Vad är ansträngningsinkontinens?

eller stressinkontinens innebär att du har när du skrattar, nyser, hostar, ställer dig upp, lyfter tungt eller under andra typer av ansträngning. Det är den vanligaste typen av urininkontinens hos kvinnor. Orsaker till ansträngningsinkontinens inkluderar livsstil, medicinska komplikationer, graviditet och övervikt. Ansträngningsinkontinens kan påverka den drabbades arbetsliv, möjlighet till socialt umgänge, relationer och sexliv. 

Varför får man ansträngningsinkontinens?

beror på att urinvägarna och urinblåsan inte fungerar ordentligt. Detta tillstånd kan orsakas av svaghet i ligament och bäckenbottenmuskulaturen, eller en försämrad funktion av urinrörets slutmuskel, vilket påverkar stödet som hjälper till att ge normal blåsfunktion. 
 
Urinblåsan expanderar när den fylls med urin och i ett fullt fungerande urinrör ser musklerna till att hålla blåsan stängd. På så sätt undviker vi tills att vi kommer till toaletten och kan lätta på trycket. När dessa muskler försvagas skapas extra tryck på urinblåsan vid aktivitet som anstränger musklerna i buken och bäckenbotten vilket leder till ofrivilligt urinläckage. 

Varför försvagas bäckenbottenmuskulaturen?

Den vanligaste orsaken till försämrad styrka i bäckenbotten- och sfinktermuskulaturen hos kvinnor är förlossning. Vid en förlossning kan både bäckenbottens vävnad och nerver komma till skada. direkt relaterad till dessa skador kan visa sig strax efter förlossningen men kan i vissa fall dröja flera år. 
 
För män är den vanligaste orsaken till ansträngningsinkontinens prostataoperationer, då prostatakörteln delvis tagits bort för att behandla förstorad eller prostatacancer. 

Finns det andra faktorer som kan förvärra ansträngningsinkontinens?

Enligt forskningsstudier kan  förvärras av: 
  • Sjukdomar som leder till kronisk hosta eller nysningar
  • Övervikt 
  • Rökning
  • Otränad bäckenbottenmuskulatur
  • Lyft av tunga föremål
  • Graviditet
  • Upprepad styrketräning som lägger extra tryck på bäckenbottenmuskulaturen

Åldrande

Bäckenbottenmuskulaturen hos kvinnor kan även påverkas av förändringar i muskelstrukturen efter klimakteriet. 

Kronisk förstoppning

Kronisk förstoppning där man i långa perioder sitter och krystar för att tömma tarmen orsakar extra press på bäckenbottenmuskulaturen, vilket kan leda till .

Finns det några andra fysiska komplikationer?

 kan orsaka biverkningar såsom hudirritation och utslag på grund av ökad kontakt mellan huden och urindroppar. Det är därför viktigt att hålla huden ren och torr samt smörja in och skydda den. TENA har utvecklat ett hudvårdssortiment som förebygger hudproblem och bibehålla hudhälsa.

Behandling av ansträngningsinkontinens

I vissa fall rekommenderar läkare viktminskning och bäckenbottenträning, vilket har visat sig effektivt för att behandla . TENA erbjuder en mängd hudvårdsprodukter som behandlar problem som uppstår som symptom på ansträngningsinkontinens såsom och på ett effektivt och diskret sätt. Våra bindor, byxskydd och övriga inkontinensprodukter är utvecklade för att hålla dig torr och luktfri, så att du kan fortsätta njuta av en aktiv livsstil även om du påverkas av ansträngningsinkontinens. 
 
Vi erbjuder diskreta och effektiva produkter som är speciellt utformade för män som lider av stressinkontinens eller ansträngningsinkontinens.

Vad är bäckenbottenträning och knipövningar?

Bäckenbottenträning kan hjälpa till att lindra symptomen vid .