Rätt mat och dryck för urinblåsan och njurarna

Det är viktigt att tänka på vad du äter och dricker eftersom det har stor påverkan på din allmänna hälsa. Här kommer några råd om vad man bör och inte bör äta och dricka för att urinblåsan och njurarna ska fungera så bra som möjligt.

Varför är det viktigt att ta hand om urinblåsan och njurarna?

Urinblåsan och njurarna samarbetar för att hålla dig frisk. En viktig uppgift för njurarna är att filtrera ditt blod genom att avlägsna restprodukter och reglera nivåerna av salt, vatten och mineraler. Det rena blodet går tillbaka in i kroppen och restprodukterna omvandlas till urin som via urinblåsan försvinner från kroppen. Det är viktigt att dessa vitala organ är friska så att restprodukter kan avlägsnas från kroppen på ett säkert sätt. Men hur håller du dem friska? 

Håll koll på vätskebalansen

För att hålla sig frisk måste man dricka tillräckligt med vätska. Den bästa drycken för njurarna och urinblåsan är vatten. Omkring 60% av din kropp består av vatten så därför måste du vara uppmärksam på att hela tiden tillföra nytt vatten. Om du inte dricker tillräckligt, eller om du förlorar mycket vätska, kan du bli uttorkad och få njursten. Uttorkning kan bero på intensiv träning, exponering för värme, kräkning, diarré, illamående, brännskador eller hudinfektioner, feber och höga blodsockernivåer i samband med diabetes. Om något av detta inträffar är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska.

Hur mycket vatten behöver kroppen?

När du är törstig signalerar kroppen att du behöver vatten för att inte bli uttorkad. Färgen på din urin avslöjar också om du dricker tillräckligt. Om den har en ljus färg så får du i dig tillräckligt med vatten men om den är mörkare kan det vara ett tecken på uttorkning. Andra tecken på uttorkning kan vara trötthet i samband med lågt blodtryck, huvudvärk, muntorrhet och förändringar i hudens spänst. Du bör dricka omkring sex till åtta glas vatten om dagen för att behålla vätskebalansen. Om du befinner dig i ett varmare klimat eller om du tränar behöver du dricka mer vatten än normalt för att återställa den vätska du förlorar när du svettas. Men drick inte för mycket vatten – det kan leda till urinträngningar och ständiga toalettbesök! 

Drick vatten vid urininkontinens

Om du upplever urininkontinens kanske du tror att du bör dricka mindre än normalt, men det har faktiskt motsatt effekt. Begränsar du ditt vätskeintag blir urinen mer koncentrerad vilket kan irritera urinblåsan och leda till urinträngningar. För lite vatten kan också bidra till förstoppning som kan påverka kontrollen över blåsan. 

Vilka drycker ska du undvika?

Att få i sig mycket vätska är viktigt men det finns några drycker som inte är bra för urinblåsan och njurarna. Alkohol anstränger njurarna och påverkar deras förmåga att upprätthålla kroppens vätskebalans, så för mycket alkohol är inte bra för njurarna. Att dricka lite alkohol då och då är oftast ingen fara. Drycker med koffein som exempelvis kaffe, te och energidrycker irriterar urinblåsan och kan innebära att du måste kissa oftare. Prova att ersätta ditt vanliga kaffe med koffeinfritt kaffe. Om du hellre dricker te kan du välja ört- eller fruktte istället för svart och grönt te med koffein. Läsk är generellt sett inget hälsosamt alternativ eftersom det är surt, kan innehålla mycket socker och konstgjorda sötningsmedel. Gillar du bubblor kan du testa med kolsyrat vatten istället.  

Vilka livsmedel bör du äta?

Det är viktigt att äta en balanserad kost för att urinblåsan och njurarna ska få alla näringsämnen de behöver. Regelbunden tömning av tarmen är också viktigt. Om tarmarna är fulla kan de nämligen trycka på urinblåsan och orsaka urinträngning. Dessutom kan bäckenbottenmusklerna försvagas vid ansträngning i samband med förstoppning, vilket kan orsaka stressinkontinens. Ät livsmedel med högt fiberinnehåll som fyller upp, gör din avföring mjuk och underlättar tarmflödet.     
 
Övervikt kan öka risken för många hälsoproblem, inklusive diabetes och högt blodtryck som är de vanligaste orsakerna till kronisk njursjukdom. Överviktiga löper högre risk att utveckla njursten än normalviktiga personer. Övervikt och diabetes är också kända riskfaktorer för . Försök att hålla en sund vikt genom att vara aktiv, äta små och regelbundna portioner och välja hälsosamma livsmedel som ger bra näring som frukt, grönsaker och bär.   

Vilka livsmedel bör du undvika?

Man känner för tillfället inte till några livsmedel som irriterar urinblåsan, men du bör undvika kost med lågt fiberinnehåll eller hög fetthalt. Försök att ha ett sunt förhållande till mat för att behålla en lämplig vikt och hjälpa din urinblåsa och dina njurar att arbeta på bästa sätt. 
 
Att äta för mycket salt kan bidra till högt blodtryck vilket ofta hänger ihop med hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem och ansamling av vätska. När njurarna anstränger sig för att reglera de höga nivåerna av salt binds mer vätska i kroppen vilket kan leda till svullnad och obehag. 
 
 
Tänk på att dricka tillräckligt med vatten, äta en balanserad kost och hålla en sund vikt för att ta hand om urinblåsan och njurarna. Problem med njurarna eller urinblåsan är vanligt så kom ihåg att du inte är ensam om det. Tveka inte att kontakta din läkare om du behöver råd och stöd.