Typer och orsaker

och kan uppkomma av ett antal orsaker. Ta ett steg mot att hitta rätt behandling genom att ta reda på vilken typ av urinläckage du har problem med och av vilken orsak.

Du är inte ensam

är vanligt och drabbar en av fyra män*. Urinläckagets storlek skiljer sig från man till man, men oavsett om du har problem med bara några droppar då och då eller om det gäller större läckage kan du vara förvissad om att hjälp finns att få och det finns många sätt att behålla kontrollen över urinläckage.

* Baserat på en undersökning utförd av SCA under 2012 bland män över 40 år i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Ryssland och Mexiko. Fildata som inte publiceras.

Rekommendation

Det kändes bara bra att veta att jag inte är ensam.

John

53

Vad orsakar urinläckage?

För att urinvägarna ska fungera måste hjärnan, musklerna och nerverna samverka för att hålla urinen i blåsan och inte släppa ut den förrän du är beredd. Men det finns många faktorer som kan störa denna process.

Vanliga orsaker till är:

  • Medicinering. Exempelvis kan urindrivande mediciner öka risken för urinläckage.
  • Urinvägsinfektioner.
  • Tillfälligt försvagade muskler på grund av prostataoperation.
  • Förändring av prostatans storlek. Exempelvis kan en svullen hindra urinen från att passera.
  • Att vara överviktig gör att högre tryck belastar mag- och bäckenmuskulaturen, vilket gör det svårare att undvika urinläckage.
  • Diabetes eller nervnedbrytande sjukdomar (t.ex. Alzheimers sjukdom).

Som du förstår kan orsaken till urinläckage vara kopplad till många faktorer. Det är därför viktigt att en bra bedömning görs av din speciella situation så att du får rätt behandling. Det betyder att din läkare bör ställa en ordentlig diagnos.

Vanliga typer

Trängningsinkontinens

Trängningsinkontinens är även känt som ”överaktiv blåsa” och är den vanligaste typen av hos män. Vid upplever man ett plötsligt behov av att tömma blåsan och kan inte hålla sig tills man når en toalett. Man kan behöva tömma blåsan mer än fyra till åtta gånger om dagen och flera gånger under natten. Det är ofta kopplat till en förstorad eller en följd av en prostataoperation.

Ansträngningsinkontinens

Om hosta, nysningar, skratt eller tunga lyft oftast medför kan du ha problem med . Det här tillståndet är vanligast bland män som har genomgått en prostataoperation.

Efterdropp

Vid töms inte urinblåsan helt och det fortsätter att droppa efter man kissat klart. Detta är även vanligt i samband med förstorad eller svag bäckenbottenmuskulatur.

Överrinningsinkontinens

Om du har ett ständigt eller intermittent flöde av urin kan du ha problem med . Det orsakas oftast av något som stör urinflödet och gör att urinblåsan blir överfull och sedan läcker.

Rekommendation

Jag vill inte att arbetskamraterna ska lägga märke till mina använda skydd i papperskorgen, så jag virar in dem i toalettpapper innan jag slänger dem.

Trevor,

42