Prostatan och manligt urinläckage

Illustrerad ikon av en valnöt, aprikos, kiwi och citron med deras vikt på vänster sida

Vid 18–20 års ålder väger den manliga prostatan cirka 20 gram och har samma storlek som en valnöt. Den kan växa upp till 500 gram.

Det är kanske inte alltid lätt att prata om manligt , prostatan och inkontinens, men det är viktigt att män är medvetna om dessa besvär samt hur de påverkar varandra. Vi bad därför Ralph Peeker, professor och överläkare på urologiavdelningen på Sahlgrenskas universitetssjukhus i Göteborg, att reda ut begreppen.

Din prostata är som en valnöt

Prostatakörteln kommer oundvikligen upp när man diskuterar manligt , och blåsläckage. Hur mycket vet du egentligen om din? Körteln sitter precis under urinblåsan vid urinröret och dess huvuduppgift är producera vätska till spermier för att skapa sperma. Vid tjugoårsåldern är din ungefär lika stor som en valnöt och väger 18–20 gram.

Precis som dina öron slutar prostatan aldrig att växa

Det är normalt att prostatan växer med åren. ”Hos vissa män växer prostatan bara lite grann och hos andra väldigt mycket mer. Den kan växa upp till ett halvt kilo”, säger Peeker. Att prostatan växer går ofta obemärkt förbi, men för vissa män kan en förstorad eller godartad prostatahyperplasi (benign prostatic hyperplasia, BPH) framkalla ett flertal symptom. Detta inkluderar svårighet att påbörja urinering, en känsla av att blåsan inte är tömd efter urinering, ett avbrutet eller försvagat urinflöde, en frekvent trängning att urinera samt frekventa toalettbesök på natten. Detta är ganska vanliga tecken kända som symptom från de nedre urinvägarna (lower urinary tract symptoms, LUTS) som drabbar cirka 25 % av män som är 40 år. Dessa symptom behöver inte påverka din livskvalitet då det finns bra behandlingar tillgängliga.

En förstorad prostata innebär inte cancer

Enligt Peeker är det en ”väldigt vanlig missuppfattning” att tro att LUTS är ett symptom på prostatacancer. Det finns inte så många tidiga varningssignaler för prostatacancer, men både arvsanlag och kosthållning räknas som riskfaktorer. Det första steget för att kontrollera detta är genom ett enkelt blodprov.
 
Intressant nog växer prostatacancer långsamt i många fall. Detta är anledningen till att aktiv övervakning ofta är en föredragen metod, istället för ingrepp som kan leda till biverkningar som till exempel . , som är vanligare hos kvinnor, kan vara en tillfällig eller permanent biverkning av bäckenoperationer som en prostatektomi. Denna operation innebär att hela prostatan avlägsnas, vilket kan störa sfinkterfunktionen och resultera i urinläckage. Det finns läkemedel och kirurgi tillgängliga för att avhjälpa och till och med bota besvären. I lindriga fall kan bäckenbottenträning, som hjälper till att stärka dina , bidra till att förbättra din blåskontroll och minska . Om du har funderingar över symptom, provtagning eller risker i samband med prostatacancer är det bäst att prata med din läkare så att du är väl informerad. 

”Prostatan är ofta inte det skyldiga organet”

Även om en förstorad kan orsaka manligt , blåsläckage och andra typer av inkontinens, säger Peeker att vi måste se bortom bäckenregionen och till hjärnan när det gäller den främsta orsaken till inkontinens hos män. 
 
Det centrala nervsystem styr dina ”kissreflexer” och förmågan att hålla tätt när du behöver gå på toaletten. Dessa viktiga kretslopp i hjärnan kan störas när man upplever ett trauma som en hjärnskada eller stroke, vilket kan leda till ofrivilligt urinläckage hos en del män. Detta är känt som och är den vanligaste formen av manlig inkontinens.  
Men störningen behöver inte ens vara lika allvarlig som en stroke. ”Det kan handla om en mindre störning av blod och syre till hjärnan på grund av allmän ateroskleros”, menar Peeker. 
 
Ateroskleros innebär förhårdning och avsmalning av artärerna, vilket orsakas av rökning, dålig kost och en inaktiv livsstil. Även om dålig kost inte är en kliniskt bevisad orsak till kan hälsosam kost och en aktiv livsstil aldrig skada. ”Hela kroppen fungerar bättre när det kommer till syresättning av vävnader i kroppen”, tillägger Peeker.
 
Peekers råd är: ”Om jag hade något slags symptom skulle jag söka hjälp för det”. Så om du har några frågor om prostatan och urininkontinens ska du prata med din läkare.

Behandling och hantering av manligt urinläckage

Läs mer om bäckenbottenträning för män och hur dessa hjälper vid manligt urinläckage. TENA erbjuder ett brett sortiment diskreta, absorberande och bekväma produkter för män som hjälper dig hålla kontrollen över urinläckage, blåsläckage och andra symptom på . Vi kan även ge dig jättebra tips som hjälper dig bibehålla ditt aktiva och sociala liv, utan att påverkas av .

För vissa män kan prostatan växa upp till ett halvt kilo.

Ralph Peeker

Professor och överläkare

Visste du att

En av fyra män över 40 år upplever symtom från de nedre urinvägarna.

1 av 4

Relaterade artiklar

Inkontinens, en introduktion

En av fyra män över 40 år upplever urinläckage i varierande grad och 1 av 8 män får vid någon tidpunkt i livet besvär med inkontinens. Det bästa sättet att hitta en lösning är att lära sig mer om urinläckage och inkontinens.

Bäckenbottenträning

Kontrollen över blåsan kan förbättras med rätt övningar. Bäckenbottenträning kan hjälpa dig att förhindra, minska eller hantera dina problem med urinläckage.