Trängningsinkontinens och spasmer i urinblåsan

Om du drabbats av eller spasmer i urinblåsan, även kallat en , kommer du att kissa oftare än fyra till åtta gånger per dag, vilket är det normala genomsnittet. Du kan även behöva gå upp för att urinera under natten. Människor som lever med dessa behöver måste ofta göra justeringar i vardagen, som arbetsmiljö och resvanor, för att undvika pinsamma olyckor. Den här artikeln innehåller viktig information om trängningsinkontinens eller spasmer i urinblåsa samt vad du själv kan göra för att lindra symptomen. 

Att leva med en överaktiv blåsa eller onormala blåsfunktioner

En normalt fungerande blåsa skickar dig inte på akutbesök till toaletten, utan du blir mer och mer kissnödig ju längre du väntar. Så är inte fallet om lider av spasmer i urinblåsan eller en då känslan vanligtvis inträffar mycket plötsligt. När blåsmuskeln börjar att dra ihop sig utan förvarning kan det leda till en spasm som gör att blåsan tömmas ofrivilligt.
 
En onormal blåsfunktion kan till och med resultera i detta utan att du kan göra någonting åt det vilket vi kallar för . Den beror på att blåsan får kraftiga spasmer som påverkar urinrörets slutmuskel som normalt håller koll på din blåsa, vilket leder till läckage.
 
Att leva med något av detta tillstånd kan, naturligtvis, påverka din livskvalitet eftersom du alltid måste hålla reda på var närmaste toalett finns.

Vad beror det på?

Det är ibland svårt att avgöra den exakta orsaken bakom en men här är några potentiella anledningar till varför människor får problem med spasmer i urinblåsan och trängningsinkontinens: 
 
Vätskeintag 
Om du dricker för mycket under dagen produceras stora mängder urin (polyuri), vilket leder till att du blir kissnödig och många toalettbesök då blåsan snabbt blir full. Människor som lider av diabetes med högt blodsocker (hyperglykemi) kan känna sig törstigare vilket skapar större mängder urin. 
Bättre diabeteskontroll reducerar därmed urininkontinens. 
 
Men även ett lågt vätskeintag kan göra att du känner dig kissnödig. Om du till exempel dricker mindre i hopp om att minska hur ofta du känner dig kissnödig kan det faktiskt förvärra situationen. Detta beror på att koncentrerat urin irriterar insidan av blåsan, vilket leder till trängningskänsla och illaluktande urin. Uttorkning är också en riskfaktor för förstoppning, vilket i sin tur kan leda till en urinvägsinfektion.
 
Vem som helst i alla åldrar kan drabbas av spasmer i urinblåsan eller med , men här är några riskfaktorer:
 
•    Pågående urinvägsinfektion (bakterier kan irritera insidan av blåsan)
•    Högt intag av kaffe och energidrycker
•    Stenar i urinblåsan
•    Skör slemhinna efter klimakteriet som orsakar sveda och irritation av urinröret hos kvinnor
•    Irritation på urinblåsan från utsidan, såsom ett framfall, en äggstockstumör, eller förstoppning
•    Förstorad
•    Övervikt

När du bör kontakta läkare

Att besöka en läkare är det bästa sättet att hitta orsaken till dina problem. Hen kommer att undersöka din urin för att se om det finns bakterier, blod eller andra tecken på infektion. Det är också vanligt att hålla koll på vad och hur mycket som du dricker och testa blåsan på olika sätt för att mäta hastighet, tryck i blåsan samt hur mycket urin som är kvar i blåsan efter tömning. 
 
Det är en bra idé att kontakta din läkare om du upplever något av följande symptom:
 
•    En brännande känsla när du urinerar
•   
•    Blod i urinen
•    Om du plötsligt känner ett mer akut behov av att gå på toaletten
•    Vaknar under flera gånger om natten för att kissa

Vad kan jag själv göra?

Du kan själv lindra symptomen för spasmer i urinblåsan och om det beror på din livsstil. Till exempel kan det vara bra att undvika eller dricka mindre alkohol och drycker som innehåller koffein som kaffe, te och energidrycker.

Träning och övningar

Bäckenbottenträning, som knipövningar, är väldigt bra för att lindra en . Möjligheten att knipa ihop bäckenbottenmuskulaturen när ett akut behov uppstår är nödvändigt kan faktiskt ta bort trängningskänslan. 
 
Knipövningar innebär att du drar ihop bäckenbottenmuskulaturen så hårt som du kan (på samma sätt som när du vill undvika att kissa eller fisa) och kniper i minst fem sekunder. Upprepa övningen för att gradvis stärka den. En starkare bäckenbotten ökar din förmåga att motstå trängningen att urinera. Din läkare eller fysioterapeut kan lära dig exakt hur du gör detta.  
 
Blåsträning används ofta för att lindra . Syftet är att göra dig mer medveten om inkontinensmönster och lära dig tekniker som är nödvändiga för att hålla dig och sedan tömma blåsan. Detta inkluderar att undvika toalettbesök ”utifall att” och akutbesök. Här följer exempel på blåsträning: 
  • Öva urinblåsans förmåga att hålla urin. Detta betyder att aktivt öka mängden urin i blåsan och förlänga kissintervallen. 
  • Rusa inte iväg till toaletten så snart du känner dig kissnödig, utan försök vänta genom att distrahera dig med annat.
  •  Knip ihop bäckenbottenmuskulaturen när du får trängningar att urinera.
  •  Planera dina toalettbesök för att undvika stress och ångest. 
På så vis kan tiden mellan toalettbesök gradvis förlängas. För gärna noteringar i en blåsdagbok. 
 
Hela sortimentet av inkontinensprodukter finns här: