Du verkar befinna dig i <country>

Gå till TENA-webbplatsen för ditt land för lokal information.

Prostatan och manligt urinläckage


Även om prostatan och inkontinens ”inte är det sexigaste samtalsämnet på festen” är det viktigt att veta hur det ena påverkar det andra. För att reda ut all förvirring kring ämnet satte vi oss ned med Ralph Peeker som är professor och överläkare på urologiavdelningen på Sahlgrenskas universitetssjukhus i Göteborg.

Prostatan och  manligt urinläckage

Vid 18–20 års ålder väger den manliga prostatan ca 20 gram och har samma storlek som en valnöt. Den kan växa upp till 500 gram.Din prostata är som en valnöt

Låt oss börja från början. Hur mycket vet du om din prostatakörtel? Prostatan sitter mellan urinblåsan och penisen, och dess främsta uppgift att producera en vätska som blandas med spermier för att göra sädesvätska. När du är tjugo år gammal har din prostata ungefär samma storlek som en valnöt och väger ca 18–20 gram.


Precis som dina öron slutar prostatan aldrig att växa

De goda nyheterna är att det är helt normalt att prostatan växer. ”För vissa män växer prostatan lite. För andra lite mer och hos en del män väldigt mycket mer – den kan växa upp till ett halvt kilo", säger Peeker. Ofta märker man inte när prostatan växer. Men hos en del män kan en förstorad prostata eller en godartad prostatahyperplasi (BPH) leda till smärta och en serie olika symtom som svårigheter att hålla  urin, svag stråle, oförmåga att tömma blåsan eller kvarvarande urin som kan leda till infektion. Detta är känt som symptom från de nedre urinvägarna (LUTS) och är ganska vanligt, då det drabbar cirka 25% av män som är 40 år eller äldre. Med goda behandlingar till hands behöver det inte påverka din livskvalitet.


En förstorad prostata innebär inte cancer

Enligt Peeker är det en ”väldigt vanlig missuppfattning” att tänka att LUTS är symtom på prostatacancer. Det finns inte så många tidiga varningssignaler för prostatacancer, men både familjehistoriken och kosten räknas som riskfaktorer. Det första steget i kontrollen är via ett enkelt blodprov som kallas för ett PSA-test.
 
Intressant nog växer prostatacancer långsamt i många fall. Detta är anledningen till att aktiv övervakning ofta är en föredragen metod, i stället för operation där bland annat inkontinens kan vara en biverkant. Ansträngningsinkontinens, som är vanligare hos kvinnor, kan vara en tillfällig eller permanent biverkan av bäckenoperationer som en prostatektomi. Denna operation innebär att hela prostatan avlägsnas, vilket kan störa sfinkterfunktionen och resultera i urinläckage. Det finns läkemedel och kirurgi tillgängliga för att avhjälpa, om inte bota, detta. I milda fall kan bäckenbottenträning, som hjälper till att stärka dina bäckenbottenmuskler, bidra till att förbättra din kontroll på blåsan och minska urinläckage. Om du har funderingar över symtom, provtagning eller risker i samband med prostatacancer är det bäst att prata med din läkare så att du är väl informerad. 

”Prostatan är ofta inte det skyldiga organet”

Även om förstorad prostata kan orsaka vissa urineringsproblem, säger Peeker att vi måste se bortom bäckenregionen och till hjärnan när det gäller den främsta orsaken till inkontinens hos män. 
 
Ditt centrala nervsystem är ansvarigt för att styra dina ”urinreflexer”, eller förmågan att hålla tätt när du behöver gå på toaletten. Dessa viktiga kretslopp i hjärnan kan störas när man upplever ett trauma som en hjärnskada eller stroke, vilket har lett till ofrivilligt läckage och efterdropp hos en del män. Detta är känt som trängningsinkontinens och är den vanligaste formen av manlig inkontinens.  
Men rubbningen behöver inte vara lika allvarlig som en stroke. ”Det kan handla om en mindre störning som skapats av blod och syre i hjärnan, på grund av allmän ateroskleros”, säger Peeker. 
 
Ateroskleros innebär förhårdning och avsmalning av artärerna, vilket orsakas av rökning, dålig kost och en inaktiv livsstil. Och även om dålig kost inte är något som bevisats som en orsak till inkontinens kan hälsosam kost och en aktiv livsstil inte göra annat än gott. ”Allting blir bättre när det kommer till syresättning av vävnader i kroppen”, tillägger Peeker.
 
Peekers råd är: ”Om jag hade något slags symtom skulle jag söka hjälp för det”. Så om du har några frågor om prostatan och urininkontinens ska du prata med din läkare.

För vissa män kan prostatan växa upp till ett halvt kilo.

Ralph Peeker
Professor och överläkare

Visste du att

En av fyra män över 40 år upplever symtom från de nedre urinvägarna.

1 av 4

Relaterade artiklar

Att gå ut med urinläckage

Många män med urinläckage oroar sig för att delta i sociala aktiviteter. Rädslan för urinläckage kan vara ett hinder, men med lite planering kan du skydda dig mot läckage och känna dig trygg.

Att hålla sig aktiv med urinläckage

Det finns många sätt att behålla kontrollen och fortsätta att leva som du vill, oavsett vilken typ av urinläckage du har.