Hur ofta ska skyddet bytas?

Rätt produkter kan göra en enorm skillnad för dig som besväras av , men det är minst lika viktigt att använda dem på rätt sätt. Skydden från TENA förhindrar läckage och oönskad lukt. Här följer några svar på vanliga frågor om hur ofta skydden ska bytas under dagen och natten samt hur du behandlar hudirritation.

Hur ofta bör du byta skyddet?

Som tumregel bör skyddet bytas tre till fem gånger om dagen. Behovet varierar från person till person baserat på olika faktorer som hudens status, läckagemängden och vilka produkter som används. Det viktigaste är att byta inkontinensprodukt innan den når sin absorptionskapacitet. På så sätt förhindrar du inte bara läckage utan minskar även risken för hudproblem som kan leda till oönskad lukt, dermatit och obehagliga infektioner.

Det gäller att välja rätt produkt för dina behov. Tänk på att välja lämplig storlek, absorptionsförmåga och typ av skydd för att säkerställa att skyddet sitter säkert och bekvämt på plats, särskilt runt ljumskarna. TENA erbjuder en mängd olika skydd för olika behov, livsstilar och absorptionsnivåer.

TENA-Article-How-often-change-pad-TENA-Discreet-pads-TENA-Level-1-shields-500x500.png

TENA inkontinensskydd för män och kvinnor

Produkter som håller dig torr och säker, dag som natt. Utformade för säker och bekväm passform med ett enastående skydd.

Varför byter vissa människor torra skydd?

Ingen kropp eller hud är den andra lik. Även om samtliga inkontinensprodukter från TENA både är mjuka, absorberande och skyddar mot oönskad lukt, behöver vissa byta dem oftare. Det gäller framför allt de som har en aktiv livsstil. Det kan kännas skönt att byta skydd med jämna mellanrum även om du inte drabbas av kraftiga läckage. Gör vad som känns bäst för dig! Tänk på att rengöra det känsliga underlivsområdet med bra produkter som våtservetter eller tvättkrämer från TENA när du byter skydd.

Hur behandlar man hudirritation?

Långvarig exponering för fukt kan irritera huden och försvaga den. Det är därför viktigt att byta inkontinensskyddet innan absorptionskapaciteten överskrids. Ju torrare du kan hålla skyddet, desto bättre. 
 
Ta hand om det irriterade hudområdet ordentligt genom varsam rengöring med lämpliga produkter och torka sedan av med en handduk. När området är rent och torrt, applicerar du en vårdande barriärkräm för att lugna huden. Kontakta vårdcentralen om irritationen kvarstår. 

Ska inkontinensskydden bytas under natten?

Inkontinensskydd nattetid skiljer sig från användning under dagen. God sömn är viktigt för hälsan och inkontinensprodukten ska bidra till en ihållande sömn istället för att avbryta den. 
 
Sov bättre med nattbindor. TENA nattbindor för kvinnor som TENA Discreet Normal Night är utformade med ”lie-down-protection” och har en specifik utformning och längd som lämpar sig för en liggande ställning. De är även mer absorberande över lag, så att du kan sova gott, vakna utvilad och slänga bort bindan först på morgonen. 
 
Hög absorptionsförmåga är även väsentligt för män. TENA Men Nivå 3 är utformade med en absorptionszon med förstärkning framtill och dubbel kärna, så att du håller dig torr och säker, dag som natt.

Du är inte ensam.

är mycket vanligt och visar sig på en mängd olika sätt. Trots detta finns det ett socialt stigma relaterat till åkomman, vilket kan vara känslomässigt påfrestande. På TENA strävar vi efter att bryta dessa negativa uppfattningar och sprida kunskap för att öka acceptansen kring ämnet. 
 
Om du besväras av inkontinens men inte har vågat kontakta en läkare än, vill vi påminna dig om att det inte är något fel med att be om hjälp. Det är snarare ett tecken på styrka. Lätta på hjärtat för en närstående och se till att välja rätt produkter som får dig att känna dig trygg i vardagen.
 
En tumregel för byte av inkontinensskydd är att byta dem innan de blir för våta och att se till att underlivsområdet är torrt, rent och skyddat för att bevara den naturliga hudhälsan. 

Ytterligare information finns i följande artiklar: