Gör dig redo för klimakteriet

Gör dig redo för klimakteriet

Klimakteriet är tiden när mensen upphör eftersom äggstockarna slutar producera hormoner och frigöra ägg för befruktning. Att mensen slutar betyder att kvinnans fertila år tar slut. Det är ett helt naturligt steg i åldrandet.
 
När klimakteriet startar är högst individuellt, men man brukar börja känna av de första symtomen i mitten av 40-årsåldern, när man närmar sig 48 år är det vanligast att känna tydliga symtom, men förklimakteriet kan börja både långt tidigare och senare. Klimakteriet är en period i livet då hormonbalansen ändras eftersom äggstockarnas funktion gradvis minskar. Den första perioden kallas för förklimakteriet, vilket är perioden innan menstruationen upphör permanent. Menopaus kallas den tidpunkt då man inte har haft mens på 12 månader.
 
Förklimakteriet börjar ofta flera år innan menopaus och kan vara en hormonell berg-och-dalbana - minst sagt. När kroppen förbereder sig för att avsluta mensen permanent, kan många kvinnor uppleva känslomässiga förändringar och en mängd olika fysiska symptom, allt från nattliga svettningar och hjärndimma till minskad sexlust och urinläckage. Men allt är inte dåligt! Klimakteriet är unikt för alla. Många kvinnor har bara ett fåtal eller inga symptom medan andra får en mängd olika symptom inklusive skäggväxt.
 
Du är inte ensam om du känner dig nervös inför den här naturliga processen. Enligt en undersökning från Forbes upplever ungefär 64 % av alla kvinnor att de inte är tillräckligt förberedda inför klimakteriet.
 
Ju mer du vet om den här fasen i livet och om vad du kan vänta dig, desto bättre rustad är du för situationen. Vi pratar alldeles för lite om klimakteriet, och därför är det många som känner sig överraskade. Fortsätt läsa, så får du veta (nästan) allt du behöver för att förbereda dig inför de olika faserna i klimakteriet.

Det jag var minst beredd på när det gäller klimakteriet var att det skulle hända mig. Ingen hade sagt något, jag hade inte fått någon varning.

Vad är förklimakteriet?

Förklimakteriet utgörs av åren innan menopaus. Förklimakteriet börjar vanligen i 40-årsåldern och varar i genomsnitt i fyra år men kan pågå många fler år, och hur man upplever det kan vara väldigt olika.
 
Förklimakteriet börjar med att progesteronet minskar, östrogennivåerna dippar lite senare i klimakteriet men svajar ofta i denna fasen. De första symptomen brukar vara att mensen blir oregelbunden, rikligare eller kommer tätare. Järnbrist är inte ovanligt om man blöder mycket. Kroppen hamnar i en hormonell obalans, vilket ofta påverkar humöret och ger fysiska symptom.
 
Utöver förändringar i menstruationscykeln kan förklimakteriet göra att du får värmevallningar, svettningar på natten, sömnproblem, vaginal torrhet, urinläckage, trötthet, hjärndimma, humörsvängningar, vredesutbrott (ingen kan klandra dig), ångest, migrän, minskad sexlust, ledvärk och smärta, samt förändringar i hud, hår och bröst.
 
Som tur är finns det mycket du kan göra för att förbereda dig och hantera symptom på förklimakteriet för att de ska påverka dig så lite som möjligt.

Du börjar känna dig annorlunda på sååå många olika sätt.

Tips på hur du kan förbereda dig för klimakteriet

1. Håll koll på dina menstruationer

Förändringar i menscykeln är ofta det första tecknet på förklimakteriet. Din en gång regelbundna mens kan börja bli oregelbunden. Det är alltid bra att hålla koll på dina menstruationer, oavsett vilken fas av livet du är i, och när du närmar dig 40-årsåldern blir det extra viktigt. Då är det inte ovanligt att din cykel blir kortare, längre eller allmänt oberäknelig.
 
Var uppmärksam på din menscykel och ta för vana att registrera din mens. Detta kan hjälpa dig att identifiera nya blödningsmönster eller avvikelser i cykeln. Det finns gott om appar med särskilt fokus på klimakteriet där du enkelt kan hålla koll på din mens. I några av dem är det även möjligt att registrera relaterade symptom och ranka deras intensitet, vilket kan vara till hjälp om du behöver ta kontakt med en läkare framöver.

2. Behåll en hälsosam livsstil

Många kvinnor klagar över att deras midjor försvinner under klimakteriet. När östrogenet och muskelmassan minskar kan ämnesomsättningen gå långsammare, detta kan göra att det är lättare att gå upp i vikt. Den låga nivån av östrogen gör också att det blir en omfördelning av fettet så att det gärna hamnar kring midjan och i buken. Stresshormonet kortisol kan också påverka så att fett lättare lagras kring midjan, och stress är inte ovanligt att man kan uppleva mer under klimakteriet.
 
Självklart är det inget fel med att bli lite rundare. Vi pratade med en kvinna som redan passerat klimakteriet som sa: ”Att få en rundare mage är en övergångsritual”. Eftersom vi är vanedjur är det lätt att bli lite orolig över förändringar i kroppen, men det är viktigt att förstå att det här är en naturlig del av åldrandet.
 
Det är vanligt att kvinnor i klimakteriet har brist på kalcium, järn och fibrer på grund av hormonförändringarna. Se till att äta en balanserad kost med mycket grönsaker, mejeriprodukter och oraffinerade fibrer och kanske även kosttillskott så att kroppen får de näringsämnen den behöver under övergången.
 
Utöver en balanserad kost är det bra med så mycket regelbunden träning du orkar. Forskare* har sett att styrketräning 2-3 gånger i veckan har positiv effekt på klimakteriebesvär såsom värmevallningar och svettningar. Styrketräning har också andra många positiva effekter på kroppen, såsom att t ex minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och benskörhet. Regelbunden motion och styrketräning ökar muskelmassan vilket i sin tur ökar förbränningen i kroppen och då blir det lättare att hålla vikten.

”Jag bad min läkare om en utredning för tidig demens.”

När Sandie började lida av minnesförlust hade hon ingen aning om att det var kopplat till klimakteriet. Hennes råd: Skriv ner allt i en anteckningsbok och prata med någon om dina upplevelser. 
 
Ta del av Sandies berättelse nu.

3. Hår, hud och naglar är allt

Ett sätt att förbereda dig för klimakteriet är att vårda ditt hår, din hud och dina naglar. Under klimakteriet är det många kvinnor som kämpar med förändringar på de här områdena.
 
Hormonell obalans kan göra håret tunnare och naglarna skörare, så försök att hitta vitaminer och kosttillskott som stärker hår och naglar, ibland kan hårbottenbehandling hjälpa. Håravfall och sköra naglar kan också orsakas av andra besvär än bara naturlig del av åldrandet, så sök läkare för utredning om du känner dig osäker på vad det beror på.
 
När muskelmassan och kollagenet i huden minskar kan huden börja hänga och linjer och rynkor börja synas mer. Även detta är en normal del av åldrandet, så få inte panik. Du håller på att bli äldre, men många säger att åldrandet fått dem att sluta bry sig om vad andra tycker. Och vad kan väl vara bättre än det?
 
När vi blir äldre upplever vi ofta huden lite blekare, och det kan även uppstå åldersfläckar, det kan bero på yttre påverkan såsom t ex hur mycket vi har utsatt huden för solens strålar. Skydda huden från solskador genom att använda solskyddsfaktor, pigga upp huden med regelbunden peeling och håll huden återfuktad och smidig med en åldersanpassad fuktkräm av hög kvalitet. Du förtjänar att skämma bort dig själv lite.

4. Hantera känslomässiga förändringar

En av de vanligaste aspekterna av klimakteriet, som det också pratas minst om, är de känslomässiga förändringarna. De sjunkande östrogennivåerna kan göra att det känns som om du alltid har PMS. Du har kanske märkt att du är mer labil dagarna innan din mens, när hormonnivåerna är som lägst. Kanske får du lust att strypa din partner. Kanske smäller du irriterat med grytor och kastruller i köket när du letar efter rivjärnet. Kanske skriker du svordomar åt datorn när den laddar för långsamt. Känslor som irritabilitet, nedstämdhet, tankspriddhet och brist på tålamod kan öka gradvis från dagarna runt din mens till flera dagar varje månad och det blir intensivare ju längre in i klimakteriet du kommer.
 
Många kvinnor upplever att livsstilsförändringar, som hälsosam kost, bra sömnvanor och regelbunden träning kan lindra klimakteriets känslomässiga aspekter. Att göra lugnande övningar som djupandning, yoga och meditation kan också hjälpa dig att hantera känslorna.
 
Du kan även bli hjälpt av att prata om klimakteriet med dina nära och kära. Berätta vad det är som händer, så förlåter de dig om du kastar en mugg mot dem. Förhoppningsvis ger de dig stöd också. Att ha någon att prata med kan kännas som en stor lättnad.

5. Börja prata om klimakteriet

Visste du att ungefär 6 miljoner kvinnor över hela världen går igenom klimakteriet just nu? Enligt den ideella organisationen Menopause Support upplever en av fyra av dessa kvinnor symptom som hindrar dem från att fungera optimalt. Många kvinnor som genomgått klimakteriet berättar också att de saknar allmänt stöd och förståelse.
 
Som en förberedelse för klimakteriet är det bra om du försöker att bli bekväm med att diskutera ämnet med vänner, familj och kollegor. Det kanske känns olustigt att din mens kommer att upphöra för alltid eller så vill du veta hur din arbetsplats stöttar kvinnor som jonglerar värmevallningar med kalkylblad i Excel (ingen rolig kombination!). När du pratar öppet om klimakteriet bidrar du till att minska stigmat och ger stöd till andra med klimakterierelaterade utmaningar framför sig.

6. Undersök produkter och behandlingsalternativ för klimakteriet

Om du börjar få klimakteriebesvär är det bra att lägga lite tid på att undersöka och överväga några av de många behandlingsalternativ som finns. Till exempel kan hormonersättningsterapi (HRT) hjälpa dig att balansera hormonerna, en vaginalkräm kan hjälpa dig med vaginal torrhet, kognitiv beteendeterapi kan hjälpa dig att hantera humörsvängningar och ett ordentligt Kegel-träningsprogram, tillsammans med bindor från TENA, kan hjälpa dig att hantera eventuella inkontinensbesvär i samband med klimakteriet.
Produktbild på TENA trosskydd och Ultra Normal-bindor

Hur du hanterar inkontinens

Urinläckage är ett vanligt klimakteriesymptom. TENA trosskydd har ett mjukt ytskikt som är extra skonsamt mot ömtålig klimakteriehud. 
Om du sätter dig in i de behandlingsalternativ som finns innan det är dags kan du få en bra bild av hur du kan hantera utmaningarna när de dyker upp.
 
Alla känner någon som är/har varit i klimakteriet. Ändå pratar vi sällan om det. Varför inte fråga någon du känner om hur hon tog sig igenom klimakteriet? Alla har sina strategier för att klara av det, allt från att lägga en kudde i frysen till att unna sig själv en middagslur. Ingen ska behöva bli överrumplad av klimakteriet bara för att vi pratar för lite om det. Ju mer förberedd du är, desto lättare blir det.

TENA hjälper dig att hitta rätt på din resa genom klimakteriet. Vi ger bland annat praktiska råd om inkontinens som kan uppstå i samband med klimakteriet. Tveka inte att kontakta din vårdcentral eller husläkare om du behöver stöd när du förbereder dig för förklimakteriet och klimakteriet.

Mer information