Närbild på en äldre kvinnas mage.

Ta hand om din intimhälsa under klimakteriet

Det är ingen hemlighet att förklimakteriet och klimakteriet kan orsaka vad som känns som ett konstant flöde av fysiska och känslomässiga symptom. Eftersom det fortfarande är tabu att prata om kvinnors hälsoproblem så har endast förändringar som värmevallningar och sömnlöshet under klimakteriet fått publicitet medan mer intima klimakteriesymptom inte nämns alls. TENA ska se till att ändra på det.
 
Minskningen av östrogen (hormonet som sköter om det kvinnliga reproduktionssystemet) under klimakteriet kan föra med sig obekväma förändringar i vulvan. Dessa förändringar är mycket vanliga under klimakteriet och något som många kvinnor upplever. En lägre östrogennivå kan förtunna slidväggarna och göra vulvans vävnad torrare, mindre flexibel samt öka risken för klåda. 
 
Det låter som en mardröm, eller hur? Men få inte panik. Du är inte ensam om att uppleva vulvatorrhet, ömhet kring klitorisområdet eller irritation eller klåda i underlivet efter klimakteriet. Många kvinnor har tagit sig igenom de här symptomen före dig, och det kan du också göra. 
 
Läs om hur du kan ta hand om huden i ditt underliv under klimakteriet och efteråt.

Förändringar i vulvan under klimakteriet

Många kvinnor upplever förändringar i vulvan och huden i underlivet under förklimakteriet och klimakteriet. Det är viktigt att kontrollera och hantera de här förändringarna för att behålla din personliga hälsa och ditt välmående. För det är faktiskt möjligt att må fantastiskt – även under klimakteriet.
 
Under hela klimakteriet blir slemhinnorna i underlivet torrare vilket kan resultera i mindre smörjning för slidan och hudbesvär. Lägre östrogennivåer hänger också samman med ett ökat pH-värde i slidan, vilket minskar slidans surhetsgrad.
 
Under dina fertila år innan klimakteriet får vaginan rikligt med östrogen. Den har då tjockare väggar och mer veck, vilket gör den mer elastisk för sex och barnafödsel. Under och efter klimakteriet gör den lägre östrogennivån att slidväggarna och den intima huden blir tunnare och mindre flexibel och därför ökar risken för sveda och skador.
 
Vissa kvinnor berättar om obekväma symptom som ömt klitorisområde, irritation i underlivet och torrhet, samt klåda i vulvan under klimakteriet. Sköra vävnader i vulvan kan lätt brista, blöda och skadas och inte minst påverka ditt dagliga liv negativt. Vulvaförändringar under klimakteriet kan också påverka när man vill behålla ett aktivt sexliv.
 
Allt det här kan verka skrämmande, men vulvaförändringar är något som många kvinnor behöver hantera under klimakteriet. Ta del av så mycket information som möjligt och behandla vulvaobehag direkt för att må så bra som möjligt under den här viktiga perioden i livet.

94 % av alla tillfrågade kvinnor håller med om att TENA trosskydd känns mjukt mot huden.

Resultat från en kundundersökning i Frankrike och Storbritannien 2021

Ta hand om irritation i underlivet under klimakteriet

Följande tips kan lindra förändringar i vulvan och obehag under klimakteriet:

1. Använd en mild intimtvätt

Redan innan klimakteriet upplever många kvinnor att vanliga produkter som tvättmedel, parfymerad tvål och badoljor, skumbad, talk, intimspray och deodoranter kan irritera vulvaområdet. Därför är det naturligtvis viktigt att undvika dessa produkter under klimakteriet också.
 
Du bör också vara extra försiktig när du gör rent din vulva för att minska onödig torrhet eller irritation. Du kan minimera obehag genom att endast rengöra med vatten eller använda TENA Tvättkräm som återfuktar den känsliga huden. Efter ett bad eller en dusch kan du även klappa underlivet försiktigt istället för att skrubba det med en handduk. På det sättet minimerar du irritation och klåda i vulvan som lätt uppstår i samband med klimakteriet.

2. Välj produkter för känslig hud

Använd ett milt tvättmedel när du tvättar dina trosor och välj trosor i 100 procent bomull (om möjligt) för att vårda din känsliga vulva. Undvik att ha på dig nylon eller andra syntetiska fiber eftersom det kan förvärra irritation i underlivet under förklimakteriet och klimakteriet.
 
Leta efter andningsbara inkontinensbindor som inte innehåller parfym eller färgämnen när du väljer produkter för inkontinens, som TENA trosskydd och bindor. Dessa bevarar hudhälsan i ditt underliv och skyddar mot klåda och ömhet i vulvan under och efter klimakteriet.
Produktbild på TENA trosskydd och Ultra Normal-bindor

Hur du hanterar inkontinens

Urinläckage är ett vanligt klimakteriesymptom. TENA trosskydd är har ett mjukt ytskikt som är extra skonsamt mot ömtålig klimakteriehud.  

3. Behandla ömhet och irritation i underlivet under klimakteriet med specifika produkter

Under klimakteriet kan vulvan kännas mycket torrare än normalt på grund av torrare slemhinnor. Klimakterierelaterad torrhet kan ofta behandlas med specifika vaginala fuktkrämer eller vattenbaserade geler som du kan köpa på apotek och applicera på huden i underlivet för att behålla en frisk slidvävnad. Dessa parfymfria krämer för utvändig användning består ofta av ingredienser som glycerin, mineralolja, och sorbinsyra som är skonsamma mot huden och hjälper slidvävnaden att återhämta sig och få ny fuktighet.

4. Pröva hormonbehandling (HRT)

Om du har akut irritation i underlivet, torrhet eller ömhet, kanske en östrogenkräm eller pessar kan hjälpa dig. De kan återställa östrogenet i det påverkade området, förbättra elasticiteten och lindra obehaget i slidan.
 
Klimakteriesymptom kan även påverka din urinblåsa och ditt urinrör och leda till att du behöver kissa oftare. Du kan också uppleva ett brådskande behov av att gå på toaletten eller få återkommande urinvägsinfektioner. Vaginalkrämer eller pessar med en låg dos östrogen kan vara effektiva för att motverka den här typen av klimakteriesymptom.

5. Prata med en läkare om irritation i underlivet under klimakteriet

Tveka inte att kontakta din husläkare om irritation i underlivet under klimakteriet gör dig nedstämd och du inte upplever någon förbättring vid egenvård. Din läkare kan ge dig en remiss till en hudläkare som är specialist på huden i underlivet eller till en gynekolog för särskild behandling. Även om irritation i underlivet är mycket vanligt bör du alltid söka professionell hjälp om du lider av symptom som inkluderar ovanliga vaginala flytningar, onormal blödning mellan menstruationer eller efter sex, eller om du upptäcker hudutslag eller rodnad på vulvan, eftersom de kan vara tecken på något mer allvarligt. Rådfråga alltid din läkare och prioritera din hälsa över allt annat även om du är osäker.

Om du känner att du behöver fler råd om hur du behandlar slidtorrhet eller vill veta mer om hur du undviker öm hud i samband med urinläckage under klimakteriet kan TENA hjälpa dig. Tveka inte att kontakta din husläkare eller vårdcentral för ytterligare stöd.

Mer information