Hur kan klimakteriet påverka den psykiska hälsan?

Det är vanligt att drabbas av humörsvängningar och känna sig lite upp och ner under . Många kvinnor upplever ångestkänslor, blir irriterade eller mer disträ och drabbas av dåligt självförtroende. Klimakteriet kan även upplevas som slutet av en fas i livet. Många av oss känner oss osynliga under den här fasen i livet och osäkra på vår nya roll i samhället.
 
Dessa känslor orsakas främst av hormonella förändringar. Kroppen hamnar ur balans när östrogenet sjunker i kroppen, vilket påverkar ditt känsloliv avsevärt. 
 
De fysiska aspekterna förknippade med klimakteriet som värmevallningar, huvudvärk och ledvärk påverkar oss såklart också och kan lätt få en att känna sig nedstämd eller frustrerad. 
 
Du är inte ensam om att känna detta. Läs vidare för att lära dig mer om hur klimakteriet påverkar din mentala hälsa och vilka steg du kan ta som hjälp på vägen.

Vanligt förekommande problem med mental hälsa under klimakteriet

Nedstämdhet under  
De hormonella förändringarna som sker under klimakteriet kan leda till dåligt självförtroende och nedstämdhet. Detta beror på att östrogenet som kontrollerar menscykeln även främjar serotonin, vilket är en ämne som får oss att känna oss på gott humör. 
 
Om du har haft depression tidigare känner du säkert igen vissa känslor. Detta kan vara obehagligt, men glöm inte bort att denna typ av känslor är mycket vanligt förekommande under klimakteriet. De är behandlingsbara och kommer inte att stanna hos dig resten av livet.
 
Ångestkänslor under klimakteriet 
Vissa klimakteriesymtom är förknippade med eller kan leda till ångestkänslor. Värmevallningar påminner om panikattacker och orsakar ibland både svettningar och hjärtklappning. 
 
Sömnproblem är vanligt förekommande under klimakteriet och trötthet kan i sin tur leda till ångestkänslor. 
 
Humörsvängningar under klimakteriet
Humörsvängningar är vanligt förekommande under klimakteriet. De lägre östrogennivåerna påverkar humöret och får oss att känna att vi tappat kontrollen.
 
Detta påverkar givetvis din självbild och kan vara ansträngande för dina relationer. Se till att vara öppen och ärlig med dig själv och de omkring dig om vad du går igenom. Det är bara bra att nära och kära är medvetna om vad du känner, och det kan även hjälpa dig under den här tiden i ditt liv.
 
Fysiska faktorer relaterade till klimakteriet som kan påverka humöret 
Det finns flera kända fysiska tecken på klimakteriet. Dessa inkluderar viktökning, huvudvärk och ledvärk. De här symtomen påverkar oss även under våra bästa dagar, så det är inte så konstigt om du känner dig nedstämd. Utöver detta finns det en risk att du drabbas av under den här livsfasen, vilket medför ytterligare besvär som vi förhoppningsvis kan hjälpa dig med.

Behålla självförtroendet under klimakteriet

Alla de känslor vi har gått igenom kan påverka ditt självförtroende och din självkänsla. Det finns dock saker du kan göra för att hantera dem och bibehålla självsäkerheten under .
  • Du har redan tagit första steget genom att läsa mer om klimakteriet för att få ett bättre grepp om vad som sker i kroppen, och vad du kan göra för att förhindra eller lindra symtomen. Ju mer kunskap du har, desto lättare blir övergången.
  • Håll koll på humöret och se om du märker några mönster. Är det vissa situationer som får dig ledsen eller ångestfylld? Om så är fallet, försök att undvika dem.
  • Prioritera din sömn: Sömnsvårigheter är vanliga under klimakteriet och du bör göra positiva förändringar för att förbättra sömnen. Undvik till exempel att dricka kaffe, te, läsk eller energidrycker sex timmar före läggdags, då dessa bidrar till fler toalettbesök och nattliga urinträngningar (nokturi). Sluta röka och minska stressen om möjligt.
  • Bra sätt att minska stressen inkluderar regelbunden motion, hälsosam kost och jämna blodsockernivåer. Även meditation kan hjälpa. 
  • Ät nyttigt: En välbalanserad kost ger dig mer energi, minskar stressen och förbättrar sömnen. En bra kost får även tarmarna att må bättre, vilket påverkar serotoninproduktionen. Oregelbunden och riklig mens är ett tecken på förklimakteriet och kan leda till järnbrist, vilket gör dig tröttare. Se därför till att äta en järnrik kost eller ta järntabletter.
  • Prata med andra. Det kan vara vänner, familj eller andra kvinnor som också går igenom klimakteriet. Du är inte ensam. Ta en titt på Facebook eller andra forum för att hitta relevanta stödgrupper.
  • Symtomfrekvensen och intensiteten är olika för alla. Bara för att du känner någon som upplevt klimakteriet som fruktansvärt behöver det inte bli så för dig.
  • Tänk på att det är fullt normalt att känna som du gör och att det här är något som alla kvinnor går igenom för eller senare. Det finns flera saker du kan göra för att underlätta situationen och lindra symtomen.
  • Våga prata om det och dela gärna dina erfarenheter med andra. Du märker snabbt hur många kvinnor, yngre som äldre, som vill ta del av dina erfarenheter och dra lärdom av dem. 
  • Diskreta och effektiva trosskydd som TENA trosskydd är ett bra val vid klimakterierelaterad inkontinens. De har en snabb absorberingsförmåga så att du kan känna dig säker.

Få hjälp och stöd under klimakteriet

Prata med din läkare om ångestkänslorna, nedstämdheten eller humörsvängningarna påverkar dig i vardagen eller har inverkan på dina relationer. Det finns hjälp att få och du behöver inte tackla detta ensam. Din läkare kan till exempel erbjuda hormonersättningsbehandling, läkemedel eller samtalsterapi för att hjälpa dig under .

Mer information