Rickards berättelse

Läs om Rickards resa för att förbättra sitt problem med .

JAG HAR BLIVIT MIN EGEN PERSONLIGA TRÄNARE

Rickard , 66

Vi vet ju alla att vi inte kommer att leva för evigt. Trots det kom min diagnos om prostatacancer som en fullständig chock. Jag genomgick min prostataoperation i april 2011 och allt gick bra. Första tiden efter operationen var jag tvungen att använda en kateter. Det var lite jobbigt och när den hade tagits ur träffade jag en urolog för att diskutera hur man så fort som möjligt kan återgå till ett normalt liv.

Genom prostataoperationen försvagades bäckenbottenmuskulaturen, vilket gjorde att jag inte kunde stoppa urinflödet i början efter operationen. Jag blev rekommenderad att träna och använda skydd som är utformade speciellt för män. Först kändes det lite konstigt att använda dem, men de var väldigt diskreta. Även om skydden inte märktes bestämde jag mig för att vara helt öppen om det.

Genom livet har jag lärt mig att människor läser dina signaler. Om du är öppen och avslappnad blir du bemött med samma attityd. Med det sagt är mitt tillstånd inte något jag skyltar med, men om ämnet tas upp försöker jag att inte verka generad. Jag beskriver det som en del av livet som jag måste leva med helt enkelt.

Jag har sett till att göra mina övningar och har blivit min egen personliga tränare. Och den intensiva träningen har gett resultat. Jag skulle inte säga att det är en snabb återhämtning, men så länge jag gör framsteg så fortsätter jag. Mitt mål är att hantera tre till fyra timmar utan att behöva gå på toaletten och att klara det utan skydd. En del arbete återstår men på det stora hela känns det bra att ha fått många delar av livet tillbaka.