Hur reser man på rätt sätt med inkontinens?

Älskar du att resa men känner dig hindrad av dina inkontinensbesvär? Läs vidare för att få tips på hur du kan resa bekvämt.

Välj rätt kläder

Ditt klädesval spelar roll. Välj plagg som är bekväma och inte bidrar till tryck när du sitter ned. Välj även kläder och inkontinensprodukter som är lätta att byta på trånga flygplanstoaletter och flygplatser med långa köer till toaletten. Detta gör resan betydligt bekvämare för dig. 

Planera och slappna av

Förbered ett kit med väsentligheter för att underlätta resan. Du vet själv vad du behöver men några bra saker att ha nära till hands är: 
  • Extra underkläder 
  • Inkontinensprodukter 
  • Våtservetter 
  • Handdesinfektion 
  • Färgade plastpåsar (för diskret kassering om det inte finns en papperskorg i närheten) 
 
Packa gärna ner fler inkontinensprodukter än vad du tror att du behöver. På så sätt kan du känna dig lugn och hantera varje utmaning som uppstår. 
 
Om du reser långt kommer du vara tacksam över att du packade ner produkten med högst absorptionsförmåga.  

Se över resplanen

Ta reda på var närmaste toalett ligger på flygplatsen där du landar. Skaffa dig till exempel en karta över flygplatsen. Dessa är oftast tillgängliga på nätet. Samma gäller vid turistattraktioner. Det är lättare att slappna av i en tre timmar lång kö om du vet var närmaste toalett ligger. Ska du bila längre sträckor? Ta hjälp av Google Maps för att hitta stopp längs vägen. Vissa städer har till och med appar som visar var allmänna toaletter finns.  

Fyll på med vätska för att hålla humöret på topp

Det är inte kul att behöva oroa sig för vätskeintaget när du är på resande fot. Särskilt inte vid jul eller andra högtider som ofta inkluderar mycket mat och dryck. Det är däremot bra att vara försiktig med drycker som irriterar urinblåsan, som kaffe, alkohol och energidrycker. Du behöver inte undvika favoritdrycken helt men begränsa intaget för att vara på den säkra sidan.  

Tidsplanering och platsval

Undvik att dricka för mycket innan du ska resa. Se till att alltid boka en plats vid gången på flyg eller tåg, och om möjligt på en rad nära en toalett.  

Förberedelser och råd

Rådfråga din läkare eller vårdcentral om att resa med , så att du kan planera efter dina specifika behov. Vissa läkemedel (som urindrivande läkemedel) kan bidra till medan andra receptbelagda läkemedel lindrar symtomen för din överaktiva blåsa. Kroppen kan behöva tid att vänja sig vid en del läkemedel, så prata med din läkare i god tid. 

Håll dig aktiv

Det bästa du kan göra om du redan är på resande fot, är att hålla dig aktiv. Gör gärna knipövningar, sträck ut benen eller ta en promenad om det går. Ett tips är även att använda kompressionsstrumpor när du flyger. Ju mer du kan röra på kroppen och få igång blodflödet, desto bättre.