Du verkar befinna dig i <country>

Gå till TENA-webbplatsen för ditt land för lokal information.

Vad orsakar sängvätning och nokturi?


Sängvätning, eller nattlig enures, är ett ofrivilligt behov att urinera i sömnen, efter en ålder när man förväntas hålla sig torr på natten. Nokturi är att man nattetid känner ett frekvent urineringsbehov.

Kvinna som sover


Sängvätning och nokturi hos vuxna

Ett frekvent behov att urinera nattetid, såväl som sängvätning hos vuxna, har vanligtvis andra orsaker än bland barn. Det är värt att notera att bland vuxna kallas sängvätning vanligtvis nattlig enures.
 
Behovet att kissa ofta kan innebära att kroppen producerar mer urin på grund av förändringar i hormonproduktion, eller på grund av njurproblem, sjukdom eller medicinering. Detta kan leda till nattlig enures, eller så kan innebära att du måste gå upp nattetid en eller flera gånger för att tömma blåsan. Då kallas det för nokturi. Bland äldre personer är det vanligt att behöva urinera en eller två gånger per natt.
 
Bland män är nokturi oftast relaterad till en förstorad prostata. Överaktiva muskler kring blåsan eller underliggande hälsoförhållanden kan dock orsaka ett behov av frekvent urinering nattetid, oavsett ålder och kön. Kom ihåg att ett överdrivet vätskeintag, speciellt av vätskor med koffein, kan påverka antalet toalettbesök.

TENA finns där för dig

För att fastställa orsaken till nattlig enures och nokturi hos vuxna, bör du kontakta din läkare. Vi har produkter som hjälper dig att leva ditt liv så normalt som möjligt, oavsett orsaken, svårighetsgraden eller frekvensen av dina sängvätningsproblem.