Självständiga personer

Den person jag vårdar kan tvätta och klä sig själv, men inte kontrollera sin blåsa.

Avdramatisera situationen


Din närstående kan självklart tycka att det är genant att inte kunna kontrollera sin blåsa, men det behöver inte innebära att han eller hon undviker sociala kontakter och aktiviteter och i onödan begränsar livet. Att tala om situationen på ett ärligt och förstående sätt gör det möjligt att inse att inkontinens inte behöver förändra livet radikalt, och att man med rätt produkter och livsstil kan fortsätta att leva som vanligt.

Förklara att han eller hon inte är den enda personen med inkontinens


Inkontinens är faktiskt mycket vanligt. Faktum är att 1 av 4 kvinnor och 1 av 8 män drabbas någon gång i livet. Det innebär att hos kvinnor är det lika vanligt som hösnuva. Det finns många orsaker; det är helt enkelt en av de åkommor som kan drabba alla människor, både unga och gamla.

Prova och se om ett antal enkla livsstilsförändringar kan förbättra situationen

Vätskeintag

Din närstående kanske frestas att dricka mindre, men det kan göra urinen mer koncentrerad, vilket retar urinblåsan och gör den mer aktiv. Uppmuntra honom eller henne att dricka som vanligt när han eller hon känner sig törstig. Det bör räcka för att behålla urinens normala, svagt gula färg. Ett överdrivet drickande, å andra sidan, innebär ett ännu större behov av att kissa, så försök att hitta en sund balans.

Tänk på att vissa drycker har urindrivande effekt

Du vill självklart inte inskränka på din närståendes glädjeämnen, men bör vara medveten om att koffein, alkohol och kolsyrade drycker är urindrivande, vilket gör att man behöver gå oftare på toaletten.

Arbeta tillsammans för att skapa rätt miljö

Det är viktigt att vägen till badrummet är fri från hinder, så att han eller hon kan komma till toaletten snabbt om det behövs. Tänk på att vissa klädesplagg är enkla att ta av och på, t.ex. vida kjolar och byxor med resår. Det kan också vara till stor hjälp om han eller hon får en egen tvättkorg, vilket ger en känsla av kontroll. Ha en skräpkorg med lock i badrummet eller sovrummet, där använda skydd kan läggas. 

Vara ute och röra på sig

Se till att han eller hon har med sig en produkt att byta med och en plastpåse i väskan eller jackfickan att slänga den använda produkten i. Se till att få en sittplats nära toaletten på tåg och flygplan och att bil- och busschaufförer planerar in regelbundna stopp för toalettbesök på långa resor.

Bäckenbottenträning

Om din närstående har ansträngningsinkontinens kan kontrollen förbättras med bäckenbottenträning. Den här typen av sjukgymnastik anses vanligtvis vara den första behandlingsåtgärden vid ansträngningsinkontinens. Upp till 70 % av alla lindriga till måttliga fall kan förbättras eller till och med botas med hjälp av regelbunden och korrekt bäckenbottenträning i 3 till 6 månader. Men kom ihåg att man måste fortsätta träningen för att behålla resultatet. Syftet med övningarna är att återta kontrollen över musklerna som stöder urinblåsan och håller urinröret stängt. Det är aldrig för sent att börja – även personer i 70- och 80-årsåldern kan lindra sina symptom. En läkare kanske rekommenderar tekniker som Biofeedback och elektrisk stimulans för att övningarna lättare ska kunna utföras rätt.

Medicinska hjälpmedel

Det vanligaste medicinska hjälpmedlet är absorberande inkontinensprodukter.
Det finns skydd för alla med liten eller stor inkontinens, för både män och kvinnor, och ett brett sortiment av storlekar, absorptionsnivåer och olika typer för att passa olika preferenser och livsstilar. Skydden neutraliserar oönskad lukt, så att man inte behöver oroa sig för vare sig lukt eller fläckar.

Klicka här om du vill läsa mer om fördelarna med inkontinensskydd.

Läkemedel och operationer


Det finns särskilda receptbelagda läkemedel för behandling av trängnings- och ansträngningsinkontinens, och i vissa fall kan läkaren rekommendera kirurgiska ingrepp. Detaljerad information om sådana åtgärder får du lämpligast av en uroterapeut eller urolog.

Nu har du läst litet fakta;  Du kan nu ta hjälp av produktväljaren för att välja en produkt som passar just din anhörige. Vill ni sedan ha ett prov är ni välkomna att maila eller ringa TENA Inkontinensrådgivning genom att klicka på Fråga sjuksköterskan