Du verkar befinna dig i <country>

Gå till TENA-webbplatsen för ditt land för lokal information.

Blåsträning, knipövningar och behandling


Det finns många olika behandlingar tillgängliga, men du kan också göra övningar och träna för att minska några av problemen.

Person som gör pilates med fötterna på pilatesbollen.


Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning innebär att du stärker din stödmuskulatur runt urinröret och urinblåsan genom regelbunden knipträning, för att förhindra urinläckage.
 
Blåsträning innebär att du tränar dig själv att återfå blåskontroll genom att planera och hålla reda på tiden mellan toalettbesök. Om du dricker en och en halv liter varje dag ska du gå på toaletten upp till 8 gånger. Om du måste gå oftare än det, kan du ha nytta av blåsträning.
 
Blåsträning handlar att bli medveten om inkontinensmönstret och att få nya vanor när det gäller att tömma urinblåsan. Det innebär att undvika att göra toalettbesök ”för säkerhets skull” och i sista minuten. Under blåsträningen tränar du urinblåsan på att hålla större mängder urin och du förlänger tiden mellan toalettbesök. Några användbara metoder för att uppnå detta är att distrahera dig själv och att knipa bäckenbottenmuskulaturen, istället för att omedelbart rusa till toaletten när du blir kissnödig. Att planera toalettbesök och att ha en blåsdagbok kan också hjälpa. På så sätt kan du gradvis öka tiden mellan dina toalettbesök och återfå blåskontroll.
 
Förändrat beteende innebär att du anpassar din livsstil till att minska, förhindra eller behandla problemen med inkontinens. Några exempel på det är att du inte dricker för mycket eller för lite vätska under dagen och undviker vätskor som kan irritera blåsan, som till exempel kaffe och energidrycker. Du kan också skapa en träningsplan och förändra dina matvanor för att gå ner i vikt, eftersom övervikt ibland kan vara en bidragande faktor till inkontinens. Ett annat förändrat beteende kan vara att se till att du har hälsosamma toalettvanor.
 
Förutom blåsträning finns det några andra behandlingsalternativ. Biofeedback är en metod för att samla in och mäta information, till exempel genom att använda sensorer och datorövervakning under bäckenbottenträning, för att ta reda på om musklerna dras ihop. Ett annat tillvägagångssätt är att använda en enhet för vaginalt stöd för att stärka urinröret, urinblåsan, slidan, livmodern och ändtarmen. Andra möjliga behandlingsalternativ är injektioner med fyllnadsmedel för att ge stödfyllning runt urinröret, eller olika typer av operationer.
 
Till sist kan naturligtvis våra inkontinensprodukter också användas för att kontrollera och hantera problemen som du upplever.
 
Läs gärna mer och besök den webbplats hos TENA som bäst passar dina behov.
 

TENA Lady

För kvinnor med urinläckage.
Brunhårig kvinna som ler mot kameran

TENA Men

För män med urinläckage.
Medelålders man med skägg som ler mot kameran

Vårdpersonal

För personal som vårdar personer med inkontinens.
Sjuksköterska och äldre kvinna som njuter av en trevlig stund tillsammans

Vård av anhörig

För dig som tar hand om en anhörig med inkontinens.
Äldre kvinna och en yngre släkting som har kul tillsammans

TENA Barn

För föräldrar som tar hand om barn med urininkontinens.
En ung 4-årig flicka tittar ut i världen med förundran och nyfikenhet

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.