Fysiskt handikapp

Den person jag vårdar är psykiskt frisk, men har fysiska hinder att tvätta sig, klä sig och gå på toaletten själv

Lös problemet tillsammans


Om din närstående är rörelsehindrad, måste han eller hon (och du) vänja sig vid att hjälp behövs vid tillfällen som t.ex. att äta, bada och gå på toaletten. Ni kommer troligtvis att tycka att det är den "intima toalettbiten" som känns svårast i  början. Arbeta därför fram en plan tillsammans, lyssna på varandras förslag och funderingar. Ni har snart skapat rutiner som passar er båda, och eventuell osäkerhet försvinner snabbt.

Bra inkontinensskydd

Rätt inkontinensskydd - individuellt utprovade - absorberar urin , håller huden torr och kapslar in dålig lukt.  Allt för att uppnå en hög livskvalitet. Inkontinensskydden finns i ett brett sortiment av storlekar och absorptionsnivåer för både män och kvinnor. TENA Pants är ett skydd, som påminner om vanliga underkläder och föredras kanske om man delvis sköter toalettbesöket själv. TENA Flex har utformats speciellt för att göra bytet snabbt och mindre påfrestande för vårdgivarens rygg. Besök produktutställningen om du vill ha mer information om TENA Flex och andra inkontinensskydd.

Rätt fysisk miljö

Här är några exempel på vad man kan göra: Se till att vägen till badrummet är fri från hinder för rullstol eller rollator. Kläder som är enkla att ta av, t.ex. vida kjolar och byxor med resår underlättar toabesöket. Ha en avfallskorg med lock i badrummet eller sovrummet där använda skydd kan läggas. 

Byten och hygien

Se till att nya skydd finns inom räckhåll. Om bytet görs liggande kan allt-i-ett-skydd göra bytet snabbare och mer hygieniskt. Våtservetter kan vara enklare att använda och mjukare för huden än vanligt toalettpapper, särskilt när avföring ska torkas bort.

Hudvård

Urin kan irritera huden. På äldre personer är huden dessutom extra känslig. Skydd med hög uppsugningsförmåga, som snabbt leder urinen bort från huden, till och med när personen sitter eller ligger ned under långa perioder, hjälper till att minska risken för hudirritation. Gå till produktutställningen så får du veta mer om skydd som minskar risken för hudirritationer.

Vätskeintag


Din närstående kanske frestas att dricka mindre, men det kan göra urinen mer koncentrerad, vilket retar urinblåsan och gör den mer aktiv. Uppmuntra honom eller henne att dricka som vanligt när han eller hon känner sig törstig. Det bör räcka för att behålla urinens normala, svagt gula färg. Som du säkert kan lista ut resulterar överdrivet drickande i ett ännu större behov av att kissa, så försök att hitta en sund balans.

Vissa drycker har en urindrivande effekt

Självklart vill du att din närstående ska leva precis som vanligt, men du bör vara medveten om att koffein, alkohol och kolsyrade drycker är urindrivande, vilket gör att man behöver gå på toaletten oftare.

En hjälpande hand

Inom varje kommun ges olika stödmöjligheter. Läs mer om detta genom att gå in på din kommuns hemsida under fliken Omsorg. Du kan också gå in på Anhörigas Riksförbunds hemsida och se om det finns någon lokal anhörigförening i ditt närområde.  

Det finns professionella vårdgivare inom de flesta områden. De kan komma hem till dig och vårda din närstående. Det ger dig tid att träffa en vän eller bara ta hand om dig själv. Om du vill resa bort och ta en längre paus kan det finnas korttidsplatser på äldreboende eller liknande som erbjuder personer att stanna en begränsad period. Ta kontakt med den kommunala biståndsbedömaren för mer information och hjälp.

Om du har frågor om TENA-skydden eller inkontinensvård är du välkommen att kontakta oss genom att klicka på Fråga sjuksköterskan.