Åtta små energitips som gör stor skillnad

Vill du skapa ett mer hållbart hushåll men vet inte var du ska börja? Här följer åtta små steg du kan ta för att påtagligt minska ditt koldioxidavtryck och dina energikostnader. Varje steg gör skillnad.
Vy nedanför hörnet på ett hus med en klar stjärnhimmel ovan

Tips 1

Använd LED-lampor i stället för glödlampor.

LED-lampor innehåller inget kvicksilver och gör mindre påverkan på miljön än glödlampor. Dessutom räcker de upp till 25 gånger längre – vilket både minskar energiförbrukningen och kostnaderna. 
En tvättkorg bredvid en svart tvättmaskin.

Tips 2

Ändra inställningarna på tvättmaskinen.

Fyll tvättmaskinen så mycket som det går och tvätta på låga temperaturer (även om plaggets tvättetikett anger högre gradantal). På så sätt håller plaggen längre och du sparar den förbrukning som hade behövts för att värma vattnet. Sänk koldioxidutsläppen under året genom att tvätta fyra av fem tvättar i kallt vatten. 
Tvätt som torkar på en tvättlina

Tips 3

Skippa gärna torktumlaren.

Låt kläderna lufttorka i stället för att använda torktumlaren. Det håller nere energiförbrukningen och är skonsammare mot kläderna som håller längre.  
En frånkopplad laddare som ligger på en läderyta

Tips 4

Koppla bort laddaren från eluttaget när du inte använder den.

Inkopplade elektriska enheter kan stå för upp till 10% av hushållsförbrukningen, även om enheten är avstängd. Varje steg gör skillnad, så se till att koppla från enheten när du inte använder den. 
 Närbild på en person med en stor stickad tröja som håller en kopp med båda händerna.

Tips 5

Sätt på dig en tröja innan du ökar värmen.

Varje grad räknas. Spara på energi genom att sätta på dig en tjock tröja i stället för att öka värmen på termostaten. 
Ett fönster på ett rött hus.

Tips 6

Åtgärda luftläckage.

Kontrollera om det förekommer drag från fönster och dörrar. Täta läckage mellan lister och sömmar för att spara energi och få ett varmare hem. 
Närbild av händer som skriver på en bärbar dator.

Tips 7

Justera ströminställningarna.

Se var du kan minska energiförbrukning, oavsett om det gäller bärbara datorer, surfplattor eller andra enheter. Det låter kanske larvigt, men du kan sänka energiförbrukningen med hälften och få längre batteritid genom att inte slösa onödig energi. Varje steg gör skillnad. 
Två väderkvarnar på toppen av en grön kulle med moln och solsken i fjärran.

Tips 8

Byt till förnybar elektricitet.

Att byta till förnybar elektricitet är ett av de bästa sätten att minska ditt koldioxidavtryck. Rådfråga elleverantören för att byta eller titta på webbplatser som jämför olika elleverantörer.