Vanliga frågor

Har du en allmän fråga om ? Titta närmare på några av de vanligaste frågorna.

Är mitt tillstånd permanent?
Inte nödvändigtvis. Beroende på vilken typ av du har problem med, kan symtomen lindras och du kan återgå till ett liv där du inte behöver oroa dig för urinläckage. Kontakta din läkare för att ta reda på vilken behandling som fungerar för dig.
Kan jag aldrig mer dricka kaffe?
Jo, men det är bra att vara måttlig med kaffedrickandet. Koffein och alkohol är två av de vanligaste bovarna när det gäller ökning av mängden urin som kroppen producerar.
När märker jag att min bäckenbottenträning gett resultat?
Det beror på ditt aktuella tillstånd, men kom ihåg att det tar tid innan du märker resultat av bäckenbottenträningen. Tänk också på att övningarna är avsedda för långsiktig förbättring och inte är någon snabblösning, så ge det lite tid och var medveten om att det kan ta ett antal veckor innan du märker någon skillnad. Det finns sjukgymnaster som är inriktade på bäckenbottenövningar, så tveka inte att kontakta sjukvården för att lära dig mer och säkerställa att du utför övningarna rätt.
Hur vet jag vilken produkt från TENA som jag ska använda?
Om du är osäker på vilken produkt du ska prova först, rekommenderar jag att gå till Hitta rätt produkt för dig och där beställa ett Keep Control gratis varuprov. Du får då hemskickat TENA Men prover i neutral försändelse så att du kan prova i lugn och ro hemma innan du köper. Du gör också rätt i att fråga din läkare eller distriktssköterska om råd. De kan hjälpa dig med att få ett skydd kostnadsfritt förskrivet.
Varför drabbas vissa män av urinläckage?
Urinläckage kan inträffa av många olika orsaker och det är viktigt att veta att det är mycket vanligt bland män. En av fyra män över 40 år upplever faktiskt någon form av . Orsakerna varierar mellan olika personer men vanliga förklaringar, för att nämna några, är svaga , ålder, fetma och förstorad . I vissa fall kan det vara ärftliga tillstånd. Det är viktigt att rådfråga en läkare för att få reda på orsaken till ditt urinläckage.
* Baserat på en undersökning utförd av SCA under 2012 bland män över 40 år i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Ryssland och Mexiko. Fildata som inte publiceras.
Är inkontinens ett tecken på prostatacancer?
Det är en vanlig missuppfattning att droppande och rinnande kan vara ett tecken på prostatacancer. Det finns inte så många tidiga varningssignaler, men både familjehistoriken och kosten räknas som riskfaktorer. Om du är orolig över dina risker eller över några symtom som du har, kan du tala med din läkare om detta.
Jag har en förstorad prostata. Bör jag vara orolig?
Prostatatillväxt är normalt. För vissa män växer den lite och för andra mer. I vissa fall kan en förstorad eller benign prostatahyperplasi (BHP) orsaka smärta och nedre urinvägssymtom (LUTS), såsom avbrott i urinflödet, ett svagt urinflöde eller svårighet att kissa. Detta beror på att den förstorade prostatan trycker på urinblåsan. Det finns bra behandlingar att få. Prata med din läkare om du känner dig orolig.