Vad är en överaktiv blåsa?

En beskriver en rad problem kopplade till ett brådskande behov att kissa. Det är värt att notera att tillståndet inte inkluderar läckage eller sängvätningsolyckor. Det innebär bara att den drabbade personen känner trängning oftare än normalt. Tillståndet kallas ibland även för irriterad blåsa. 

Vilka är symptomen på en överaktiv blåsa?

En överaktiv, irriterad eller känslig blåsa beror på överaktivitet i blåsans detrusormuskel. Detta betyder att din urinblåsa försöker tömma sig själv på urin även när den inte är full. Det vanligaste symptomet är att du springer på toaletten oftare än normalt. Läkare föreslår att urinblåsan töms mellan fyra till åtta gångar per dag så om du går oftare än så kan blåsan vara överaktiv eller irriterad. Tillståndet är vanligt hos äldre personer och kvinnor i alla åldrar. Övriga symptom inkluderar att man kissar på sig innan man hinner till toaletten, sängvätning och ökade toalettbesök under natten, vilket även kallas nokturi. Nokturi inkluderar inte sängvätning.
 
är inte ett symptom på en . Om detta sker handlar det oftast om .

Vad orsakar en överaktiv blåsa och trängningsinkontinens?

En kan bero på flera saker. Tilltäppningar av urinröret eller urinvägsinfektioner där bakterier irriterar slemhinnan på insidan av urinblåsan kan leda till att du känner dig mer kissnödig. Det kan även vara så enkelt att du dricker för mycket vätska. Vissa drycker som energidrycker, kaffe eller andra drycker med hög koffeinhalt kan ställa till problem. Problem kan dock även uppstå vid lågt vätskeintag. Att undvika att dricka i ett försök att minska antalet toalettbesök kan förvärra tillståndet då urinen blir mer koncentrerad och kan irritera blåsväggarna samt bidra till trängningskänsla och illaluktande urin. Uttorkning ökar även risken för förstoppning, vilket i sin tur ökar risken för urininkontinens. En överaktiv blåsa kan även bero på stenar i urinblåsan.

Allvarliga tillstånd som kan orsaka en överaktiv blåsa och trängningsinkontinens

I vissa fall beror en och på ett allvarligare medicinskt problem. Gynekologiska faktorer som framfall eller äggstockstumörer kan orsaka irritation i urinblåsan och leda till trängningskänsla. Kvinnor som tidigare har gjort ingrepp för att lindra kan också drabbas. Andra grupper i riskzonen är människor med diabetes. Obehandlad diabetes med högt blodsocker (hyperglykemi) kan göra dig törstigare och öka urinproduktionen. Män med problem orsakade av en förstorad kan också drabbas. Slutligen kan tillstånd som påverkar nervsystemet såsom ryggmärgsbråck, multipel skleros och Parkinsons vara potentiella orsaker till en överaktiv blåsa eller andra symptom från blåsan.

Hur behandlar man tillståndet?

Det kan vara komplicerat att bedöma den exakta orsaken till en överaktiv eller känslig blåsa. Behandling börjar därför ofta med att behandla det mest påtagliga problemet. En läkare kommer att rekommendera försiktighetsåtgärder som blåsträning, ändringar i livsstil och diet, med mera till att börja med. Om dessa behandlingar inte hjälper kan läkaren rekommendera läkemedel som ett nästa steg. Om symptomen kvarstår eller blir värre finns det möjlighet till operation. 
 
Kontakta vårdpersonal om du är orolig att urinblåsan inte fungerar som den ska eller du upplever ökad urinering. De kommer att kunna ge dig råd kring den bästa behandlingen för dig.

Vad kan jag göra för att hantera symptomen som orsakas av en överaktiv blåsa?

Det finns steg du kan ta, i kombination med läkarvård, som kan lindra symptomen från en överaktiv eller känslig blåsa. Om du upplever eller har TENA ett komplett utbud bindor, byxskydd och skydd för både män och kvinnor. De diskreta och effektiva TENA-produkterna tar bort delar av den stress ditt tillstånd kan orsaka genom att ge dig sinnesro och en torr, fräsch känsla både dag- och nattetid.