Behandling av sängvätning / enures hos barn

Bra rutiner och kontroll över blåsan

Vid behandling av enures börjar man som regel med att informera barnet om hur urinblåsan fungerar. Man instruerar om regelbundna kisstider, om hur viktigt det är att sitta ordentligt på toastolen med stöd för lår och fötter. Man betonar att det behövs lugn och ro vid toabesöket så att urinblåsan får tid att tömmas. Detta gäller både i hemmet, på förskolan och i skolan. Se till att barnet dricker ordentligt, speciellt på morgonen och under dagen. För skolbarn anses en liter vätska per dag vara lagom. 


 

Sängvätningslarm (enureslarm)

Detta kan vara en effektiv behandling. De ringer eller vibrerar när sängvätningen börjar och väcker barnet som så småningom skapar en rutin att vakna när det behöver kissa.

Larmet lånas ut av sjukvården och instruktioner får ni av en sjuksköterska eller uroterapeut. Lite tålamod och engagemang krävs, men du ska se att det lönar sig. Det finns två huvudtyper av larm.

• "Skydds- och signallarm" har en plastmatta som du lägger mitt i sängen, där vätningen i regel sker. I mattan finns en elektrisk krets som med hjälp av en sladd är kopplad till en ringklocka. Du placerar larmet utom räckhåll så att barnet måste gå upp ur sängen för att stänga av det när det ringer och sedan gå på toaletten.
• "Minilarm" är smidigare. De kläms fast på barnets nattkläder, nära kragen. En tunn sladd går mellan larmet och en sensor som du kan fästa i barnets underkläder. Väta aktiverar larmet som kan stängas av tillfälligt, men barnet måste byta till torra kläder för att undvika att det ringer igen.

Använda sängvätningslarm

• Under minst 10 nätter måste du troligen väcka barnet när du hör sängvätningslarmet, så att han eller hon kan stänga av det och gå på toaletten. Du måste även hjälpa ditt barn att byta lakan och ställa larmet igen. Ett "babylarm" kan hjälpa dig att höra när det sätter igång.
• Efter cirka 10 dagar har de flesta barn lärt sig att vakna upp snabbt för att "hinna före larmet", och därmed blir den blöta fläcken i sängen mindre. Detta är ett framsteg.
• Om ditt barn inte vaknar av larmet höjer du ljudet genom att lägga ljudlådan i en burk.
• Ha tålamod. Vissa barn bli torra efter cirka 2 månader, men andra behöver 4 månader.
• Om ditt barn blir helt torrt med hjälp av larmet, så fortsätt ändå en månad till.

På det hela taget brukar cirka 68 % lyckas med hjälp av larm. Om inga framsteg alls har skett efter ca 6 veckor (t.ex. mindre fuktiga fläckar eller att larmet ringer senare på natten) är det bäst att göra en paus och försöka igen om några månader.

Medicin mot inkontinens hos barn

Dessa läkemedel är receptbelagda och skrivs ut av läkare. Medicinering är idag inte förstaalternativ vid behandling av enures.