Hur förhindrar man inkontinens när man skrattar?

Skrattinkontinens är när urinblåsan ofrivilligt töms vid fnitter eller skratt

Det är vanligtvis unga människor som drabbas av det här tillståndet, särskilt flickor. I dagsläget vet man inte vad skrattinkontinens beror på och behandling saknas.
 
Det finns dock några saker du kan göra för att få bättre kontroll över din blåsa:
 
  • Skapa en regelbunden rutin där du kissar med några timmars mellanrum
  • "Lyssna" på blåsan och gå på toaletten när du behöver
  • Se till att tömma blåsan helt och hållet när du går på toaletten
  • Undvik drycker som kan irritera blåsan: citrusjuice, koffeinhaltiga drycker och kolsyrade drycker
  • Försök att tömma tarmen regelbundet för att undvika
  • Planera i förväg och kissa innan aktiviteter där du sannolikt kommer att skratta, till exempel om du ska träffa dina vänner
 
Vid skrattinkontinens kan det hjälpa att lära sig en teknik som stärker muskulaturen i bäckenbotten för att snabbt kunna ta kontrollen och hindra blåstömningen.
 
Hur fungerar den här tekniken? Muskulaturen i bäckenbotten drar aktivt ihop sig när vi skrattar, hostar, lyfter något eller nyser för att hjälpa till att förhindra ett läckage. Genom att träna muskulaturen kan du stärka den så att den ger ett bättre stöd.
 
Det här gör att du får bättre kontroll över blåsan och blir bättre på att minska eller stoppa . Liksom andra muskler blir musklerna i bäckenbotten starkare ju mer du använder och tränar dem. 

Skrattinkontinens hos små barn

Den här typen av dyker oftast upp hos barn i åldern 5–7 år. Symtomen brukar avta och försvinna med åldern.

Är det vanligt att kissa på sig när man skrattar?

Det är nästan bara flickor som drabbas av skrattinkontinens, speciellt unga flickor, men även pojkar kan få problem med det här. Generellt triggas skrattinkontinens av att man skrattar och barnen har oftast en normal blåsfunktion i övrigt.

Vilka är de bästa bindorna vid skrattinkontinens?

Det är olika från person till person hur mycket som läcker vid skrattinkontinens. Blåsan kan tömma sig helt eller delvis, vilket innebär att olika människor behöver olika typer av inkontinensbindor.
 
TENA trosskydd är bra vid små läckage och gör att du känner dig mycket tryggare. De är särskilt anpassade för att absorbera små läckage, vilket gör att du känner dig fräsch och torr.