Bekämpa läckage med knipövningar

Knip dig till ett roligare liv

Drygt hälften av alla kvinnor över 18 år har någon gång upplevt .* Men visste du att bara fem minuters bäckenbottenövningar per dag kan minska problemen rejält – eller till och med få dem att försvinna? När du får grepp om hur du ska göra så kan du göra övningarna var som helst och när som helst. Och det är aldrig för sent att börja. Karin Björkegren Jones, författare, yogalärare och knipexpert, visar hur.

*Enligt TENAs undersökning om inkontinens

Bäckenbottenträning, steg för steg:

• Till en början är det bra att vara still när du gör dina knipövningar. Att ligga på rygg med benen böjda är en bra ställning där många kvinnor hittar knipet.
• Börja med att lokalisera bäckenbotten. I filmerna ovan hittar du olika sätt att koppla på knipet. Antingen passar blixtlåsknipet dig, eller det tantriska knipet. 
• Så här gör du blixtlåsknipet: Föreställ dig hur du lyfter anus uppåt och håller. Gå vidare och lyft upp perineum, området mellan anus och könsorganet. Slutligen lyfter du klitoris uppåt. Det är en uppåtrörelse, ett lyft du håller i cirka tre sekunder för att sen slappna av. Repetera gärna så många gånger du kan.
• Styrkeknipet: Knip och lyft bäckenbottenmusklerna så hårt du kan, ett riktigt styrkeknip. Fortsätt knipa under fem sekunder. Vila i fem sekunder. Upprepa 5–10 gånger. 
• Uthållighetsknipet: Knip ett lagomknip så länge du bara kan. Försök hålla knipet under 60 sekunder. Gör detta varje gång du har avslutat en omgång med styrkeknip. 
• Snabbhetsknipet: Knip så hårt du kan under tre sekunder. Slappna sedan av i tre sekunder. Upprepa detta gärna 10 gånger per dag. Den här övningen gör du för att du snabbt ska kunna koppla på knipet varje gång du känner att du är på väg att nysa eller hosta eller får ett plötsligt skrattanfall.

Karin Björkegren Jones är författare, yogalärare, knipexpert och TENAs samarbetspartner. Hon har hållit knipworkshops i flera år och är aktuell med boken Nya Knip: för bättre sexliv, stoltare hållning och starkare kropp.