Låt inte urinläckagen styra över ditt liv, oavsett om du är gravid eller ej

Du har kanske själv varit där. Du är gravid och behöver desperat gå på toaletten. Du försöker vrida om nyckeln i ytterdörrens tröga lås. När du väl har hunnit fram till toaletten har du redan kissat lite. Det är du inte ensam om. Kvinnor i alla åldrar upplever – under graviditeten, när de nyser, hostar eller till och med skrattar. Både små och stora händelser i livet kan orsaka läckage. I den här artikeln berättar vi varför och ger några användbara tips som kan hjälpa dig att hantera det här väldigt vanliga problemet.

Varför får kvinnor urinläckage under graviditeten?

Det finns flera fullt normala anledningar till varför du behöver gå på toaletten oftare när du är gravid, och det är inget som du behöver oroa dig för.
 
  1. Under graviditeten ökar blodvolymen gradvis, vilket får njurarna att producera mer urin och du behöver gå på toaletten oftare. När livmodern expanderar i takt med att din bebis växer så trycker den på din blåsa. 
  2. Hormoner som förbereder dina ligament och leder för förlossningen försvagar de muskler som kontrollerar urinflödet och (vanligt både under graviditeten och efter födseln) ökar trycket på bäckenbotten och urinblåsan ännu mer. Detta påverkar stödet runt urinvägarna, vilket gör att små läckage inträffar lättare. 
  3. Du kanske behöver gå upp för att kissa en (eller flera) gånger per natt. Det beror på att vätska som samlas i dina ben och fötter rör sig tillbaka till blodomloppet när du ligger ner. 
  4. Det kan också hända att du upplever det som kallas . Det är ett litet som inträffar när trycket på din blåsa ökar, som till exempel när du skrattar, hostar eller nyser. Det är ganska vanligt, så försök att inte oroa dig över det. 

Är det alltid urin jag läcker under graviditeten?

Läckage under graviditeten är med största sannolikhet urin. Om du använder trosskydd och vätskan är gulaktig i färgen så är det förmodligen urin. Om du är orolig för att det är fostervatten så kontakta din läkare eller barnmorska – en snabb undersökning kan avgöra om allt är som det ska och lugna dig.

Förlossningsrelaterat urinläckage

När det är dags för din bebis att födas har dina organ (inklusive urinblåsa och urinrör) flyttats mycket för att lämna plats till det nya lilla livet. Bäckenbottenmuskulaturen (som omger urinrör, slida och analöppning) har sträckts och dragits ut i olika riktningar. Försök därför att ha tålamod och kom ihåg att det tar tid för kroppen att återställas efter att du har fött barn.
 
Hur påverkade förlossningen min urinblåsa?
Om förlossningen innebär mycket krystande och påfrestningar så är det oundvikligt att det påverkar bäckenbotten. Detta kan orsaka viss förlust av blåskontrollen en tid därefter. Det är fullt normalt och mycket vanligt. Påminn dig själv om att du och din kropp behöver tid för att återställas och att miljoner kvinnor har upplevt samma sak.

Hur länge varar urinläckagen?

De inträffar vanligtvis under den senare delen av graviditeten och under de första veckorna efter förlossningen. Men det är inte heller ovanligt att olyckor händer då och då under en längre tid. 
 
Även om läckage är vanligt så behöver du inte låta det styra hur du lever ditt liv. Genom att använda produkter från TENA kan du koppla av och veta att du håller dig torr, fri från lukt och bekväm om läckage inträffar. Var du än är och oavsett hur omständigheterna ser ut.
 
Om du däremot bekymrar dig för att du har allvarligare problem med urinblåsan är det alltid bra att ta upp det med din läkare. 

Fyra bra tips för att minska urinläckage

1. Stärk din bäckenbotten 
En stark bäckenbotten kan bidra till att minska . Här finns några enkla övningar som du kan göra hemma för att stärka bäckenbottenmuskulaturen. Kvinnor i alla åldrar har fått hjälp genom att göra de här övningarna under några minuter per dag. Det gör att dom känner sig trygga och får bättre kontroll över sin kropp, vilket alltid är positivt! 
 
Om du nyligen har fött barn så är det en bra idé att börja med att göra dem liggandes för att undvika att utsätta området kring bäckenbotten för ytterligare tryck. Efter ett tag kan du däremot göra övningarna i princip var som helst, till och med när du kör bil, sitter på bussen eller är på jobbet! 
 
2. Ha inte för bråttom på toaletten
Detta gäller oss alla! När du är stressad så kan det vara frestande att göra toalettbesöket så kort som möjligt. Det är aldrig en bra idé – även en liten mängd urin som blir kvar i urinblåsan ökar risken för att utveckla urinvägsinfektioner. Försök därför att alltid tömma blåsan helt och hållet. Ett bra tips är att luta sig framåt när man sitter på toaletten, det är kroppens mest effektiva position för att tömma urinblåsan. 
 
3. Försök att öka tiden mellan toalettbesöken
Under de senare delarna av en graviditet så rymmer din urinblåsa en mindre mängd urin eftersom din bebis tar så stor plats. Därför är det naturligt att urinblåsan måste vänja sig vid en större mängd igen efter förlossningen. 
 
En generell regel är att du bör gå på toaletten mellan fyra till åtta gånger per dag, eller var fjärde till var sjätte timme. Genomsnittlig kapacitet för en urinblåsa är omkring 300–500 ml. Om du märker att du går på toaletten mycket mindre än så kan du försöka att öka tiden mellan toalettbesöken. Det hjälper till att öka den mängd som din urinblåsa kan hålla och tränar samtidigt den viktiga bäckenbottenmuskulaturen. 
 
4. Frestas inte att dricka mindre vatten
Det låter som världens mest naturliga slutsats – jag går på toaletten för ofta så därför ska jag dricka mindre vatten. Vi kan inte nog betona hur fel detta är! Även om du tycker att det är svårt att kontrollera din blåsa så ska du aldrig begränsa mängden vatten du dricker, särskilt inte om du ammar. Att dricka mindre leder till uttorkning, vilket gör urinen mer koncentrerad. Detta kan irritera urinblåsan och skapa ett behov att gå på toaletten även när blåsan inte är full. Så se till att du dricker tillräckligt. Vatten hjälper matsmältningen, lindrar och håller urinen frisk, vilket minskar risken för blås- eller urinvägsinfektioner.  

Varför använda vanliga trosskydd när det finns bättre alternativ?

Att använda vanliga trosskydd kanske är ditt första val för att hantera läckagen. De är praktiska och du har förmodligen redan några hemma eller i din handväska. Men kom ihåg att dessa trosskydd inte är särskilt utformade för att hantera . Det är däremot vårt sortiment från TENA Lady. Våra produkter erbjuder trippelt skydd mot läckage, lukt och fukt och tack vare den unika microPROTEX™ teknologin är de superabsorberande. Trots sina överlägsna egenskaper är de inte större än ett vanligt mensskydd. Se hela sortimentet här och tveka inte att kontakta oss för att hitta rätt produkt för just dig.