Vad innebär en stark urindoft?

Om du dricker tillräckligt med vätska under dagen (ungefär en och en halv till två liter om dagen) och tömmer blåsan regelbundet har färsk urin en rätt neutral doft. I vissa fall kan det dock lukta starkt och detta kan bero på flera saker.

Olika dofter i urinen

Förr i tiden användes urin för att ställa sjukdomsdiagnoser och som en ledtråd till om något var fel i kroppen. Idag kan vi, tillsammans med färgen och symptomen, även bedöma hur väl en person. Doften kan beskrivas på olika sätt, till exempel att den doftar sött eller som fisk, ammoniak eller alkohol.

Vad beror stark eller ovanlig urindoft på?

En obehaglig och mer intensiv urindoft kan bero på flera saker. Vi har sammanställt några exempel på vad som kan orsaka en stark urindoft nedan.

Livsmedel och läkemedel kan påverka urindoften

Doften hos urin är starkt sammankopplad med vad vi äter. Om vi äter stark mat kan urindoften bli mer intensiv medan livsmedel som sparris, kaffe och vitlök bidrar till en mer distinkt lukt. Läkemedel som penicillin kan också påverkande hur urin doftar. Detta är dock helt ofarligt. Doften hos urin försvinner så fort livsmedlet eller medicinen lämnat kroppen. 

Uttorkning kan orsaka en stark urindoft

När du dricker för lite vatten blir urinen mer koncentrerad, vilket påverkar både färgen och lukten. Om urinen är mörk och luktar starkt kan det vara ett tecken på uttorkning. 
Väldigt koncentrerad urin på grund av ett lågt vätskeintag luktar oftast väldigt starkt. När urinen är för koncentrerad kan den även irritera insidan av blåsan. Detta kan leda till trängningssymptom vilket kännetecknas av ett frekvent behov att gå på toaletten. 
 
Tillstånd som leder till uttorkning kan bero på feber, njursjukdomar, diarré och om du har kräkts mycket. Vem som helst kan drabbas av uttorkning men det är vanligare hos småbarn, äldre människor och människor som lider av kroniska sjukdomar. Om du misstänker att du eller någon annan är uttorkad ska du åtgärda detta så fort som möjligt. Se alltid till att både du och dina vårdtagare får tillräckligt med vätska. 
 
Urin som doftar starkt och är grumlig kan förväxlas med symptom på en urinvägsinfektion eller så kallad asymtomatisk bakteriuri (se nedan).

Bakterier i urinen

Forskning har nyligen visat att urinvägarna har sin egen mikroflora. Detta betyder att de flesta människorna har en mindre mängd bakterier i sin urin, vilket är fullt normalt och inte orsakar några obehag. Pågående studier vill ta reda på om sammansättningen hos denna flora, om den är stabil eller inte och om den kan förhindra infektioner som orsakas av oönskade bakterier.

När urin doftar kan det bero på en urinvägsinfektion

Ibland tar sig oönskade bakterier in via urinvägarna och orsakar urinvägsinfektion eller blåskatarr. Infektionen orsakas ofta av bakterien escherichia coli som vi har naturligt i våra tarmar. Bakterien tar sig ibland in i urinvägarna via urinröret. Kvinnor har lättare att drabbas av urinvägsinfektioner eftersom kvinnors urinrör är kortare än mäns och sitter närmare anus. Utöver bakterier kan virus eller svamp orsaka en infektion. Den angripande bakterien frodas i urin och sprider sig snabbt, vilket leder till infektion och kan resultera i en obehaglig lukt. 
 
Symptom på urinvägsinfektion eller blåskatarr inkluderar:
 
 • smärta eller brännande känsla vid urinering
 • mer frekvent och ökad trängningskänsla att urinera
 • spår av blod i urinen
 • mörkt, grumlig eller starkt doftande urin
Läs mer om urinvägsinfektion här

Doft i urin på grund av asymtomatisk bakteriuri

I vissa fall kan man hitta ett stort antal bakterier urinvägarna. Dessa är i de flesta fall olika slags bakterier och inte särskilt farliga, vilket betyder att de kan vara kvar utan att orsaka några problem förutom att bidra till en obehaglig urindoft. Detta tillstånd kallas för asymtomatisk bakteriuri eller ”snälla” bakterier. Dessa bakterier är förekommer oftare hos äldre människor, kvinnor och människor som lider av diabetes eller använder kateter. Tillståndet behandlas sällan med antibiotika. Detta beror på att det finns en risk att bakterieflorans balans rubbas, vilket betyder att behandling med antibiotika kan ge plats för andra, mer svårhanterade, bakterier. 

Diabetes och doft hos urin

Hos människor med diabetes som har ett för högt blodsockervärde gör njurarna sig av överflödigt socker genom urinen, vilket leder till att urinen doftar sött. Andra symptom på högt blodsocker är att känna sig väldigt törstig och kissa ofta. Kontakta din läkare om du har symptom på högt blocksocker.

Stark urindoft: När du bör uppsöka läkare

Illaluktande urin behöver inte innebära att något är fel, men om doften håller i sig en längre tid och du inte kan koppla den till varken livsmedel eller läkemedel och du är orolig över symptomen, bör orsaken undersökas. Om färgen på urinen har förändrats, det gör ont när du kissar eller det finns blod i urinen krävs en mer utförlig diagnos av en läkare. Om du är orolig bör du kontakta din läkare.
 
Illaluktande dofter från könsorganet kan till exempel bero på bakterieobalans som orsakats av överdriven hygien, antibiotikabehandling eller användning av stark tvål.
 
Frisk hud är mer resistent mot infektioner, så det är viktigt att hålla området kring könsorganet rent för att upprätthålla eller förbättra hudens förmåga att skydda sig mot infektion. För att undvika obehagliga lukter ska du inte bara tänka på hur du undviker en urinvägsinfektion utan även upprätthålla en bra hudvårdsregim, till exempel med hjälp av hudvårdsprodukter som är särskilt utformade för intimhygien. 
 
För att minimera risken för infektion är det viktigt att:
 
 • Vara extra försiktig om du drabbats av urinvägsinfektion tidigare eller om en person har bedömts vara i riskzonen.
 • Dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning 
 • Undvik att utsätta huden för urin under längre tid (det vill säga blöta inkontinensprodukter som innehåller mycket urin)
 • Använda produkter med material som håller huden torr (till exempel genom att dra urinen in i produktensk kärna för att hålla den borta från huden).
 • Utveckla en rutin för toalettbesök som ger en full tömning av blåsa och tarm då resurin kan leda till urinvägsinfektion. 
 • Torka framifrån och bakåt för att undvika att transportera tarmbakterier till urinvägarna.
 • Byta ut produkter nedsmutsade med avföring omedelbart, framifrån och bakåt. 
 • Undvika att använda stark tvål kring känsliga områden omkring könsorganet eftersom det kan orsaka obalans och irritation. Använd alltid hud- och rengöringsprodukter med lågt pH-värde (mellan 4–6). Detta är framförallt viktigt för åldrig och känslig hud. 
 • Använd TENA tvättkräm eller tvätthandskar för att rengöra känslig hud och TENA barriärkräm för extra skydd. 
 • Torka huden försiktigt efter rengöring och innan du sätter på en ny inkontinensprodukt eftersom bakterier frodas under fuktiga förhållanden. Lufta gärna området om möjligt.

Urinens doft kan ge viktig information

Sammanfattningsvis kan vi säga att förändringar i urindoften kan vara en viktig indikator för många saker. Det kan vara ofarligt, som en stor portion sparris till lunch, men det kan även vara uttorkning eller en infektion som gör att urinen har en ovanlig doft. Håll utkik på symptom som förändringar i färg eller lukt och kontakta din vårdcentral för en diagnos om det behövs. Det finns också många inkontinensprodukter från TENA som hjälper till att hålla huden torr och förhindra en lukt av urin samt TENA rengöringsprodukter för att rengöra, återfukta och skydda den känsliga huden i perinealområdet. 

Granskat av Josefine Grandin, uroterapeut och distriktssköterska, 2019-10-15

<< Gå tillbaka till artiklarna