten, även kallat knipövningar. Det hjälper de flesta kvinnor att på ett effektivt sätt förhindra, minska och bli av med läckage. Det är viktigt med regelbundenhet och att träna bäckenbotten dagligen om du kan. Tips på övningar finns på vår sida Stärkning av bäckenbotten. Kom ihåg att ha tålamod när du tränar bäckenbotten, vanligtvis tar det omkring tre månader innan du upplever någon förändring. Med produkterna från TENA får du ett diskret skydd mot läckage och lukt.
Hjälper verkligen knipövningar och träning av bäckenbotten mot urinläckage?
Alla är olika men om du tränar din bäckenbotten dagligen bör du se framsteg efter tre månader. Om du inte märker några framsteg eller är osäker på hur du ska träna, kan du rådfråga din doktor eller en specialiserad fysioterapeut. Tips på övningar finns på sidan Stärkning av bäckenbotten.
Går det att minska urinläckage genom att dricka mindre?
Nej. Om du dricker för lite blir din urin koncentrerad vilket gör urinblåsan irriterad, som i sin tur leder till att du måste kissa oftare. Drick som vanligt men tänk på vad du dricker. Alkohol har en urindrivande effekt och koffein irriterar urinblåsan, så dessa drycker kan göra att du upplever ett akut behov av att gå på toaletten oftare. Drick alltså dessa drycker med måtta och undvik att dricka för mycket innan du går och lägger dig. Mer information finns på vår sida om sunda livsstilsval när man lever med inkontinens.
Jag är orolig över att resa. Tänk om jag inte hittar en toalett?
Låt inte hindra dig från att göra det du tycker om i livet. Den bästa strategin är att ha en plan. Börja med att hitta rätt produkt från TENA för dig så att du känner dig säker, torr och fräsch vart du än reser. Se även till att ha några extra bindor med dig i bagaget eller i handväskan. Det är också bra att träna din bäckenbotten för att minska läckage. Ta reda på mer på vår sida om och råd på vägen.
Kommer jag att läcka vid sex?
För att minska din oro för läckage under intima stunder kan du undvika kolsyrade drycker, alkohol och kaffe och se till att kissa innan du har sex. Det är också bra att träna bäckenbotten för att stärka urinblåsan och minska läckage. Dessutom ger träningen dig ökad njutning vid sex – så sätt igång och träna. Mer information finns på sidan Hur man hanterar urinläckage och intimitet.
Om vi börjar från början – hur fungerar en urinblåsa?
När du äter eller dricker så absorberar kroppen vätska. Sedan filtrerar njurarna bort slaggprodukter och utsöndrar urin som rinner till urinblåsan. När urinblåsan är full skickar den en signal till din hjärna om att du behöver gå på toaletten. När du är på toaletten och bestämmer dig för att kissa, skickar hjärnan signaler till urinblåsan om att dra ihop sig och att musklerna i bäckenbotten ska slappna av så att urinen kan rinna ut. Alla människor är olika men generellt sett behöver de flesta kissa fyra till sju gånger per dag och ibland en gång på natten. Mer information finns i vårt avsnitt om inkontinens.
Vilken produkt från TENA ska jag använda?
Vi har ett stort utbud av enastående produkter för att du ska känna dig säker, torr och bekväm hela dagen. Från trosskydd för små läckage till byxskydd för ett säkert och diskret skydd. Hitta den produkt som passar dig bäst i vår produktsektion.
Varför ska jag använda TENA istället för vanliga bindor?
De kanske ser likadana ut, men produkter från TENA är specifikt utformade för att snabbt absorbera urin som är tunnare och kommer i större mängder jämfört med ett mensflöde. De är också utformade för att skydda mot den lukt som uppstår vid nedbrytning av bakterier i urinen. Testa själv – beställ ett gratisprov av TENA.
Är det säkert att använda era produkter?
Ja. Produkter från TENA skyddar inte bara mot läckage och lukt, de absorberar också vätska snabbt och förblir torra så att din hud hålls torr och välmående. Vi låter alltid specialister med många års erfarenhet av hudhälsa och toxikologi noggrant välja ut, bedöma och godkänna våra råmaterial. Vi har också tillgång till expertkunskap från universitet och organisationer och samarbetar nära våra leverantörer för att säkerställa att samtliga av våra material och produkter är av högsta kvalitet. Tveka inte att kontakta oss om du har fler frågor.
Var ska jag slänga mina bindor från TENA?
Släng dina bindor från TENA i en papperskorg eller i en enhet för sanitetsbindor om det finns tillgängligt. Tänk på miljön och släng dem inte i toaletten. För de flesta produkter från TENA kan du använda enstycksförpackningen från din nya binda för att slänga den gamla.