Att behöva kissa ofta vid graviditet: orsaker och tips

Känns det som att du tillbringar mycket tid på toaletten när du är gravid? Även om frekventa toalettbesök är ett irriterande symtom som gravida kvinnor inte tycker om så är det fullt normalt och är i de flesta fall inget att oroa sig för. Läs vidare för att förstå varför du behöver kissa oftare vid graviditet, tips på hur du hanterar det och om det är tecken på urinvägsinfektion.

När börjar det och vad kan du förvänta dig under graviditeten?

Första trimestern
Även om symtomen kan variera från person till person så är frekventa toalettbesök ett av de vanligaste tidiga symtomen vid graviditet och börjar omkring vecka 4 i din första trimester. 
 
Andra trimestern
När ditt barn växer och graviditeten fortskrider kan trängningarna minska i takt med att dina nivåer av graviditetshormonet hCG minskar. 
 
Tredje trimestern
Det är vanligt att trängningarna kommer tillbaka i slutet av graviditeten din bebis växer så trycker den på din blåsa och det blir vanligare att behöva gå på toaletten på natten.
 
Men hur ofta man behöver gå på toaletten varierar från kvinna till kvinna. En del har problem under hela graviditeten medan andra knappt känner av det. Urinträngningarna håller ofta i sig under hela graviditeten fram till födseln innan de försvinner. 

Vad orsakar frekventa toalettbesök under graviditeten?

När du har blivit gravid så börjar det befruktade ägget och den växande livmodern producera högre nivåer av graviditetshormonet hCG. Hormonet ökar blodflödet till bäckenbotten och njurarna som måste arbeta effektivare när du är gravid. Nackdelen med detta är att du kan uppleva symtom som illamående och att du behöver kissa oftare. 
 
Graviditetshormonerna mjukar också upp muskulaturen och ligamenten i din bäckenbotten och förbereder din kropp för din växande bebis och födseln, men det kan även leda till läckage och .
 
I takt med att din bebis växer så trycker den på din blåsa så att mindre urin får plats. Detta blir extra tydligt i slutet av den sista trimestern när bebisens huvud rör sig mot bäckenbotten och pressen på din blåsa blir ännu tydligare.
 
Det är också normalt att vätska samlas i dina ben, fötter och anklar, särskilt under tredje trimestern. Vätskan lagras under dagen i nedre delen av kroppen, särskilt om det är varmt eller om du har stått upp länge. Så när du går och lägger dig på kvällen och har fötterna i högläge så flyttar sig vätskan som har lagrats under dagen tillbaka till blodomloppet och genom njurarna, där urin filtreras ut. Därför behöver du ofta gå på toaletten på natten.

Tips för att hantera frekventa toalettbesök vid graviditet

Här är några tips på vad du kan göra om du behöver kissa ofta och om du samlar på dig vätska som gör att du behöver gå upp och kissa ofta på natten.
 
Töm blåsan helt när du går på toaletten
Ett bra tips är att luta sig framåt när man sitter på toaletten, och se till att fötterna vilar bekvämt på golvet. En effektiv position som den här kan hjälpa dig att för att tömma urinblåsan helt och hållet. 

Undvik koffein
Drycker med koffein, som kaffe och svart te, kan irritera blåsan och leda till frekvent urinering.

Drick inte för mycket före du går och lägger dig…
Om du märker att du måste gå upp och kissa ofta på natten kan du försöka att begränsa ditt vätskeintag precis före sängdags.

…men se ändå till att du får i dig tillräckligt med vätska
Drick inte mindre i tron att det ska påverka hur ofta du måste gå på toaletten. Kroppen behöver ett stort och regelbundet vätskeintag under graviditeten.

Placera benen i högläge före du går och lägger dig
Försök hitta tid att lägga upp benen högt före sängdags. Detta kan hjälpa till att flytta den vätska som har samlats i dina anklar och fötter under dagen till blodomloppet, så att du kan gå på toaletten före sängdags.

Minska svullnaden i dina fötter och anklar under dagen
Undvik att stå upp för länge. Prova kompressionsstrumpor, placera benen i högläge när du kan och ta regelbundna promenader eller rör på fötterna.

Använd inkontinensprodukter
Om du får problem med när du är gravid kan du använda TENA inkontinensprodukter som hjälper dig att hålla dig torr och känna dig trygg både dag och natt

Kan frekventa besök på toaletten vara tecken på att något är fel?

Frekvent urinering är vanligt vid graviditet. Men om du samtidigt upplever andra symtom på urinvägsinfektion kan det vara tecken på att något är fel. Dessa kan vara:
 
  • Smärta eller brännande känsla vid urinering
  • Det känns som att du behöver kissa även när du precis har varit på toaletten
  • Urinen luktar illa, är grumlig eller innehåller lite blod 
  • Ihållande smärta i nedre delen av magen
  • Smärta i ryggslutet
  • Allmän sjukdomskänsla
 
Det är inte roligt att drabbas av urinvägsinfektion när du är gravid men det kan lyckligtvis behandlas väl. Om infektionen upptäcks och behandlas tidigt så påverkar den inte din graviditet. Därför är det viktigt att du kontaktar din läkare om du upplever några av symtomen ovan.

Slutsatser

Det är vanligt att behöva kissa ofta när du är gravid och det är oftast inget att oroa sig för. Trängningarna kan variera under graviditetens gång, men när din bebis har fötts avtar de gradvis. Då har du bara ditt barns urin att tänka på!

Related articles