Bäckenbottenträning

Kontrollen över blåsan kan förbättras med rätt övningar. Bäckenbottenträning kan hjälpa dig att förhindra, minska eller hantera dina problem med urinläckage.

Bäckenbottenträning

Hitta din bäckenbottenmuskulatur

Bäckenbottenträning ökar styrkan i bäckenbottenmuskulaturen och gör det lättare för dig att hålla din blåsa under kontroll. Innan du utför övningarna behöver du lära dig hitta rätt muskler. Ett bra sätt att göra det är att testa att försöka knipa av strålen när du kissar. Det är bäckenbottenmuskulaturen som du använder för detta.

Att knipa av strålen när du kissar ska inte användas som träningsmetod, eftersom det kan störa den normala tömningsreflexen. Det är ett enkelt sätt att hitta rätt muskler.

Om du har problem med att hitta rätt muskler kan du rådfråga en uroterapeut eller sjukgymnast som är specialiserad på bäckenbottenmuskulaturen.

Råd för nybörjare

Om övningarna är nya för dig kan du utföra dem liggande. Inledningsvis är dina muskler inte tillräckligt starka, så de behöver tränas för att motverka gravitationen. Att ligga ner gör det också lättare att känna att rätt muskler arbetar och att de dras samman maximalt. Prova dig fram till den ställning du tycker är bekvämast. Du kan ligga ner med uppdragna knän och fötterna mot golvet, med en kudde under knävecken eller med benen på en stol.

När du är klar att fortsätta

Vi har sammanställt några övningar för dig här på TENA Men. Du hittar övningarna här

Relaterade artiklar

Inkontinens, en introduktion

En av fyra män över 40 år upplever urinläckage i varierande grad och 1 av 8 män får vid någon tidpunkt i livet besvär med inkontinens. Det bästa sättet att hitta en lösning är att lära sig mer om urinläckage och inkontinens.