Hur graviditeten kan påverka din blåsa

Vad man kan förvänta sig när man väntar

Att vara gravid kan vara en härlig tid. Att vänta och planera för ankomsten av den nya familjemedlemmen kan vara en spännande och helt unik upplevelse. Men vi bör inte vara rädda att prata om de mer obekväma aspekterna av att ha en annan människa som växer inne i vår kropp. Till exempel så bryr sig inte bebisen om att dina inre organ sitter där de sitter, han eller hon vill bara växa. Så ”alla de där grejerna” måste bara flytta på sig för att ge plats. Och ditt lilla glädjeknyte visar inte heller någon respekt för din blåsa när han eller hon börjar sparka runt. Detta ger en känsla av att behöva gå på toaletten ”hela tiden”. 
 
Den extra vikt som kvinnan bär på under graviditeten kan skapa ett tryck på bäckenbottenmuskulaturen, ligamenten och urinblåsan. 
 
Vävnaderna och kroppsmusklerna påverkas också av graviditetshormoner som gör att kroppen kan expandera i takt med att bebisen växer. Det här gör att bäckenbottenmuskulaturen blir mjukare och mer elastisk för att underlätta förlossningen. Detta kan göra det svårare för muskler och ligament att hålla organen i bäckenbotten på plats. Efter förlossningen kan du fortsätta att uppleva läckage eftersom barnafödande försvagar bäckenbottenmuskulaturen vilket i sin tur kan leda till . Många kvinnor som lider av förlossningsrelaterad upplever att knipövningar verkligen gör stor skillnad för dem.