Närbild av en kvinna som placerar ett trosskydd i trosorna

Klimakteriet och vaginal torrhet

Under klimakteriet minskar kroppens produktion av hormonet östrogen. Det medför ett antal olika kroppsliga förändringar, symtom och biverkningar. En av de mest fruktade är vaginal torrhet – ett intimt hudproblem som verkligen kan påverka din livskvalitet.
 
När mängden östrogen minskar blir slidväggarna och slemhinnorna mycket torrare, tunnare och mindre flexibla. Minskningen av vaginala utsöndringar och naturligt smörjmedel leder till att vaginan lätt blir irriterad, öm och inflammerad. Det är viktigt att känna igen och hantera vaginal torrhet som orsakas av klimakteriet, också kallat vaginal atrofi, eftersom det kan vålla stort obehag. Vi vet hur svårt det kan vara att uppleva dessa symtom!
 
Om du lider av vaginal atrofi till följd av klimakteriet är du långt ifrån ensam. Fortsätt läsa för information om hur du hanterar vaginal torrhet under och efter klimakteriet.

Vaginala förändringar under klimakteriet

Förklimakteriet och klimakteriet kan påverka hur din vagina ser ut, känns och fungerar. I medicinska termer är detta känt som urogenitalt östrogenbristsyndrom, på engelska kallat genitourinary syndrome of menopause (GSM). Förändringar i dina mest intima delar kan leda till att du mår dåligt på olika sätt så det är viktigt att förstå hur du ska handskas med de specifika symtomen. 
 
GSM kan ge upphov till många olika symtom, bland annat vaginal torrhet och klåda, problem med urinblåsan, urinvägsinfektioner och mycket mer. Till skillnad från andra klimakteriesymtom blir vaginal hälsa sällan bättre på egen hand. Många kvinnor har svårt för att prata med en läkare om problem med vaginal torrhet, det kan kännas genant och utgör ett socialt stigma, men det är viktigt att söka hjälp för att få rätt behandling. Annars kan de obehagliga och irriterande symtomen stanna kvar. Strunta i att det känns pinsamt och prata med din läkare så kan du få ett mycket bättre liv.
 
Alla kvinnor får inte vaginala förändringar, men de är mycket vanligt och kan även påverka individen på ett känslomässigt plan. Det beror på att vaginal torrhet kan minska njutningen av sex, påverka relationer och jobb och ha en negativ inverkan på både det dagliga livet och sömnen. Med andra ord finns det massa anledningar att ta itu med problemet så tidigt som möjligt!
 
Som tur är finns det läkemedel och livsstilsförändringar som kan lindra vaginal torrhet. Du kan slippa obehaget, må bättre och öka självkänslan.
Produktbild av TENA trosskydd och Ultra Normal-bindor

Hantera inkontinens

Urinläckage är ett vanligt symtom på klimakteriet. TENA trosskydd är skonsamma och har ett mjukt ytskikt. 

Symtom på vaginal torrhet/atrofi

Alla kvinnor upplever klimakteriet olika. Några upplever en hel mängd olika symtom på vaginal torrhet (atrofi), medan andra kvinnor bara känner ett svagt obehag under en kort tid. Följande symtom kan variera från milda till allvarliga, så behandlingen ska anpassas efter just dina behov.
 
Vaginal smärta och ömhet
Vecken eller slidkransen (den veckade vävnad som utgör slidans väggar) gör att den kan vidgas för sex och förlossningar. Under klimakteriet blir slidans veck tunna och platta till följd av minskad östrogennivå. När slidans veck blir tunnare kan det vålla smärta och ömhet i slidan, vanligen när man har sex.
 
Vaginal torrhet
Samtidigt som vecken i slidan blir tunnare gör klimakteriet att slidkanalen blir kortare och smalare. Det medför att du kan uppleva torrhet i slidan, även när du är upphetsad. Bristen på naturligt smörjmedel kan göra det svårare och smärtsamt att ha sex. Det kan också göra att vaginan och vulvan blir ömtåligare för sprickor och skador.
 
Minskad känslighet i slidan
Under förklimakteriet och klimakteriet kan musklerna i bäckenbotten försvagas, och det kan leda till minskad känslighet i slidan. Minskad östrogennivå i kroppen kan också leda till att klitoris blir mindre känslig och minska njutningen vid sex.
 
Urininkontinens
Urininkontinens är nära kopplat till minskad känslighet i slidan och är ett annat vanligt symtom för klimakteriet. Det beror på att svaghet i bäckenbottenmusklerna bidrar till urininkontinens. Kvinnor i klimakteriet kan märka att de släpper ifrån sig små mängder urin när de hostar, nyser och tränar eller vid andra tillfällen. Kegelövningar och bindor från TENA kan bidra till att lindra det här vanliga problemet.
 
Svampinfektioner och urinvägsinfektioner (UTI)
Hormonförändringarna under klimakteriet kan störa vaginans bakterieflora (mikrobiom), särskilt laktobacillerna som bidrar till att balansera vaginans pH-värde. Detta kan leda till täta eller allvarliga svampinfektioner. Dessutom kan östrogenbrist kopplas till problem i urinvägarna, som upprepade, intensiva, ofta nattliga urinträngningar och återkommande infektioner.

Behandling för vaginal torrhet/atrofi

Om du befinner dig i klimakteriet eller förklimakteriet behöver du inte stå ut med alla obehag som vaginal torrhet och relaterade symtom medför. Det finns många olika behandlingsalternativ som läkare kan ordinera, huskurer och specialistprodukter, som har utvecklats för att lindra negativa klimakteriesymtom och hjälpa dig genom den här övergångsperioden.
 
Hormonbehandling (HRT)
Många kvinnor väljer hormonbehandling för att minska klimakteriesymtomen och vaginal torrhet. Kontakta din läkare så fort du börjar uppleva klimakteriesymtom om du vill påbörja en hormonbehandling. Läkaren kan förklara vilka olika typer av hormonbehandling som finns och hjälpa dig välja rätt behandling. Du kan börja med en låg dos och öka den senare om symtomen blir mer besvärliga.
 
Receptfria fuktkrämer och smörjmedel
Lättillgängliga, receptfria fuktkrämer och smörjmedel för slidan är vanligtvis de första kvinnor prövar när klimakteriet börjar ge vaginal torrhet. Tala med apotekspersonalen om vilken produkt som kan passa dig bäst för att återställa fukten i slidan och minska obehag.
 
Krämer och pessar med östrogen
Om de receptfria produkterna inte lindrar din vaginala torrhet och du är tveksam inför hormonbehandling kan din läkare skriva ut en kräm eller ett pessar med östrogen. Du kan applicera krämen på vulvan eller föra in den i slidan med en applikator. Om du använder pessar kan läkaren tala om hur ofta du ska sätta in tabletten för att minska dina vaginala torrhetssymtom.
 
Vaginala dilatorer
Om du upplever smärta och obehag i slidan under klimakteriet kan det vara värt att pröva en vaginal dilator, en produkt som hjälper till att stimulera och sträcka ut slidmusklerna. En dilator kan motverka att slidan blir trång till följd av att östrogennivån sjunker. Vaginala dilatorer kan vara särskilt användbara för kvinnor som får ont när de har sex. Dilatorer kan ofta köpas utan recept.
 
Kegelövningar
Kvinnor som är i förklimakteriet och klimakteriet bör genomföra regelbunden bäckenbottenträning, också kallat Kegelövningar. Det ökar blodflödet till vaginan, öka elasticiteten och minskar risken för vaginal atrofi.
 
TENA inkontinensbindor och produkter
Om du upplever urininkontinens som en bieffekt av vaginal atrofi finns det många produkter som kan hjälpa dig till ett liv där du slipper känna dig orolig och generad. Bindorna från TENA håller dig skyddad under dagarna, så att du kan fortsätta göra allt du älskar både under och efter klimakteriet.
När klimakteriet kommer kan det kännas som om hela livet ställs på ända – särskilt om du upplever urinläckage. Tveka inte att kontakta din vårdcentral eller husläkare om du känner att du behöver mer hjälp och stöd för vaginal torrhet eller andra problem.

Mer information