Peters berättelse

Peter berättar hur han förstod att han inte behövde sluta med sociala aktiviteter.

JAG KOM FRAM TILL ATT JAG MÅSTE GÖRA NÅGOT

Peter , 58

Vad ska jag säga? Jag har alltid varit aktiv och gillar en fulltecknad kalender även när jag är ledig. Men när det gick upp för mig att jag har trodde jag att det var slut med det sociala livet.

Det är inte så att jag gör något speciellt varje dag, men jag gillar att prova nya restauranger eller att bara träffa kompisarna och ta en öl.

Det var tyvärr inte det lättaste att vara trevlig på jobbet när man hela tiden tänkte på om det var dags att tömma blåsan snart. Vad skulle hända om toaletten var långt bort och det blev ett spår efter mig när jag kom dit?

Jag började med ursäkter för att inte hänga med på en öl eller att träffas för långt hemifrån. Jag ville inte förvärra problemet genom att dricka och jag var inte säker på att kunna hålla mig tills jag hittade en toalett om det var för långt bort. Ibland försökte jag dricka mindre vatten varje dag så att jag inte skulle behöva kissa så ofta, men det ledde bara till huvudvärk.

Jag förstod att urinläckaget var ett problem som kunde vara mer besvärande än vad jag ville erkänna. Sedan kom dagen då någonting hände när jag var på väg hem från jobbet. Jag fick en underlig känsla och kände att byxorna blev blöta. Lyckligtvis hade jag hunnit stiga ur bilen och hade bara någon minut hem och kunde byta om. Efter det var jag inte längre så pigg på att gå hemifrån för att träffa någon. Vad skulle hända om det inträffade igen? Jag saknade det sociala livet med vännerna och möjligheten att uppleva nya platser.

Vem skulle jag kunna prata med om det? Med mina polare var uteslutet. En kollega på jobbet? Jag tror inte det. Min son har ett stressigt liv och det här verkade inte tillräckligt allvarligt att besvära honom med. Jag visste inte hur jag skulle ta upp det.

Men jag förstod att jag måste göra något. Jag började söka på internet. Jag hittade en webbplats där man skrev om att använda ”skydd” och det verkade finnas massor med olika typer av skydd som man kan använda. Det hade jag ingen aning om! Det kändes som att jag hittat guld och jag beställde några från en webbutik. Det bästa var att det funkade!

Nu är jag mig själv igen. När jag kommer till en ny plats letar jag alltid upp toaletten och försöker få plats i närheten. Jag använder absorberande engångskalsonger och har en extra produkt med mig. Bättre att ta det säkra före det osäkra, tänker jag. Det bästa är att jag inte tänker på att jag har dem på mig. De känns precis som vanliga kalsonger och jag kan koncentrera mig på det viktiga. Som vilken dryck jag ska beställa till maten.