Urinvägsinfektion hos män

Om det gör ont när du kissar eller om du känner ett konstant behov att gå på toaletten kan du drabbats av en urinvägsinfektion. Urinvägsinfektioner är inte så vanliga hos yngre män, men vissa sjukdomstillstånd och åldersrelaterade förändringar kan öka risken. Här är några tips på hur du känner igen en infektion och förebygger den.

Vad är en urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektioner sker när skadliga bakterier kommer in i urinvägarna. Infektioner orsakas oftast av våra egna bakterier som hamnar där de inte ska vara, och den vanligaste är E.Coli, som vanligtvis lever i tarmarna. Ibland är det dock andra bakterier som bär ansvaret.

Vanliga symptom på en infektion:

 • Smärta eller en brännande känsla vid urinering
 • Frekvent urinering eller konstanta urinträngningar
 • Urinering av endast små mängder vid varje tillfälle
 • Spår av blod i urinen
 • Mörk, grumlig eller starkt luktande urin
 • Att frysa, men vanligtvis utan att ha feber
 • Plötslig urininkontinens

Det är värt att notera att vissa sexuellt överförbara sjukdomar kan ha samma symptom som urinvägsinfektion.

Vilka sorters urinvägsinfektion finns det?

Den vanligaste sorten är en infektion i urinröret och blåsan, som kallas en nedre urinvägsinfektion eller inflammation i urinblåsan. Men vissa infektioner kan sprida sig till de övre urinvägarna – till urinledarna och njurarna – och detta kallas övre urinvägsinfektion. Om detta sker kommer symptomen bli avsevärt mycket svårare, med exempelvis ryggsmärtor, illamående och feber. Feber kan också indikera att bakterierna kommit in i prostatan.

Om den lämnas obehandlad kan en övre urinvägsinfektion skada njurarna och det finns även en risk att infektionen går in i blodomloppet och sprids vidare. Detta kallas för urosepsis och kräver intensivvård. Så om du misstänker en urinvägsinfektion bör du söka vård för att få korrekt diagnos och behandling. Ju snabbare du söker hjälp, desto lättare kommer den att försvinna.

Behandling och symptomlindring

Antibiotika är vanligtvis ett effektivt sätt att behandla urinvägsinfektion. Ett urinprov behövs för att identifiera vilken bakterie som orsakat infektionen och vilken antibiotika som kommer vara mest effektiv.

Vad kan du göra för att lindra symptomen?

 • Att dricka ordentligt med vätska hjälper att skölja ut bakterierna ur blåsan.
 • Antiinflammatoriska läkemedel* utan steroider kan lindra vissa av symptomen, såsom smärta, feber och inflammation.
 • Ha en värmedyna på ländryggen eller magen mot smärtan.

Vad kan orsaka en urinvägsinfektion?

Hos män över 60 blir infektioner vanligare och är ofta kopplade till en förstorad , åldersrelaterade förändringar och andra sjukdomar som blir vanligare ju äldre vi blir. En förstorad prostata kan sänka urinflödet och göra det svårare att helt tömma blåsan. Den kvarvarande urinen kan sedan fungera som ett ställe för bakterier att växa.

Hur undviker man urinvägsinfektioner?

Enkla sätt att förebygga en urinvägsinfektion är att alltid försöka tömma blåsan helt och därmed göra det svårt för bakterier att ta sig upp i urinvägarna. Det är också viktigt att tidigt identifiera förstoring av prostatan för att få korrekt behandling och minska framtida prostataproblem.

Enkla tips på hur man undviker en urinvägsinfektion:

 • Håll könsområdet rent och torrt
 • Drick ordentligt med vatten, att hålla vätskebalansen hjälper till att skölja ut bakterier
 • Avlägsna förbrukade inkontinensprodukter bakåt och inte framåt
 • Om du har problem med att tömma blåsan, vänta någon minut och byt position efter att du tömt, och prova sedan igen. Detta kan underlätta att få ut det urin som kvarlämnats efter tömningen och minska infektionsrisken.

 

*Antiinflammatoriska läkemedel är en sorts smärtstillande medicin som lindrar smärta, feber och inflammation.

"Urinvägsinfektioner är vanligare hos män över 60."

Josefine Grandin

Distriktssköterska/Uroterapeut