Inkontinens, en introduktion

En av fyra män över 40 år upplever urinläckage i varierande grad och 1 av 8 män får vid någon tidpunkt i livet besvär med inkontinens. Det bästa sättet att hitta en lösning är att lära sig mer om urinläckage och inkontinens.

Illustrerad ikon som visar 8 av 32 män i en ljusare blå färg

De vanligaste typerna av urininkontinens hos män

Om du upplever något av dessa symptom kan det vara tecken på vanliga problem med blåsan:
  • Täta urinträngningar
  • Svårighet att börja kissa
  • Kissar ofta på natten
  • Avbrutet eller svagt urinflöde
  • Känsla av att urinblåsan inte är tömd efter att man kissat
  • Urinefterdropp
 
Dessa symptom kan vara både obekväma och potentiellt pinsamma - men det finns hjälp. Det bästa sättet att avgöra vilken typ av du har är att prata med en läkare som kan förstå orsaken, utesluta andra problem och börja hjälpa dig att hitta rätt behandling.
 
Det finns flera olika typer av och orsaker till urinläckage hos män. Läs om de vanligaste typerna av urininkontinens nedan.

Trängningsinkontinens

är den vanligaste typen av hos män och refererar till en plötslig och intensiv trängning följt av oavsiktligt läckage. En av de vanligaste orsakerna till trängningsinkontinens hos män är en förstorad vilket gör det svårt att tömma blåsan och ger dig känslan av du behöver kissa när du inte vill det, även under natten. I vissa fall kan sådana trängningar orsakas av blåsirritation från en infektion eller blåssten. De kan också utvecklas som en komplikation av en nerv- eller hjärnrelaterad sjukdom såsom en stroke, Parkinsons sjukdom eller multipel skleros. Men ibland är orsaken inte känd.

Ansträngningsinkontinens

refererar till oavsiktligt läckage som sker när du anstränger din blåsa genom att till exempel, nysa, skratta eller lyfta något tungt. Slutmuskeln i urinröret, bäckenbottensmusklerna och ligament som stödjer blåsan är för svaga för att hålla urinet inne. Denna typ av är inte vanlig hos män, men kan utvecklas hos vissa män efter prostataoperation. 

Efterdropp

Detta tillstånd involverar små oavsiktliga läckage direkt efter urinering och orsakas av urin som finns kvar i urinröret. Många män över 60 upplever , men det kan även uppstå vid en yngre ålder. Efterdropp kan bero på svaghet i bäckenbottensmusklerna som omger urinröret. I sådana fall kan det behandlas genom att träna bäckenbottensmusklerna och genom att mjölka urinröret efter urinering.

Efterdropp

sker efter att man kissat när urin blir kvar i urinröret. Det kan hjälpa att ”mjölka” urinröret. Detta görs genom att försiktigt trycka på urinröret bakom pungen för att trycka ut de sista dropparna.

Hur blir man bättre?

Det finns flera olika sätt att förbättra sin kontroll av blåsan. En av de viktigaste sakerna är att diagnostisera och behandla en förstorad . Två andra exempel på saker som kan hjälpa att minska trängningskänslorna är bäckenbottensövningar och att minska konsumtionen av alkohol och koffein. Det bästa sättet att börja återta kontrollen är att prata med din läkare så att du kan  hitta den bästa lösningen för din specifika situation.

Du kan också hitta fler tips och råd, såväl som användbara övningar, på vår webbsida. 

Välja rätt produkt

Det är viktigt att veta vilka produkter som fungerar bäst för dig. Under åren har vi hjälpt miljontals män världen över att hantera sin och känna att de har kontroll. Du kan bli en av dem bara genom att välja rätt absorberande produkt för dina behov.